Brandend (branderig) gevoel in vagina: Oorzaken en symptomen

Brandend (branderig) gevoel in vagina: Oorzaken en symptomen Een branderig gevoel rond het vaginale gebied is een vervelend maar veel voorkomend symptoom bij meisjes en vrouwen. Veel oorzaken zijn bekend voor een brandend gevoel aan de vagina, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), irriterende stoffen, huidaandoeningen of de menopauze. Een aantal oorzaken van een branderig gevoel aan het vaginale gebied verdwijnen spontaan of met enkele huismiddeltjes. Bij andere oorzaken is een medische behandeling van het onderliggend probleem nodig alvorens de symptomen verdwijnen. Soms ontstaan echter langdurige klachten en complicaties omdat de onderliggende aandoening geen correcte behandeling heeft gekregen.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen treffen de vulva (uitwendige huidgebied in de schaamstreek rond de vagina). Huidziekten zoals eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) en psoriasis (chronische huidaandoening met droge huid en schilfers) veroorzaken een jeukende huid, waardoor vrouwen sneller gaan krabben hetgeen resulteert in een brandend gevoel. De arts schrijft medicatie voor om de droogheid en jeuk te verhelpen zodat ook het brandend gevoel in de vagina verdwijnt.

Infecties

Antibiotica zijn nodig om bacteriële vaginose te behandelen / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica zijn nodig om bacteriële vaginose te behandelen / Bron: Stevepb, Pixabay

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een aandoening waarbij een te grote hoeveelheid van bepaalde soorten bacteriën in de vagina optreedt. Hierdoor is de normale bacteriënbalans verstoord. Bacteriële vaginose veroorzaakt niet altijd symptomen, maar symptomatische vrouwen kampen met volgende tekenen:

Vrouwen met bacteriële vaginose krijgen sneller te maken met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Een snelle behandeling is nodig via antibiotica.

Chlamydia

Chlamydia is een soa die het gevolg is van de bacterie Chlamydia trachomatis. De verspreiding van de bacterie gebeurt door seksueel contact met een geïnfecteerde persoon. Circa zeventig procent van de personen met chlamydia ervaart geen symptomen, waardoor de geïnfecteerde persoon dit vaak ongemerkt doorgeeft. Deze stille infectie gaat bij sommige vrouwen gepaard met volgende tekenen:
 • bloedingen tijdens de geslachtsgemeenschap en tussen de menstruatieperiode
 • een branderig gevoel in de vagina
 • een verhoogde vaginale afscheiding
 • pijn bij het urineren (dysurie) en tijdens seks

Chlamydia behandelt de arts met antibiotica.

Genitale herpes

Genitale herpes loopt een vrouw op door huid-op-huidcontact met een geïnfecteerde persoon die het herpesvirus heeft. Zodra een persoon het virus heeft, blijft dit voor altijd in het lichaam aanwezig. Veelal ontwikkelen mensen echter geen symptomen totdat het virus actief wordt. Symptomatische patiënten ervaren mogelijke volgende tekenen:

Verder ontwikkelt de vrouw na enkele dagen soms pijnlijke blaren of zweren. De symptomen van genitale herpes behandelt de arts met antivirale geneesmiddelen.

Gonorroe

Gonorroe is een infectie waarbij Neisseria gonorrheae-bacteriën de slijmvliezen infecteren, zoals de baarmoederhals, de baarmoeder en de eileiders. De overdracht van de infectie verloopt meestal via seksueel contact met een geïnfecteerde persoon. Deze soa komt vooral veel voor bij mensen van 15 tot 24 jaar. Volgende tekenen komen mogelijk tot stand

De behandeling van gonorroe gebeurt met een intensieve antibioticakuur, waarbij de arts meestal twee soorten antibiotica met elkaar combineert.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie in de vagina is vaak het gevolg van de schimmel Candida albicans. Candidiasis (spruw) leidt tot volgende symptomen:
 • een branderig gevoel in de vagina
 • jeuk
 • pijn in de vagina
 • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
 • pijn of ongemak bij het urineren
 • een afscheiding uit de vagina

De schimmelinfectie ontstaat sneller bij vrouwen die:
 • diabetes mellitus (suikerziekte) hebben
 • een zwak immuunsysteem hebben
 • hormonale vormen van anticonceptie gebruiken
 • onlangs antibiotica hebben gebruikt of nu antibiotica nemen
 • zwanger zijn

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie gebeurt via topische (op de huid aangebrachte) antischimmelmiddelen (antimycotica) of anders via orale (via de mond ingenomen) antischimmelmiddelen.

Trichomoniasis

Een parasiet veroorzaakt trichomoniasis. De besmetting van de infectie verloopt tijdens de geslachtsgemeenschap. Ongeveer één op de drie patiënten met trichomoniasis presenteert zich met symptomen.
 • een vaginale afscheiding die helder, wit, geel of groen en met een visgeur is
 • een branderig gevoel in de vagina
 • jeuk, roodheid of pijn
 • ongemak bij het urineren

De behandeling van trichomoniasis gebeurt met orale (via de mond ingenomen) metronidazol of tinidazol.

Urineweginfectie

Bij een urineweginfectie ontstaat mogelijk een infectie aan de blaas, de urethra en de nieren. Een vrouw met een urineweginfectie ervaart een brandend gevoel in de vagina in combinatie met één of meer van volgende tekenen:

Antibiotica verhelpen een urineweginfectie. De infectie verdwijnt na circa vijf dagen na het starten van de antibioticakuur.

Irritatie

Een aantal irriterende stoffen veroorzaakt contactdermatitis (huiduitslag met roodheid en jeuk), een aandoening waarbij huidirritatie ontstaat door contact met een uitlokkende stof. De aandoening ontstaat snel door het gebruik van zepen, parfums en andere verzorgingsproducten. Bekende symptomen zijn:
 • een prikkelend en brandend gevoel in de vagina
 • een ruw gevoel in de vagina
 • ernstige jeuk
 • pijn in het vaginale gebied

De vrouw vermijdt datgene wat irritatie heeft veroorzaakt. Verder mag de vrouw niet krabben aan het vaginale gebied. Soms moet de arts medicatie voorschrijven voor het behandelen van het brandend gevoel in de vagina.

Menopauze

Door hormonale veranderingen tijdens de menopauze ontstaat niet alleen een branderige vagina, maar verschijnen ook volgende tekenen:

Niet alle menopauzale vrouwen hebben een behandeling nodig. Sommige vrouwen zijn echter wel gebaat bij hormoontherapie.

Huismiddeltjes bij brandend gevoel in vagina

Het aanbrengen van een coldpack of koud kompres op het getroffen gebied verlicht het branderige gevoel. Ook vaseline op de huid aanbrengen biedt een beschermend en verlichtend gevoel. Het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van nauwsluitende kleding vermindert irritatie in het vaginale gebied. Het is ook belangrijk om producten te vermijden die het vaginale gebied irriteren, zoals geparfumeerde zeep, geurend toiletpapier, …

Onbehandeld ontstaan soms ernstige complicaties, vooral bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayOnbehandeld ontstaan soms ernstige complicaties, vooral bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Alarmsymptomen

Veel oorzaken van een brandend gevoel in de vagina verdwijnen spontaan. Gebeurt dit niet, gaat dit symptoom gepaard met anderen tekenen of maakt de vrouw zich zorgen, dan is medisch advies nodig. De arts spoort de onderliggende aandoening op en schrijft dan meestal medicatie voor. Alle vrouwen die voorts een partner hebben die onlangs is gediagnosticeerd met een soa, raadplegen eveneens best een arts.

Complicaties en branderig gevoel in vaginale gebied

Bacteriële vaginose of sommige soa's leiden onbehandeld tot ernstige complicaties. Soa’s leiden tot zwangerschapscomplicaties waarbij de baby tijdens de geboorte de infectie oploopt. Chlamydia, genitale herpes en trichomoniasis veroorzaken allen sneller een vroeggeboorte. Bacteriële vaginose, chlamydia, gonorroe en trichomoniasis maken vrouwen bovendien meer vatbaar voor een hiv-infectie als ze seksueel contact hebben met een hiv-geïnfecteerde persoon.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterige, heldere vaginale afscheiding: Oorzaken & symptomenWaterige, heldere vaginale afscheiding: Oorzaken & symptomenEen vaginale afscheiding wordt geproduceerd door het lichaam, met name door de klieren bij de baarmoederhals. De afschei…
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…
Branderig gevoel vagina: mogelijke oorzaken en behandelingenBranderig gevoel vagina: mogelijke oorzaken en behandelingenHeb je last van wat zich het beste laat omschrijven als een branderig gevoel van de vagina, de hele dag door of alleen b…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…

Gebroken sleutelbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken sleutelbeen: symptomen, oorzaken en behandelingEen gebroken sleutelbeen of sleutelbeenbreuk, ook bekend als 'clavicula fractuur' (clavicula is de Latijnse benaming voo…
Vaginale jeuk: Oorzaken van jeukende vagina en vulvaVaginale jeuk: Oorzaken van jeukende vagina en vulvaVaginale jeuk is een ongemakkelijk, maar veel voorkomend probleem bij vrouwen. Enkele oorzaken zijn mild en zijn te verh…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 28 maart 2018:
 • Burning sensation in the vagina, https://www.multi-gyn.com/discomforts/vaginal-burning/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Is It Normal For Your Vagina to Burn?, https://www.cosmopolitan.com/sex-love/a15054110/vaginal-burning-sensation-causes/
 • What causes burning in the vagina?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321104.php
 • What Causes Vaginal Burning, and How Is It Treated?, https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-burning
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.