Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente

Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente Andijvie (Cichorium endivia) is een éénjarig bladgewas dat tot de familie van de madeliefjes behoort en nauw verwant is met witlof, groenlof en cichorei. Deze groente is rauw of gekookt eetbaar, en ook drinken mensen soms andijviesap. Zowel platte als krullende variëteiten zijn verkrijgbaar. Andijvie heeft een knapperige textuur en een robuuste smaak. De bladgroente bezit heel wat voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. De groente heeft dan ook verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid. Andijvie is onder andere goed voor de botten, de ogen, de huid en de hersenen.

Voedingsstoffen van bladgroente

Rauwe andijvie

100 gram rauwe andijvie bevat:
  • calcium: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • cholesterol: 0 mg
  • energie: 17 kilocalorieën
  • folaat: 35% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • ijzer: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • mangaan: 21% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • natrium: 22 mg, 1% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • niacine (vitamine B3)
  • pantotheenzuur (vitamine B5)
  • pyridoxine (vitamine B6)
  • suiker: 0 gram
  • thiamine (vitamine B1)
  • totaal vet: 0 gram
  • vitamine A: 43% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine C: 11% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine K: 289% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • voedingsvezels: 6 gram, 12% van de aanbevolen dagelijkse inname

Gekookte andijvie

100 gram gekookte andijvie bevat:
  • calcium: 60 mg
  • cholesterol: 0.0 mg
  • eiwit, totaal: 1.4 gram
  • energie: 23 kilocalorieën
  • fosfor: 25 mg
  • ijzer, totaal: 0.5 mg
  • kalium: 163 mg
  • koolhydraten, totaal: 2.3 gram
  • natrium: 5 mg
  • som van de vetzuren: 0.3 gram
  • totaal vet: 0.5 gram
  • vetzuren enkelv onverz: 0.0 gram
  • vetzuren meerv onverz: 0.2 gram
  • vetzuren totaal verzadigd: 0.1 gram

Behandeling van acuut astma

De ontstekingsremmende werking van andijvie maakt een einde aan allerlei luchtweginfecties en beschermt bovendien tegen ernstige aandoeningen zoals astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen). Hiervoor maken mensen best een gemengd sapje van verse andijvieblaadjes, selderijblaadjes en wortelstukjes. Het regelmatig drinken van dit sap helpt bij het voorkomen van astma-aanvallen.

Behandeling van bloedarmoede

Patiënten met bloedarmoede zouden andijvie moeten opnemen in de voeding. De bloedziekte is voornamelijk het gevolg van een tekort aan ijzer in het lichaam (ferriprieve anemie). Andijvie werkt als een soort bloedtonicum dat het bloedcreatieproces in het lichaam helpt en bloedarmoede afremt.

Goed voor de hersenen

Verschillende componenten van andijvie, zoals kalium, foliumzuur en verschillende antioxidanten, bieden neurologische voordelen. Een voldoende inname van foliumzuur voorkomt bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en tevens vermindert dit de cognitieve achteruitgang. Kalium verhoogt de bloedstroom naar de hersenen en verbetert de cognitie, concentratie en neurale activiteit.

Goed voor de huid

Acne

Het drinken van vers andijviesap is gunstig voor de huid omdat het helpt bij het verwijderen van acne, een huidaandoening met een ontsteking van de talgklieren.

Droge huid

Bovendien bevat andijvie vitamine E, hetgeen zorgt voor de natuurlijke vochtigheid van de huid. Bij een te droge huid is het bijgevolg belangrijk om andijvie op te nemen in de voeding zodat mensen een veel zachtere en jonger uitziende huid krijgen.

Sclerodermie

Verder is andijvie ook goed voor de behandeling van sclerodermie. Sclerodermie is een huidaandoening waarbij de weefsels van verschillende delen van de huid verharden. De aanwezige vitamine A in andijvie behandelt de aandoening en herstelt de natuurlijke textuur van de huid.

Goed voor de ogen

Andijvie is een rijke bron van bètacaroteen, wat nuttig is voor het gezichtsvermogen. Bètacaroteen kan worden omgezet in vitamine A. Door een voldoende inname van bètacaroteen, bijvoorbeeld via onder andere het eten van andijvie, krijgen mensen geen vitamine A-tekort. Bekende ooggerelateerde symptomen hiervan zijn jeukende ogen, oogzweren en droge ogen. Andijvie is bijgevolg een voorbeeld van voeding die goed is voor de ooggezondheid.

Goed voor de tanden en het bot

Andijvie bevat veel calcium, wat de meest essentiële component is van de tanden en botten. Het opnemen van deze bladgroente in de voeding gaat het verlies van calcium in het lichaam tegen. Hierdoor worden de botten en tanden sterker en verkleint het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals artritis (gewrichtsontsteking), osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken), tandbederf (gaatjes in de tanden), enzovoort.

Goed voor het haar

Het vitamine A-gehalte van andijvie speelt een belangrijke rol bij het maken van dik en sterk haar. Als antioxidant bevordert het de oliebalans van de hoofdhuid en houdt het de hoofdhuid gehydrateerd. Hierdoor drogen de haarzakjes niet uit en krijgen mensen dikke en sterke haarlokken. Verder maakt andijvie het haar lang en glanzend. Deze groene bladgroente bezit vitamine E hetgeen helpt bij de haargroei doordat de vitamine de bloedsomloop naar de hoofdhuid stimuleert.

Goed voor het hart

In andijvie zijn oplosbare vezels aanwezig. Deze verlagen mogelijk het totale cholesterolgehalte in het bloed doordat ze de lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of de ‘slechte’ cholesterolwaarden verlagen. Vezels bieden ook andere voordelen voor de gezondheid van het hart, zoals het verminderen van de bloeddruk en ontsteking.

Andijvie helpt bij het verlezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Andijvie helpt bij het verlezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Goed voor het verliezen van gewicht

Het hoofdbestanddeel van andijvie is water. De bladgroente bevat bovendien een grote hoeveelheid vezels. Omdat andijvie bestaat uit weinig koolhydraten, eiwitten en vetten, is het een voedingsmiddel met weinig calorieën. Hierdoor vormt andijvie een prima groente voor het verliezen van gewicht in combinatie met een gezonde levensstijl.

Goed voor patiënten met suikerziekte

Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) type 1 die een vezelrijke voeding consumeren, hebben lagere bloedglucosewaarden. Patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben door het eten van vezels een betere bloedsuikerspiegel, betere lipidenniveaus en betere insulineniveaus.

Goed voor zwangere vrouwen en hun baby’s

Andijvie is een goede bron van het vitamine B-complex zoals foliumzuur. Foliumzuur helpt bij de vorming van de neurale buis en de vorming van rode bloedcellen bij prenatale baby's. Een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen leidt tot de geboorte van baby's met een te laag geboortegewicht. Tevens ontstaan mogelijk bij pasgeborenen neurale buisdefecten zoals bijvoorbeeld spina bifida door een foliumzuurgebrek bij de moeder.

Laag in calorieën en verbetering van spijsvertering

Andijvie is een zeer caloriearm voedingsmiddel. Honderd gram rauwe andijvie bevat slechts 17 calorieën en bevat 6 gram voedingsvezels. De dagelijks aanbevolen vezelinname voor mannen en vrouwen is respectievelijk 38 gram en 25 gram. Vezels helpen bij de spijsvertering doordat ze constipatie helpen voorkomen. Intibina, de stof die andijvie de bittere smaak geeft, vergemakkelijkt tevens het legen van de galblaas en stimuleert een goede leverfunctie, wat helpt bij de vertering van vetten.

Zuiverende werking door andijvie

Het kalium in andijvie en de lage aanwezigheid van natrium bevorderen de verwijdering van vloeistoffen uit het lichaam. Mensen plassen via de urine ook afvalstoffen zoals urinezuur, ureum, enzovoort uit. Daarom is andijvie een prima bladgroente voor patiënten met:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van andijvieDe geneeskracht van andijvieAndijvie is een heerlijke groene bladgroente met een beetje bittere smaak. Andijvie moet slechts kort gekookt worden and…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…

Linzen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van de linzeLinzen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van de linzeDe gezondheidsvoordelen van linzen bestaan uit verbeterde spijsvertering, een gezond hart, diabetesregulatie, verminderi…
Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente aspergeAsperges: Voordelen voor gezondheid van de groente aspergeAsperge (Asparagus officinalis) is een lentegroente die lid is van de leliefamilie. De meest voorkomende type asperge is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rasbak At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 3 januari 2019:
  • 15 Amazing Benefits Of Endive (Kasni) For Skin, Hair and Health, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-endive-for-skin-hair-and-health/#gref
  • 7 Health Benefits Of Endive, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-endive/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • The Health Benefits of Endive, http://www.fitmetrix.io/blog/2017/12/10/the-health-benefits-of-endive/
  • The health benefits of endives, http://planasa.com/en/the-health-benefits-of-endives/
  • Voedingswaarde gekookte andijvie, https://www.smakelijketenzonderzout.nl/voedingswaarde/4981/gekookte-andijvie
  • What Is Endive Good For?, https://foodfacts.mercola.com/endive.html
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.