Vitamine B6-tekort: Oorzaken, symptomen en behandeling

Vitamine B6-tekort: Oorzaken, symptomen en behandeling Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een essentiële rol bij tal van lichaamsfuncties. Net als andere vitaminen uit het vitamine B-complex, is vitamine B6 nodig voor het behoud van een gezond metabolisme, een gezond zenuwstelsel, een goede balans van de bloedsuikerspiegel, een goede leverfunctie, een gezonde huid, gezonde haren en gezonde ogen. Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam deze regelmatig moet aanvullen omdat het overschot via de urine wordt uitgescheiden. Vitamine B6 komt voor in verschillende dagelijkse voedingsmiddelen. Een tekort aan vitamine B6 komt zelden voor in westerse landen, maar het blijft belangrijk ervoor te zorgen dat men voldoende vitamine B6 binnenkrijgt om symptomen van een tekort te voorkomen.
Vitamine B6 is aanwezig in tal van groenten en fruit / Bron: Jill111, PixabayVitamine B6 is aanwezig in tal van groenten en fruit / Bron: Jill111, Pixabay

Bronnen van vitamine B6

Het menselijk lichaam kan vitamine B6 niet opslaan, daarom is een dagelijkse inname essentieel. Normaal gesproken halen mensen alle vitaminen van het vitamine B-complex uit de voeding, al zijn er ook vitamine B6-supplementen beschikbaar. Belangrijke voedingsmiddelen die vitamine B6 bevatten zijn:
  • groenten zoals aardappelen, avocado, bonen, boerenkool, broccoli, gekookte spinazie, kikkererwten, knoflook, asperges, paprika, wortelen
  • kastanjes
  • kwark
  • lever
  • melk
  • eieren
  • noten, zaden en pitten zoals pistachenoten, zonnebloempitten, sesamzaad
  • rijst
  • verrijkte ontbijtgranen en broden
  • vers fruit zoals bananen, pruimen, watermeloenen (uitgezonderd citrusvruchten)
  • vette vis zoals tonijn
  • vlees zoals grasgevoerd rundvlees, kalkoen, kip

Aanbevolen dagelijkse inname

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B6 varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht. Voor de meeste volwassenen ligt de ADH tussen 1,1 en 1,4 mg per dag. Zwangere vrouwen hebben 1,9 mg per dag nodig en vrouwen die borstvoeding geven, hebben 2,0 mg per dag nodig. De maximaal toelaatbare bovengrens voor volwassenen is 100 mg per dag; deze grens is lager voor adolescenten, zwangere of zogende vrouwen en neemt evenredig af voor kinderen.

Zwangere vrouwen moeten meer vitamine B6 innemen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen moeten meer vitamine B6 innemen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Risicofactoren en risicogroepen voor een tekort aan vitamine B6

Patiënten met een gebrek aan foliumzuur en een tekort aan vitamine B12 hebben meer kans op een vitamine B6-tekort. Een vitamine B6-tekort komt vaker voor bij patiënten met een leverziekte, een nieraandoening, een spijsverteringsaandoening zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, of een auto-immuunziekte. Daarnaast lopen rokers, zwaarlijvige mensen, alcoholisten, zwangere vrouwen, ouderen en kinderen een hoger risico op een tekort aan vitamine B6. Bariatrische chirurgie (gewichtsverliesoperaties) vormt een andere risicofactor voor een tekort aan vitamine B6. Bovendien kunnen bepaalde geneesmiddelen het vitamine B6-gehalte in het lichaam verlagen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het tuberculosegeneesmiddel isoniazide, penicillamine, levodopa en sommige anticonvulsiva die het vitamine B6-metabolisme beïnvloeden.

Symptomen

Algemene symptomen

In het beginstadium van een vitamine B6-tekort zijn de tekenen afwezig, vaag of van voorbijgaande aard. Na verloop van tijd kan de patiënt last krijgen van algemene en specifieke symptomen.

Specifieke symptomen

Specifieke symptomen die verband houden met een tekort aan vitamine B6 zijn onder andere geelzucht (icterus), seborroïsche dermatitis (huiduitslag met rode, jeukende huid), gebarsten mondhoeken (gebarsten huid), pijnlijke, rode en gezwollen lippen, glossitis (een rode tong, een gezwollen tong), aften, veranderingen of verlies van het gevoel van aanraking, verminderd pijngevoel, loopproblemen en problemen met het gezichtsvermogen.

Gebrek aan energie
Vitamine B6 helpt het lichaam van energie te voorzien door het metabolisme te verbeteren. Dankzij vitamine B6 kan het lichaam eiwitten afbreken waardoor snel energie wordt geproduceerd. Weinig energie en vermoeidheid zijn symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan vitamine B6.

Hartaanval
Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot verhoogde niveaus van het aminozuur homocysteïne in het lichaam. Hoge niveaus van homocysteïne verhogen het risico op een hartaanval. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een voldoende inname van vitamine B6.

Slechtere hersenfunctie
Vitamine B6 is nodig voor het behoud van een goede hersenfunctie. Dankzij vitamine B6 communiceren de hersenen efficiënter met andere lichaamsdelen. Bij een tekort ontstaan diverse neurologische en psychische symptomen zoals angst, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, stemmingsveranderingen en verwardheid.

Een bloedonderzoek onthult een tekort aan vitamine B6 / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek onthult een tekort aan vitamine B6 / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek onthult een gebrek aan vitamine B6.

Behandeling van vitamine B6-deficiëntie

Het is belangrijk om vitamine B6-deficiëntie zo snel mogelijk te diagnosticeren en te behandelen. Patiënten met een vitamine B6-tekort krijgen vitamine B6-injecties, tabletten of voedingsadviezen om het tekort aan te vullen.

Prognose van tekort aan vitamine B6

De meeste symptomen verbeteren dankzij de behandeling, maar sommige problemen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B6 zijn onomkeerbaar als deze niet tijdig worden behandeld. Hoe langer het vitamine B6-tekort onbehandeld blijft, hoe groter de kans op blijvende schade.

Complicaties van te lage inname van vitamine B6

Vitamine B6-deficiëntie is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). Door langdurige tekorten ontstaat sneller zenuwschade met zenuwpijn, tintelingen, brandende gevoelens (bijvoorbeeld branderige handen of branderige voeten), een doof gevoel. Ook spierkrampen komen tot uiting bij chronische vitamine B6-deficiëntie. Verder ontwikkelen baby’s met dit vitaminetekort stuipen (oncontroleerbare fysieke bewegingen en veranderingen in het bewustzijn). Het immuunsysteem is tot slot verstoord bij een onbehandeld gebrek aan vitamine B6.

Vitamine B6 en psychische gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine B6 een rol kan spelen in de psychische gezondheid door de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine te beïnvloeden. Lage niveaus van vitamine B6 zijn in verband gebracht met stemmingsstoornissen, depressie en angst. Supplementatie met vitamine B6 kan in sommige gevallen helpen bij het verbeteren van de symptomen van deze aandoeningen, hoewel het belangrijk is om dit te combineren met andere therapeutische benaderingen en onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.

Vitamine B6 in voeding van kinderen

Vitamine B6 is cruciaal voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Het ondersteunt onder andere de hersenontwikkeling en het immuunsysteem. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen voldoende vitamine B6 binnenkrijgen via een gevarieerd dieet. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, en granen zijn uitstekende bronnen van vitamine B6. Bij jonge kinderen kan een tekort aan vitamine B6 leiden tot groeiachterstand en gedragsproblemen.

Vitamine B6 en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamine B6 verhoogd. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Bovendien kan vitamine B6 helpen bij het verminderen van symptomen van zwangerschapsmisselijkheid. Zwangere vrouwen moeten erop letten dat ze voldoende vitamine B6 binnenkrijgen, hetzij via voeding, hetzij via supplementen, altijd in overleg met hun zorgverlener.

Interactie met andere nutriënten

Vitamine B6 werkt samen met andere vitamines en mineralen, zoals vitamine B12 en foliumzuur, om een optimale gezondheid te ondersteunen. Een tekort aan één van deze vitamines kan invloed hebben op de opname en werking van de anderen. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat alle benodigde voedingsstoffen bevat om een goede gezondheid te waarborgen.

Vitamine B6 en prestaties in sport en beweging

Voor atleten en mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, is vitamine B6 belangrijk voor het behoud van de spiergezondheid en de algehele prestaties. Vitamine B6 speelt een rol in het metabolisme van eiwitten en aminozuren, wat belangrijk is voor spierherstel en -groei. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot verminderde spierkracht en verhoogde kans op spierkrampen.

Vitamine B6 en chronische ziekten

Bij chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten kan vitamine B6 een rol spelen in de preventie en beheersing van de aandoeningen. Onderzoek suggereert dat vitamine B6 kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van ontstekingsniveaus. Dit kan bijdragen aan een verbeterde algehele gezondheid en verminderd risico op complicaties.

Veiligheidsaspecten en overdosering

Hoewel vitamine B6 essentieel is voor de gezondheid, kan een overmatige inname leiden tot bijwerkingen. Hoge doses vitamine B6, vooral als ze in de vorm van supplementen worden ingenomen, kunnen neurologische problemen veroorzaken zoals gevoelloosheid en tintelingen. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en bij twijfel een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je hoge doses vitamine B6 gaat gebruiken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Neurologische verschijnselen door vitaminedeficiëntiesVitaminedeficiënties komen regelmatig voor en kunnen een verscheidenheid aan neurologische aandoeningen veroorzaken. Dez…
Vitamine B12 tekort: Oorzaken, symptomen en behandelingTegenwoordig zijn veel mensen bang voor een tekort aan vitamine B12. Wat is dat eigenlijk precies? Wat zijn de klachten…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…

Lichte cognitieve stoornis: symptomen, oorzaak & behandelingLichte cognitieve stoornis: symptomen, oorzaak & behandelingIemand met een lichte cognitieve stoornis (mild cognitive impairment, MCI) heeft problemen met het geheugen of met een a…
Zomeraandoeningen: Soorten aandoeningen bij warm weerZomeraandoeningen: Soorten aandoeningen bij warm weerEen aantal aandoeningen komen vaker in de zomer voor dan in de winter. De belangrijkste ziekten treden op doordat de gun…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 juli 2018:
  • 9 Signs and Symptoms of Vitamin B6 Deficiency, https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-deficiency-symptoms
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Three Signs of Vitamin B6 Deficiency, https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/vitamins-minerals/3-signs-of-vitamin-b6-deficiency.html
  • Vitamin B6 deficiency: Six foods to add to your diet to avoid the development of symptoms, https://www.express.co.uk/life-style/health/959923/vitamin-b6-deficiency-symptoms-foods-sources
  • Vitamin B6: Deficiency Symptoms, Health Benefits, and Best Food Sources, https://www.doctorshealthpress.com/food-and-nutrition-articles/vitamin-b6/
  • Vitamin, B6 (Pyridoxine), Deficiency, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/
  • Who Is Actually at Risk of Vitamin B6 Deficiency?, https://www.dsm.com/campaigns/talkingnutrition/en_US/talkingnutrition-dsm-com/2013/04/20130403-vitamin-b6-review-inadequacy-cdc-biochemical-indicators-dr-weil.html
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.