Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge

Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge Asperge (Asparagus officinalis) is een lentegroente die lid is van de leliefamilie. De meest voorkomende type asperge is groen van kleur, maar ook witte (delicater en moeilijker te oogsten) en paarse (kleiner en fruitiger) asperges zijn verkrijgbaar. De witte asperge is in de periode april tot juni verkrijgbaar, terwijl de groene soort het hele jaar door te vinden is. Elk type asperge is een smakelijke, veelzijdige groente die op ontelbare manieren kan worden klaargemaakt (gebakken, gegrild, geroosterd, gestoomd, gekookt of geblancheerd) of rauw in salades kan worden gegeten. Asperges zijn goed voor de gezondheid. Deze groentes helpen bijvoorbeeld bij de bestrijding van kanker, zijn goed voor de hersenen en kunnen helpen bij het verliezen van gewicht.

Voedingsstoffen in asperges

Tussen witte en groene asperges zijn de voedingswaarden vergelijkbaar, maar de groene asperge bevat over het algemeen iets hogere hoeveelheden van vitaminen en mineralen. Hoge niveaus van antioxidanten, vitaminen, mineralen en essentiële voedingsstoffen zijn echter aanwezig in beide soorten asperges, waardoor beiden een gezonde keuze zijn.

Rauwe asperges

Op de website SelfNutritionData is een lijst te vinden van de voedingsstoffen van rauwe asperges.

Gekookte asperge

90 gram gekookte asperges bevatten volgende voedingsstoffen:
 • calorieën: 20 (wit), 25 (groen) (de witte soort moet eerst worden gepeld en bevat daarom minder calorieën)
 • eiwit: 2,2 gram (wit), 2,75 gram (groen)
 • folaat: 34% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • fosfor: 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • kalium: 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • natuurlijke suiker: 1 gram (wit), 2,4 gram (groen)
 • vet: 0,2 gram
 • vezels: 1,8 gram (wit), 2,7 gram (groen)
 • vitamine A: 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • vitamine C: 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • vitamine E: 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • vitamine K: 57% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Asperges zijn een zeer goede bron van vezels, foliumzuur, thiamine, vitamine A, B6, C, E en K, evenals chroom, een sporenmineraal dat het vermogen van insuline verbetert om glucose uit de bloedbaan naar cellen te vervoeren. Dat is goed nieuws als voor het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Deze caloriearme lentegroenten hebben ook kleine hoeveelheden andere micronutriënten aan boord, waaronder ijzer, zink en riboflavine.

Bestrijding van kanker

Net zoals een avocado, boerenkool en spruitjes, is een asperge een zeer rijke bron van glutathion, een ontgiftende stof die helpt om kankerverwekkende stoffen en andere schadelijke stoffen zoals vrije radicalen af te breken. Het eten van asperges helpt met andere woorden beschermen en ook vechten tegen bepaalde vormen van kanker, zoals botkanker, borstkanker, dikkedarmkanker, strottenhoofdkanker en longkanker.

Bomvol antioxidanten

Een asperge is één van de groenten die veel antioxidanten aan boord heeft waaronder vitamine C en vitamine E, flavonoïden en polyfenolen. Antioxidanten zijn verbindingen die de cellen helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen en oxidatieve stress. Dit helpt bij de vertraging van het verouderingsproces en vermindert ontstekingen.

Controle van diabetes mellitus type 2

De ontstekingsremmende voedingsstoffen in asperges helpen bij het verminderen van het risico op chronische gezondheidsproblemen, waaronder diabetes mellitus type 2. Dit gunstige effect is ook te danken aan de aanwezigheid van het mineraal chroom, dat een vitale rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel van het lichaam.

Asperges eten helpt bij het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Asperges eten helpt bij het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen

Asperges bevatten heel weinig calorieën. Dit betekent dat mensen veel asperges kunnen eten zonder veel calorieën binnen te krijgen. Verder bestaat een asperge uit ongeveer 94% water. Het consumeren van caloriearme, waterrijke voedingsmiddelen is geassocieerd met gewichtsverlies. Een asperge is ook rijk aan vezels, wat in verband is gebracht met een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies.

Goed voor de ogen

Asperges zijn een goede bron van vitamine A, wat essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen. Door de aanwezigheid van antioxidanten helpt een asperge ook bij de bescherming van het netvlies tegen de schade veroorzaakt door de zuurstofvrije radicalen. De aanwezigheid van het aminozuur glutathion in asperges helpt ook bij het verminderen van het risico op oogaandoeningen zoals cataract en nachtblindheid. Een asperge is dus ooggezonde voeding.

Goed voor gezondheid van baby

Asperges bevatten veel foliumzuur, een voedingsstof die van vitaal belang is voor een gezonde zwangerschap en veel belangrijke processen in het lichaam, waaronder celgroei en DNA-vorming. Wanneer een vrouw zwanger wil worden of zwanger is, helpt de inname van voldoende foliumzuur bij de voorkoming van neurale buisdefecten zoals anencefalie of spina bifida (open rug).

Goed voor hersengezondheid

Asperges zijn eveneens goed voor de hersengezondheid. Deze heerlijke groente helpt de hersenen om de cognitieve achteruitgang te bestrijden. Net als groene groentes levert asperge foliumzuur, dat samenwerkt met vitamine B12 (aanwezig in vis, gevogelte, vlees en zuivel) om cognitieve stoornissen te helpen voorkomen. Ouderen met gezonde niveaus van foliumzuur en vitamine B12 hebben een betere reactiesnelheid en mentale flexibiliteit. Vijftigplussers moeten zeker voldoende vitamine B12 innemen; het vermogen om te absorberen neemt namelijk af met de leeftijd.

Goed voor het spijsverteringsstelsel

Gekookte asperges zijn nuttig zijn voor de verlichting van de symptomen van colitis ulcerosa (chronische darmziekte met diarree), omdat het ontstekingen vermindert en het herstel van het spijsverteringsstelsel bevordert. Asperges dienen ook als prebioticum die de goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel stimuleren. Asperges eten als onderdeel van een vezelrijke voeding is een uitstekende manier om voldoende vezels te consumeren en de spijsvertering gezond te houden.

Natuurlijk diureticum (plaspil)

In asperges zijn hoge niveaus van het aminozuur asparagine aanwezig, dat als een natuurlijk diureticum dient. Mensen moeten bijgevolg meer plassen door het eten van asperges. Hierdoor kan het lichaam zich ontdoen van overtollige zout. Dit is vooral gunstig voor mensen die lijden aan oedeem (een opeenhoping van vocht in de weefsels van het lichaam) en mensen met een hoge bloeddruk of andere hartgerelateerde ziekten.

Verlaging van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen en een beroerte. Het verhogen van een kaliuminname en het verminderen van een zoutinname is een effectieve manier om de hoge bloeddruk te verlagen. Kalium, dat aanwezig is in asperges, verlaagt de bloeddruk op twee manieren: door de wanden van de bloedvaten te helpen ontspannen en door overtollig zout via de urine af te voeren. Asperge bevat bovendien asparaptine, dat helpt de doorbloeding te verbeteren en op zijn beurt helpt de bloeddruk te verlagen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood aspergeSuperfood aspergeAsperges kennen we in alle soorten en maten, met als bekendste de witte asperge. In het voorjaar genieten de meeste Nede…
Asperges, het witte goudDe aspergetijd is weer aangebroken en velen zullen weer van deze geweldige groente gaan genieten. Niet alleen de bijzond…
De gezondste groentesoortenNet als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en we…
De geneeskracht van aspergesDe geneeskracht van aspergesAsperges zijn een heerlijke en gezonde seizoensgroente. Het werd door de Egyptenaren al gekweekt om zijn medicinale eige…

Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroenteAndijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroenteAndijvie (Cichorium endivia) is een éénjarig bladgewas dat tot de familie van de madeliefjes behoort en nauw verwant is…
Vezels: gezondheidsvoordelen & supplement met voedingsvezelsVezels: gezondheidsvoordelen & supplement met voedingsvezelsEet meer vezels. Je hebt dit advies waarschijnlijk al eerder gehoord. Maar weet je ook waarom vezels zo goed zijn voor j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Taken, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 3 januari 2019:
 • Nutritional Value of White Asparagus Vs. Green, https://www.livestrong.com/article/541837-nutritional-value-of-white-asparagus-vs-green/
 • Geraadpleegd op 2 januari 2019:
 • 17 Impressive Benefits Of Asparagus; https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-asparagus.html
 • 5 Powerful Health Benefits of Asparagus You Probably Didnít Know, http://www.eatingwell.com/article/17129/5-powerful-health-benefits-of-asparagus-you-probably-didnt-know/
 • 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus, https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
 • Asperges: niet alleen lekker, maar ook gezond, https://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=13749&fuseaction=art
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Purified rutin and rutin-rich asparagus attenuates disease severity and tissue damage following dextran sodium sulfate-induced colitis., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27349947
 • The health benefits of asparagus, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-asparagus
 • The Health Benefits of Asparagus, https://www.webmd.com/diet/features/the-health-benefits-of-asparagus
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.