Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente
Andijvie (Cichorium endivia) is een éénjarig bladgewas dat tot de familie van de madeliefjes behoort en nauw verwant is met witlof, groenlof en cichorei. Deze groente is rauw of gekookt eetbaar, en ook drinken mensen soms andijviesap. Zowel platte als krullende variëteiten zijn verkrijgbaar. Andijvie heeft een knapperige textuur en een robuuste smaak. De bladgroente bezit heel wat voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. De groente heeft dan ook verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid. Andijvie is onder andere goed voor de botten, de ogen, de huid en de hersenen.
Voedingsstoffen van bladgroente
Rauwe andijvie
100 gram rauwe andijvie bevat:
- calcium: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
- cholesterol: 0 mg
- energie: 17 kilocalorieën
- folaat: 35% van de aanbevolen dagelijkse inname
- ijzer: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
- mangaan: 21% van de aanbevolen dagelijkse inname
- natrium: 22 mg, 1% van de aanbevolen dagelijkse inname
- niacine (vitamine B3)
- pantotheenzuur (vitamine B5)
- pyridoxine (vitamine B6)
- suiker: 0 gram
- thiamine (vitamine B1)
- totaal vet: 0 gram
- vitamine A: 43% van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine C: 11% van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine K: 289% van de aanbevolen dagelijkse inname
- voedingsvezels: 6 gram, 12% van de aanbevolen dagelijkse inname
Gekookte andijvie
100 gram gekookte andijvie bevat:
- calcium: 60 mg
- cholesterol: 0.0 mg
- eiwit, totaal: 1.4 gram
- energie: 23 kilocalorieën
- fosfor: 25 mg
- ijzer, totaal: 0.5 mg
- kalium: 163 mg
- koolhydraten, totaal: 2.3 gram
- natrium: 5 mg
- som van de vetzuren: 0.3 gram
- totaal vet: 0.5 gram
- vetzuren enkelv onverz: 0.0 gram
- vetzuren meerv onverz: 0.2 gram
- vetzuren totaal verzadigd: 0.1 gram
Behandeling van acuut astma
De ontstekingsremmende werking van andijvie maakt een einde aan allerlei luchtweginfecties en beschermt bovendien tegen ernstige aandoeningen zoals
astma (chronische
ontsteking van luchtwegen in de longen). Hiervoor maken mensen best een gemengd sapje van verse andijvieblaadjes, selderijblaadjes en wortelstukjes. Het regelmatig drinken van dit sap helpt bij het voorkomen van astma-aanvallen.
Behandeling van bloedarmoede
Patiënten met
bloedarmoede zouden andijvie moeten opnemen in de voeding. De
bloedziekte is voornamelijk het gevolg van een
tekort aan ijzer in het lichaam (ferriprieve anemie). Andijvie werkt als een soort bloedtonicum dat het bloedcreatieproces in het lichaam helpt en bloedarmoede afremt.
Goed voor de hersenen
Verschillende componenten van andijvie, zoals kalium, foliumzuur en verschillende
antioxidanten, bieden neurologische voordelen. Een voldoende inname van foliumzuur voorkomt bijvoorbeeld de
ziekte van Alzheimer en tevens vermindert dit de cognitieve achteruitgang. Kalium
verhoogt de bloedstroom naar de
hersenen en verbetert de cognitie, concentratie en neurale activiteit.
Goed voor de huid
Acne
Het drinken van vers andijviesap is gunstig voor de huid omdat het helpt bij het verwijderen van
acne, een
huidaandoening met een ontsteking van de
talgklieren.
Droge huid
Bovendien bevat andijvie vitamine E, hetgeen zorgt voor de natuurlijke vochtigheid van de huid. Bij een te
droge huid is het bijgevolg belangrijk om andijvie op te nemen in de voeding zodat mensen een veel zachtere en
jonger uitziende huid krijgen.
Sclerodermie
Verder is andijvie ook goed voor de behandeling van
sclerodermie. Sclerodermie is een huidaandoening waarbij de weefsels van verschillende delen van de huid verharden. De aanwezige vitamine A in andijvie behandelt de aandoening en herstelt de natuurlijke textuur van de huid.
Goed voor de ogen
Andijvie is een rijke bron van bètacaroteen, wat nuttig is voor het gezichtsvermogen. Bètacaroteen kan worden omgezet in vitamine A. Door een voldoende inname van bètacaroteen, bijvoorbeeld via onder andere het eten van andijvie, krijgen mensen geen
vitamine A-tekort. Bekende
ooggerelateerde symptomen hiervan zijn
jeukende ogen,
oogzweren en
droge ogen. Andijvie is bijgevolg een voorbeeld van
voeding die goed is voor de ooggezondheid.
Goed voor de tanden en het bot
Andijvie bevat veel calcium, wat de meest essentiële component is van de tanden en
botten. Het opnemen van deze bladgroente in de voeding gaat het verlies van calcium in het lichaam tegen. Hierdoor worden de botten en tanden sterker en verkleint het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals
artritis (gewrichtsontsteking),
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken),
tandbederf (gaatjes in de tanden), enzovoort.
Goed voor het haar
Het vitamine A-gehalte van andijvie speelt een belangrijke rol bij het maken van dik en sterk haar. Als antioxidant bevordert het de oliebalans van de hoofdhuid en houdt het de hoofdhuid gehydrateerd. Hierdoor drogen de haarzakjes niet uit en krijgen mensen dikke en sterke haarlokken. Verder maakt andijvie het haar lang en glanzend. Deze groene bladgroente bezit vitamine E hetgeen helpt bij de haargroei doordat de vitamine de bloedsomloop naar de hoofdhuid stimuleert.
Goed voor het hart
In andijvie zijn oplosbare vezels aanwezig. Deze verlagen mogelijk het totale cholesterolgehalte in het bloed doordat ze de lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of de ‘slechte’ cholesterolwaarden verlagen. Vezels bieden ook andere voordelen voor de gezondheid van het
hart, zoals het verminderen van de bloeddruk en ontsteking.
Goed voor het verliezen van gewicht
Het hoofdbestanddeel van andijvie is
water. De bladgroente bevat bovendien een grote hoeveelheid vezels. Omdat andijvie bestaat uit weinig koolhydraten, eiwitten en vetten, is het een voedingsmiddel met weinig calorieën. Hierdoor vormt andijvie een prima groente voor het verliezen van gewicht in combinatie met een gezonde levensstijl.
Goed voor patiënten met suikerziekte
Patiënten met
diabetes mellitus (suikerziekte) type 1 die een vezelrijke voeding consumeren, hebben lagere bloedglucosewaarden. Patiënten met
diabetes mellitus type 2 hebben door het eten van vezels een betere bloedsuikerspiegel, betere lipidenniveaus en betere insulineniveaus.
Goed voor zwangere vrouwen en hun baby’s
Andijvie is een goede bron van het
vitamine B-complex zoals foliumzuur. Foliumzuur helpt bij de vorming van de neurale buis en de vorming van rode bloedcellen bij prenatale baby's. Een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen leidt tot de geboorte van
baby's met een
te laag geboortegewicht. Tevens ontstaan mogelijk bij pasgeborenen
neurale buisdefecten zoals bijvoorbeeld
spina bifida door een foliumzuurgebrek bij de moeder.
Laag in calorieën en verbetering van spijsvertering
Andijvie is een zeer caloriearm voedingsmiddel. Honderd gram rauwe andijvie bevat slechts 17 calorieën en bevat 6 gram voedingsvezels. De dagelijks aanbevolen vezelinname voor mannen en vrouwen is respectievelijk 38 gram en 25 gram. Vezels helpen bij de spijsvertering doordat ze
constipatie helpen voorkomen. Intibina, de stof die andijvie de bittere smaak geeft, vergemakkelijkt tevens het legen van de galblaas en stimuleert een goede leverfunctie, wat helpt bij de vertering van vetten.
Zuiverende werking door andijvie
Het kalium in andijvie en de lage aanwezigheid van natrium bevorderen de verwijdering van vloeistoffen uit het lichaam. Mensen plassen via de urine ook afvalstoffen zoals urinezuur, ureum, enzovoort uit. Daarom is andijvie een prima bladgroente voor patiënten met:
Lees verder