Vitamine B5: Functie, symptomen van tekort en behandeling

Vitamine B5: Functie, symptomen van tekort en behandeling Vitamine B5 (pantotheenzuur) is een in water oplosbare vitamine die zich in alle levende cellen van het lichaam bevindt. Pantotheenzuur is nodig voor tal van lichaamsfuncties, zoals onder andere het omzetten van voedingsstoffen uit voedsel in energie, het in balans houden van bloedsuiker en het verminderen van slechte cholesterol. Bij mensen komt een tekort aan vitamine B5 zelden tot stand. Zijn mensen toch aangetast, dan zijn vaak ook andere tekorten uit het vitamine B-complex aanwezig.

Functie van vitamine B5

Net als alle andere B-vitaminen van het vitamine B-complex speelt vitamine B5 een rol bij het omzetten van koolhydraten in glucose, het metaboliseren van vetten en eiwitten en het goed functioneren van het zenuwstelsel. De vitaminen uit het vitamine B-complex zijn voorts nodig voor de gezondheid van de lever, de huid, het haar en de ogen. Pantotheenzuur helpt de bijnieren ook om geslachts- en stressgerelateerde hormonen te maken. Voor de productie van rode bloedcellen is ook vitamine B5 nodig. Verder is vitamine B5 nodig voor de verbetering van de bloedsomloop en het cholesterolgehalte, zodat het risico op hartfalen verminderd wordt. Pantotheenzuursupplementen zijn voorts inzetbaar om de symptomen van reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) te verbeteren. Voorts is pantotheenzuur nuttig om zenuwschade en zenuwpijn te voorkomen. Tot slot is vitamine B5 nodig voor het in balans houden van de bloedsuiker. Vitamine B5 werkt in belangrijke mate samen met andere B-vitaminen in het B-vitamine-complex, waardoor het lichaam andere vitaminen zoals riboflavine (vitamine B2) kan gebruiken. Patiënten met een tekort aan vitamine B5 hebben hierdoor vaak ook andere tekorten aan vitaminen uit het vitamine B-complex.

Voedselbronnen

Pantotheenzuur komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Bronnen van vitamine B5 omvatten zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, orgaanvlees (lever, nier, hart, hersenen), bonen en peulvruchten, bepaalde noten en zaden, rauwe melk, eieren, biergist en volkoren granen.

Aanbevolen dagelijkse inname

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B5 / pantotheenzuur is als volgt:

Zuigelingen
  • 0-6 maanden, 1,7 mg
  • 7-12 maanden, 1,8 mg

Kinderen
  • 1-3 jaar, 2 mg
  • 4-8 jaar, 3 mg
  • 9-13 jaar, 4 mg

Volwassenen
  • mannen en vrouwen van 14 jaar en ouder, 5 mg
  • zwangere vrouwen, 6 mg
  • vrouwen die borstvoeding geven, 7 mg

Alcoholisten lijden sneller aan een vitamine B5-tekort / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholisten lijden sneller aan een vitamine B5-tekort / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicogroepen van gebrek aan vitamine B5

Bepaalde mensen zijn vaker getroffen door een gebrek aan vitamine B5:


Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van een vitamine B5-gebrek / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van een vitamine B5-gebrek / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

Vitamine B5-deficiëntie

Bij een tekort aan vitamine B5 ontstaan volgende symptomen:

Overmatige inname van pantotheenzuur

Pantotheenzuur is een in wateroplosbare vitamine en daarom ontstaan eigenlijk bijna nooit toxische (giftige) waarden in het lichaam door orale (via de mond) inname. Zeer hoge doses veroorzaken diarree en verhogen mogelijk het risico op bloedingen.

Diagnose en onderzoeken

Om lage niveaus van vitamine B5 te diagnosticeren, is een bloedonderzoek vereist. Verder is ook een 24-uurs urinecollectie nodig. De meeste artsen testen op alle mogelijke vitaminegebreken omdat andere tekortkomingen vaak aanwezig zijn wanneer vitamine B5-deficiëntie aanwezig is.

Gebruik en interacties met vitaminesupplementen

Bijwerkingen

De aanbeveling voor suppletie is ongeveer 5 mg per dag voor volwassenen en tussen 1,7 en 4 mg voor kinderen in de leeftijd van één tot dertien jaar oud. Supplementen zijn meestal in de vorm van een pil beschikbaar. Het nemen van vitamine B5-supplementen is veilig wanneer het in geschikte hoeveelheden wordt geconsumeerd. Daarom mogen mensen niet te veel innemen, want grotere hoeveelheden leiden tot bijwerkingen zoals diarree of verhogen zelfs het risico op bloedingen. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen zeker niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 mg per dag nemen omdat het mogelijk niet veilig is voor de baby.

Vitamine B5-supplementen interageren mogelijk met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayVitamine B5-supplementen interageren mogelijk met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Patiënten met hemofilie (bloedingsziekte door het ontbreken van stollingsfactoren) en een darmobstructie (verstopping van de darmen met buikpijn en braken) die dexpanthenol nemen, een derivaat van pantotheenzuur, mogen goed worden gecontroleerd. Dit vanwege het risico op mogelijk verhoogde bloedingsneigingen. Bijwerkingen zijn minder of afwezig bij het nemen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden. Suppletie moet voorzichtig gebeuren wanneer iemand de bloeddruk verlagende medicatie (ACE-remmers) neemt, omdat deze de effectiviteit van de medicijnen kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Vitamine B5 is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in de energieproductie en het metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten. Ondanks dat een tekort zeldzaam is, kunnen symptomen variëren van algemene vermoeidheid tot ernstige neurologische symptomen. Regelmatige inname via een evenwichtig voedingspatroon is meestal voldoende, en supplementen zijn doorgaans veilig bij correct gebruik.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neurologische verschijnselen door vitaminedeficiëntiesVitaminedeficiënties komen regelmatig voor en kunnen een verscheidenheid aan neurologische aandoeningen veroorzaken. Dez…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Avitaminose: gebrek aan vitaminenAvitaminose: gebrek aan vitaminenAitaminose komt in Europa vrij weinig voor vanwege de goede voeding die wij tot ons kunnen nemen. Toch kan er in sommige…

Verstopte traanbuisjes bij baby's: Oorzaken en symptomenVerstopte traanbuisjes bij baby's: Oorzaken en symptomenTranen worden geproduceerd door de traanklieren, die zich boven elk oog bevinden, aan de zijde die het verst van de neus…
Lichte cognitieve stoornis: symptomen, oorzaak & behandelingLichte cognitieve stoornis: symptomen, oorzaak & behandelingIemand met een lichte cognitieve stoornis (mild cognitive impairment, MCI) heeft problemen met het geheugen of met een a…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 juli 2018:Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • 9 Surprising Benefits Of Vitamin B5 (Pantothenic Acid), https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/vitamin-b5-or-pantothenic-acid.html
  • Vitamin B5 (Pantothenic Acid) - Deficiency Risk and Symptoms, https://www.justvitamins.co.uk/blog/vitamin-b5-pantothenic-acid-deficiency-risk-and-symptoms5/#.W04MF9IzZR0
  • Vitamin B5 / Pantothenic Acid Deficiency & How to Get Enough!, https://draxe.com/vitamin-b5/
  • Vitamin B5 Deficiency and The Fatigue Factor, http://www.stop-being-tired.com/vitamin-b5-deficiency-and-the-fatigue-factor
  • Vitamin B5 Deficiency, https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b5/deficiency.html
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.