De in 2016 vernieuwde inzichten van Weight Watchers

De in 2016 vernieuwde inzichten van Weight Watchers Wie bekend is in de wereld van diëten en afvallen, kent het begrip Weight Watchers waarschijnlijk al langer. Weight Watchers is een dieet, dat wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd wordt. Het succes van Weight Watchers duurt al meer dan een halve eeuw. De reden dat Weight Watchers succesvol blijft, heeft voor een groot deel te maken met het gebruiksgemak. Een ander belangrijk detail is dat Weight Watchers met haar tijd mee gaat. Zo wordt het dieet met regelmaat geëvalueerd en verbeterd. Dat leidt er toe dat het dieet een grote doelgroep kan blijven dienen.

Afvallen is meer dan alleen gewicht verliezen

Tot aan het begin van 2016 was Weight Watchers vooral bekend als dieet. Het hielp met name vrouwen bij het afvallen. Vrouwen kwamen samen (eerst bij elkaar thuis, later in Weight Watchers ontmoetingscentra) om over hun overgewicht, streefdoelen en vorderingen te praten. Samen afvallen kreeg op die manier een letterlijke betekenis. Het is die visie waar Weight Watchers groot mee geworden is. Maar Weight Watchers is in 2016 een andere richting ingeslagen. "Afvallen is meer dan alleen gewicht verliezen.” Met andere woorden: je zal ook aan andere punten moeten werken wil je effectief gezonder gaan leven.

Puntendieet

Weight Watchers is een puntendieet. Onder die naam is het dan ook bekend geworden. Je telde punten (ProPoints genaamd) voor voeding die je nuttigde. Zat je aan je quotum voor die dag? Dan stopte je. Wilde je punten meenemen voor een belangrijke gelegenheid en meer eten op een andere dag? Dan spaarde je ze op. Het ProPoints-systeem werkt nog steeds, maar is wel omgezet naar SmartPoints. Het belangrijkste verschil is dat de puntentoekenning vernieuwd is en kloppend bij de nieuwste inzichten van voeding.

SmartPoints

De SmartPoints van Weight Watchers geven de gebruiker meer ruimte. Het is zaak om de punten slim (smart) in te zetten. Je weet per dag hoeveel punten je mag, want dat wordt berekend naar lichaamsgewicht, lengte en streefgewicht. Maar je kunt die punten ook verhogen door meer te gaan sporten. Op die manier helpen SmartPoints je meer richting te geven aan het afvallen dan ProPoints ooit hebben gedaan.

Totale gezondheid

Het gaat niet meer alleen om de kilo’s vet die je kan verbranden en het gewicht dat de weegschaal je laat zien. Het gaat om een totale gezondheid.

Weight Watchers stelt namelijk het volgende:
  • Afvallen werkt pas wanneer je er geestelijk én lichamelijk helemaal klaar voor bent;
  • Afvallen is niet alleen een fysiek proces, maar ook een mentale strijd;
  • Mensen moeten eerst zorgen dat ze gelukkig zijn of weten hoe ze gelukkig kunnen worden;
  • Stress moet worden gereduceerd voor een nog groter effect.

Hoe zit dat precies? Je zal op meerdere fronten aan de slag moeten. Fysiek en mentaal zijn daarbij de basis. Maar ook factoren als geluk en stress wegen zwaar mee.

Fysiek en lichamelijk

In haar nieuwe visie onderschrijft Weight Watchers dat mensen vaak beginnen met afvallen omdat ze snel weer op gewicht willen zijn. Daardoor ontstaat jojoën. Je moet niet willen afvallen voor nu en even, maar voor de langere termijn. Die mindset moet zich stevig hebben verankerd. Je zal er namelijk met regelmaat op terug moeten kunnen vallen.

Mentaal

Mentaal gebeurt er heel veel tijdens het afvallen. Je gaat je anders voelen, krijgt stemmingswisselingen en zal veel momenten tegenkomen waarop je er tegenop ziet. De voorbereiding is dus van cruciaal belang, maar ook de mentale ondersteuning dient voldoende te zijn. Denk aan de eerder genoemde mindset.

Geluk

Geluk zit hem in de kleine dingen, maar mensen die willen afvallen zijn vaak nog niet gelukkig. Het besef dan een gelukkig mens sneller resultaat boekt is ook doorgedronken bij Weight Watchers. Door dingen te doen in je leven die je leuk vindt, zal je ook sneller en makkelijker (bereid zijn om te) afvallen.

Stress

We leven in een wereld waarin alles snel moet. Stress is voor veel mensen een probleem. Wat veel mensen niet weten is dat stress het afvalproces enorm belemmert. Door stress ga je niet alleen meer eten, maar houdt je lichaam ook meer vet vast.
Dit heeft weer te maken met het stukje “geluk” dat je moet voelen. Een mens zonder stress (of met minder stress) is vaak gelukkiger.

Het 'Feel Good'-programma

Deze belangrijkste wijzigingen in Weight Watchers’ visie komen terug in het 'Feel Good'-programma. Je werkt niet alleen aan voeding en beweging, maar ook aan geluk in je leven. Zoals de naam ‘Feel Good’ al suggereert, gaat het er bij Weight Watchers allang niet meer alleen om dat je gewicht verliest. Het gaat er bovenal om dat je je goed voelt.

Waar is samen?

Hoewel het dieet van Weight Watchers zich nu richt op een algehele gezondheid, blijft de vraag wat er nog rest van het oude dieet? Want Weight Watchers werd groot doordat mensen samen konden gaan afvallen. Maar waar is samen nu?
Weight Watchers is ook digitaal actief en heeft een uitgebreid forum voor gebruikers. Hoewel je hiermee sneller in contact kan komen met andere mensen die bezig zijn met afvallen, blijft de vraag of dit wel 'echt' samen is. Want hoewel je leuk kunt communiceren via het forum, blijft een fysieke ontmoeting vaak uit. En dat was juist waar zoveel kracht in zat.
© 2017 - 2024 Kleef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten Weight Watchers vergoed door zorgverzekeraarKosten Weight Watchers vergoed door zorgverzekeraarKosten van Weight Watchers worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Daarvoor is in ieder geval een ve…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Kosten van afvallen met Weight WatchersKosten van afvallen met Weight WatchersDe kosten van Weight Watchers kunnen verschillen, doordat je op verschillende manieren kunt deelnemen aan Weight Watcher…
Weight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers is een bekende methode voor als je wilt afvallen. Bij Weight Watchers mag je alles eten wat je wilt, maa…

Een kaliumbeperkt dieet: wat mag ik nog eten?Een kaliumbeperkt dieet: wat mag ik nog eten?Een dieet is nooit leuk. Toch zijn er mensen in onze samenleving die een speciaal dieet nodig hebben om weer gezond te w…
The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?Veel mensen willen in korte tijd veel afvallen. The Military Diet zou ervoor zorgen dat je makkelijk twee tot vier kilo…
Bronnen en referenties
  • https://www.dieetkompas.nl/kennisbank-over-afvallen/kennisbank-over-weight-watchers
  • https://www.weightwatchers.com/nl/programma
Kleef (2 artikelen)
Laatste update: 21-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.