Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort

Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort Zalm is een lichtroze tot dieprode, stevige vis met een rijke, boterachtige smaak. Deze vette vissoort staat bekend om zijn uitstekende voedingswaarde en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het regelmatig consumeren van zalm kan bijdragen aan een verbeterde werking van het hart, de huid en de hersenen. De populaire smaak en de vele gezondheidsvoordelen maken zalm tot een van de meest geliefde vissoorten ter wereld. Hieronder vind je enkele tips voor de aankoop, opslag en verwerking van deze vette vis.

Soorten zalm

Op de markt zijn diverse soorten zalm verkrijgbaar. De bekendste variëteiten zijn:
  • Atlantische zalm (altijd afkomstig uit een viskwekerij)
  • Chinookzalm
  • Chumzalm
  • Cohozalm
  • Japanse zalm
  • Roze zalm
  • Sockeyezalm
  • ‘Steelhead’-regenboogforel

Wilde zalm versus gekweekte zalm

Wilde zalm verkrijgt de antioxidant astaxanthine, die verantwoordelijk is voor de roze-rode kleur, door het eten van plankton. Astaxanthine biedt tal van gezondheidsvoordelen door zijn krachtige antioxidatieve werking. Gekweekte zalm daarentegen eet pellets die vaak GGO-maïs en dierlijke bijproducten bevatten. De roze kleur van gekweekte zalm wordt kunstmatig toegevoegd, en deze vis kan daardoor chemicaliën, schadelijke stoffen, antibiotica en pesticiden bevatten. Wilde zalm heeft over het algemeen een hogere voedingswaarde dan gekweekte zalm. Hoewel wilde zalm er misschien niet altijd zo aantrekkelijk uitziet als de gekweekte variant, biedt deze vaak een gezonder alternatief.

Voedingswaarde van zalm

Een portie wilde zalm van ongeveer 100 gram bevat ongeveer 200 calorieën. Zalm is bijzonder arm aan verzadigd vet maar rijk aan omega-3- en omega-6-vetzuren, die bijdragen aan een goede algehele gezondheid. Deze vis bevat ook antioxidanten zoals selenium, en andere mineralen zoals jodium, choline, pantotheenzuur, biotine, fosfor, zink, ijzer en kalium. Bovendien is zalm rijk aan de vitamine B-groep (waaronder riboflavine, niacine, thiamine, B6, folaat (foliumzuur) en B12) en bevat het veel vitamine D.

Aanbevolen inname

Wetenschappers adviseren volwassenen om wekelijks minstens twee porties (225 gram) vette vis zoals zalm te eten vanwege de aanwezige omega-3-vetzuren. Kinderen vanaf twee jaar worden aangeraden om ongeveer 100 gram per week te consumeren. Zwangere vrouwen en jonge kinderen dienen vis met hoge kwikgehaltes te vermijden, maar zalm valt niet onder deze risicovolle vissoorten.

Gezondheidsvoordelen van zalm

Herstel van beschadigde weefsels

Zalm is een uitstekende bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van botten, spieren, kraakbeen, huid en bloed. Eiwitten spelen een cruciale rol bij het herstellen van weefsels na blessures, het beschermen van de botgezondheid en het behouden van spiermassa tijdens gewichtsverlies. Ze ondersteunen ook een gezond metabolisme en verbeteren de botdichtheid en -kracht.

Zalm is nuttig voor het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zalm is nuttig voor het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Bevordering van Gewichtsverlies

Zalm kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het is eiwitrijk en bevat relatief weinig calorieën, wat het een gezonde keuze maakt voor degenen die willen afvallen. De gezonde vetten in zalm zorgen er doorgaans niet voor dat je aankomt, maar dragen juist bij aan een verzadigd gevoel.

Bestrijding van gewrichtsontsteking

De omega-3-vetzuren in zalm kunnen helpen bij het verminderen van verschillende vormen van artritis, zoals artrose. Zalm bevat bioactieve peptiden, waaronder calcitonine, die de collageensynthese in kraakbeen kunnen verbeteren en stabiliseren. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van gewrichtsaandoeningen die voortkomen uit kraakbeenbeschadiging.

Verbetering van hartgezondheid

Zalm is rijk aan omega-3-vetzuren (EPA en DHA) en kalium, die samen bijdragen aan een goede hartgezondheid. Deze voedingsstoffen helpen ontstekingen in de slagaders te verminderen, verlagen het cholesterolgehalte, en helpen de bloeddruk te reguleren. Regelmatige consumptie van zalm kan het risico op hartgerelateerde aandoeningen, zoals een hartaanval, een beroerte, een abnormaal hartritme, hoge bloeddruk en hoge triglyceriden, aanzienlijk verminderen.

Bevordering van hersengezondheid

De hoge niveaus van DHA in zalm, samen met vitamine A, vitamine D en selenium, ondersteunen de hersenfunctie en kunnen helpen bij neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Tijdens de zwangerschap kan het consumeren van zalm bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van de foetus en kan het de cognitieve vaardigheden en leerprestaties van kinderen bevorderen. Er is ook enig bewijs dat zalm kan helpen bij het beheersen van ADHD bij kinderen. Het regelmatig eten van zalm kan dus mogelijk bijdragen aan verbeterde hersenfunctie en cognitieve prestaties.

Verbetering van huidgezondheid

De vetzuren en vitamine A in zalm dragen bij aan een gezonde huid. Omega-3-vetzuren werken samen met de carotenoïde antioxidant astaxanthine om schade door vrije radicalen te verminderen, wat kan bijdragen aan huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes.

Bestrijding van kanker

Omega-3-vetzuren hebben mogelijk een invloedrijke rol in de strijd tegen kankercellen en kunnen bijdragen aan de behandeling en preventie van verschillende soorten kanker. Dit omvat kankers zoals huidkanker, prostaatkanker, dikkedarmkanker, leverkanker en hersentumoren.

Zalm is een ooggezond voedingsmiddel / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zalm is een ooggezond voedingsmiddel / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verbetering van ooggezondheid

Zalm is een waardevolle voedingsbron voor de ogen door zijn hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vitamine A. Regelmatige consumptie van zalm kan nuttig zijn bij het droge-ogen-syndroom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een aandoening waarbij het centrale gezichtsvermogen vervaagt).

Verbetering van schildklierfunctie

Selenium, een mineraal aanwezig in zalm, speelt een essentiële rol bij het handhaven van een gezonde schildklierfunctie. Het beschermt de schildklier tegen oxidatieve schade tijdens de productie van schildklierhormonen, wat cruciaal is voor de algehele stofwisseling en hormoonhuishouding.

Risico’s bij overmatige inname van omega-3-vetzuren

Het innemen van hoge doses omega-3-vetzuren, zowel via voedingsmiddelen als supplementen, kan mogelijk leiden tot bloedingsproblemen bij mensen die antistollingsmiddelen gebruiken. Het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je grote hoeveelheden omega-3-supplementen gaat gebruiken.

Tips bij aankoop, opslag en verwerking van vette vissoorten

Aankoop

Bij het kopen van vis is het belangrijk dat deze niet de sterke, 'visachtige' geur heeft die vaak duidt op bederf. De geur moet fris en mild zijn. Koop bij voorkeur gekoelde vis of vis die op een groot bed van ijs ligt uitgestald. Bevroren vis moet stevig zijn en geen vloeistof lekken.

Opslag en verwerking

Houd alles schoon tijdens de bereiding van zalm, inclusief handen, snijplanken en keukengerei, om kruisbesmetting met bacteriën te voorkomen. Als de zalm bevroren is, ontdooi deze dan een nacht in de koelkast. Als je de vis sneller nodig hebt, kun je deze in koud water in een lekvrije zak ontdooien. Zalm kan in de magnetron worden opgewarmd, maar moet onmiddellijk daarna gekookt worden. Laat zalm of andere bederfelijke voedingsmiddelen nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur staan. Kook zalm tot een interne temperatuur van 63 °C, totdat het vlees ondoorzichtig is en gemakkelijk met een vork uit elkaar valt. Hoewel zalm rauw gegeten kan worden, is het belangrijk om deze eerst in te vriezen om eventuele parasieten te doden. Omdat er soms nog kiemen in rauwe vis kunnen voorkomen, adviseren experts om zalm te grillen, pocheren of bakken. Frituren is ook een optie, maar niet altijd de gezondste keuze. Bak zalm eventueel met een eetlepel olijfolie voor een gezondere bereidingswijze.

Met deze informatie kun je beter begrijpen hoe je zalm op een veilige en gezonde manier kunt kopen, opslaan en bereiden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen en toepassingen van zalmolieVoordelen en toepassingen van zalmolieDe voordelen van het gebruik van zalmolie zijn goed te merken. Zalm olie bevat voornamelijk omega 3 vetzuren. Omega 3 ve…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Het nut van visolie als supplementHet nut van visolie als supplementHet is helemaal in om visolie suplementen te nemen. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Lees hier het hoe en waarom va…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…

Trichuriasis: Zweepworminfectie met buikpijn en diarreeTrichuriasis: Zweepworminfectie met buikpijn en diarreeDe menselijke zweepworm (Trichuris trichiura) is een rondworm die bij mensen trichuriasis veroorzaakt. De zweepworminfec…
Artritis: Gewrichtsontsteking met pijn, zwelling & stijfheidArtritis: Gewrichtsontsteking met pijn, zwelling & stijfheidArtritis is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een acute of chronische ontsteking van de gewrichten optreedt. Er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 augustus 2019:
  • 11 Surprising Health Benefits of Salmon, https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/g4905/health-benefits-of-salmon/
  • 12 Health Benefits Of Salmon For The Heart, Brain, And Much More, https://safebeat.org/cardiac/heart_health/12_health_benefits_of_salmon_for_the_heart_brain_and_much_more/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • De kleur van zalm, https://www.een.be/over-eten/de-kleur-van-zalm
  • Pacifische zalmen, https://nl.wikipedia.org/wiki/Pacifische_zalmen
  • Salmon, http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=104
  • The Health Benefits of Salmon, https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-salmon#1
  • Wilde vs Gekweekte Zalm, Wat is Gezonder?, https://www.vetvrij.com/wilde-vs-gekweekte-zalm.html#Gekweekte-zalm-wordt-blootgesteld-aan-antibiotica-en-pesticiden
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.