De geneeskracht van asperges

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Wilde asperges
- Vitaminerijke lentegroente
- Vol met mineralen
- Overladen met fytonutriënten
- Sterke antioxidantwerking
- Inuline in asperge
- Goed voor de suikerpatiënt
- Asperges tegen kanker
Wilde asperges
De wilde asperge komt oorspronkelijk uit India, het Himalaya-gebergte, waar het ter plaatse zowel voor culinaire als voor medische doeleinden wordt gebruikt. De traditionele geneeskracht die aan asperge wordt toegeschreven is geconfirmeerd door de huidige moderne wetenschap die in de asperge een supergezonde groente ziet waarin meer voedingsstoffen dan gemiddeld gemeten kunnen worden.Vitaminerijke lentegroente
Asperges zijn een bijzonder voedzame groente. Er zit een groot aantal verschillende vitaminen in. In 100 gram asperges zit 46% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine K. Daarnaast zit er in een ons asperges 15%van de ADH aan vitamine A. De groente is ook rijk aan foliumzuur oftewel vitamine B11(12%ADH). Er zit 9% van de ADH aan vitamine B1 in. Verder bevatten deze langwerpige groentestengels vitamine C (9%ADH), vitamine B2 (9%ADH), vitamine E (6%ADH), vitamine B3 (5%ADH), Vitamine B6 (5%ADH) en vitamine B5 (3%ADH). Deze waarden gelden allemaal voor 100 gram asperges maar wanneer je asperges als maaltijd eet, verorber je al snel 2 ons. `In dat geval kun je alle waarden met twee vermenigvuldigen.
Vol met mineralen
De asperge is een rijke bron van mineralen. Vooral voor ijzer is het gehalte in 100 gram asperges hoog; 11% van de ADH. Op volgorde van in welke mate het aanwezig is komt hier een opsomming van de overige supergezonde mineralen die in de asperge huizen: koper (9%ADH), mangaan (7%ADH), molybdeen (6%ADH), kalium (5%ADH), fosfor (5%ADH), zink, magnesium en seleen zijn goed voor 4% van de ADH en ten slotte zit er nog 2% van de ADH aan calcium in. Daarnaast bevat de asperge het aminozuur tryptofaan (10%ADH) en eiwitten oftewel proteïne (5%ADH).Overladen met fytonutriënten
In de asperge worden vele fytonutriënten aangetroffen. Er zitten vier belangrijke saponinen in, te weten: asparanine A, sarsasapogenine, protodioscine en diosgenine. Deze werken allemaal ontstekingsremmend op celniveau. Van sarsasapogenine is bekend dat het de ziekte amyotrophische laterale sclerosis (ALS) tegengaat. Deze zenuwziekte die wordt veroorzaakt door ontstekingen in de zenuwen wordt tegen gegaan door deze bijzondere saponine die in de asperge huist. Daarnaast zijn er flavonoïden werkzaam als ontstekingsremmer, met name: quercetine, rutine, kaempferol en isorhamnetine.
Sterke antioxidantwerking
Door alle ontstekingsremmende fytonutriënten in combinatie met de aanwezigheid van betacaroteen, vitamine C en vitamine E en de mineralen seleen, zink en mangaan, kan gesteld worden dat de asperge een zeer goede bron van antioxidanten is. Deze bestrijden vrije radicalen die allerlei schade in het lichaam kunnen aanrichten wat bij overdaad van hun aanwezigheid kan leiden tot ziekten en zelfs beschadiging van het DNA.Inuline in asperge
Inuline is een bijzondere stof. Het wordt gebruikt als glucosevervanger bij mensen met suikerziekte. Inuline heeft namelijk geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast wordt in de reguliere geneeskunde inuline ingezet als prebiotica. Dat zijn stoffen die niet direct worden verteerd maar wel de bacteriegroei in de darmen stimuleren en op die manier voor grote gezondheidseffecten zorgen in het lichaam. Inuline bevordert de groei van bifidobacterién en de aanmaak van melkzuur, barnsteenzuur, propionzuur, boterzuur en azijnzuur. In de ayurvedische geneeskunde uit India wordt asperge dan ook gezien als medicijn voor spijsverteringsstoornissen. Inuline zit ook in cichoreiwortel, waarvan onder andere koffiesurrogaat wordt gemaakt, en artisjokken.