Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid Peterselie (Petroselinum crispum) is een kleine tweejaarlijkse plant uit de familie Apiaceae, geslacht Petroselinum. Dit kruid is afkomstig uit Zuid-Europa en de oostelijke Middellandse Zee. Het wordt veel gebruikt in zowel warme als koude gerechten, vaak als garnering. Er zijn drie hoofdsoorten peterselie: krulpeterselie (gekrulde peterselie), platte peterselie (Italiaanse peterselie) en wortelpeterselie. Alleen de krulpeterselie biedt aanzienlijke voedings- en gezondheidsvoordelen.

Voedingsstoffen in krulpeterselie

Krulpeterselie bevat de volgende voedingsstoffen:

  • antioxidanten
  • bètacaroteen
  • calcium
  • carnosol
  • chlorofyl
  • folaat
  • fosfor
  • ijzer
  • kalium
  • koper
  • luteïne
  • magnesium
  • mangaan
  • myristicine, apiole, bèta-bisaboleen (essentiële oliën)
  • vezels
  • vitamine A
  • vitamine B
  • vitamine C
  • vitamine K
  • zeaxanthine
  • zwavel

Antioxidanten in dit kruid

De flavonoïde antioxidanten apigenine, luteoline, quercetine en kaempferol in krulpeterselie bieden diverse gezondheidsvoordelen. Apigenine wordt mogelijk als een niet-toxische behandeling tegen een agressieve vorm van borstkanker beschouwd, volgens het Bureau van de Universiteit van Missouri. Apigenine doodt kankercellen, remt de groei en reproductie van kankercellen en voorkomt de expressie van een gen dat geassocieerd is met de groei van kanker. Quercetine helpt de schadelijke effecten van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL-cholesterol: ‘slechte’ cholesterol) te voorkomen. Tevens verlaagt quercetine de bloeddruk. De symptomen van een ontsteking en de tekenen geassocieerd met interstitiële cystitis (ontsteking van de blaaswand met pijn), prostatitis (prostaatontsteking met pijn en plasproblemen) en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) verminderen eveneens door quercetine in krulpeterselie, volgens het Universiteit van Maryland Medical Center. Daarnaast bevat krulpeterselie de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die de oogfunctie verbeteren (ooggezonde voeding) en helpen het lichaam te beschermen tegen schade door UV-straling.

Carnosol

Carnosol, een samenstelling in krulpeterselie en andere mediterrane kruiden, biedt mogelijk bescherming tegen kanker en ontsteking. Dit werd onthuld in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Cancer Letters' in juni 2011. Carnosol remt de ontwikkeling van leukemie, prostaatkanker, borstkanker, huidkanker en dikkedarmkanker. Carnosol heeft ook antioxiderende voordelen die de lever helpen effectiever te functioneren. Hierdoor kan de lever het lichaam ontgiften en oxidatie van cholesterol voorkomen, wat leidt tot een vermindering van de vorming van plaques in de slagaders (slagaderverkalking).

Chlorofyl

Krulpeterselie is bijzonder rijk aan chlorofyl, de energieproducerende stof die kruiden en planten hun karakteristieke groene kleur geeft. Chlorofyl helpt bij het alkaliniseren van het lichaam en is belangrijk voor het zuiveren van het bloed en de vorming van nieuwe rode bloedcellen. Daarnaast bevorderen chlorofyl en flavonoïden in krulpeterselie de vorming van cellulair glutathion. Hogere niveaus van cellulair glutathion helpen het lichaam effectiever te ontgiften en te genezen. Chlorofyl kan ook de ademgeur en lichaamsgeur verbeteren.

Folaat

Krulpeterselie is een uitstekende bron van natuurlijk folaat (foliumzuur), wat uitermate belangrijk is voor het verlagen van het homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een ontstekingsmediator die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten en hersenatrofie. Foliumzuur speelt ook een cruciale rol in de ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen en is belangrijk voor de preventie van kanker. Verder is folaat, een vitamine uit het vitamine B-complex, essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en eiwitmetabolisme.

IJzer

IJzer is essentieel voor de productie van heem, een belangrijk zuurstofdragend component in de rode bloedcellen.

Kalium

100 gram vers kruid levert 554 mg kalium, of 12% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Kalium is een belangrijk bestanddeel van cellen en lichaamsvloeistoffen dat helpt bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk.

Mangaan

Het menselijk lichaam gebruikt mangaan als cofactor voor het antioxidante enzym superoxide dismutase, dat helpt bij de bescherming tegen oxidatieve stress.

Myristicine, apiole en bèta-bisaboleen (essentiële oliën)

Krulpeterselie bevat myristicine, apiole en bèta-bisaboleen - essentiële oliën met potentiële medicinale voordelen. Myristicine kan voordelen bieden tegen neuroblastoom, een soort kanker die het zenuwstelsel aantast en vaak bij kinderen voorkomt. In een weefselkweekstudie induceerde myristicine celdood in neuroblastomacellen. De etherische olie apiole vertoonde antimicrobiële voordelen tegen drie soorten mijten in een reageerbuisstudie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Journal of Agricultural and Food Chemistry" in juli 2011. Anno september 2024 is verder onderzoek nodig om de resultaten van deze onderzoeken te bevestigen.

Vitamine B

Verse kruidenbladeren zijn rijk aan veel essentiële vitaminen zoals pantotheenzuur (vitamine B5), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitamine B6) en thiamine (vitamine B1). Deze vitaminen spelen een cruciale rol in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten door te fungeren als co-enzymen in het lichaam.

Vitamine C

Krulpeterselie bevat ongeveer drie keer de hoeveelheid vitamine C als een sinaasappel. Vitamine C is uiterst belangrijk voor een gezonde immuunfunctie, een jeugdige huid en de gezondheid van de gewrichten.

Vitamine K

Krulpeterselie is bijzonder rijk aan vitamine K. Vitamine K speelt een potentiële rol bij de gezondheid van botten en is belangrijk voor de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer, omdat het neuronale schade in de hersenen kan beperken.

Vezels

Mensen die lijden aan winderigheid, indigestie of constipatie hebben mogelijk minder klachten door het eten van krulpeterselie, omdat dit kruid veel vezels bevat.

Toepassingen en gebruik

Krulpeterselie wordt veelvuldig gebruikt in de keuken als smaakmaker en garnering. Het kan zowel vers als gedroogd worden toegevoegd aan gerechten zoals salades, soepen, sauzen en marinades. Naast culinaire toepassingen wordt krulpeterselie in sommige traditionele geneeskundige systemen gebruikt vanwege de vermeende voordelen voor de gezondheid, zoals het bevorderen van de spijsvertering en het ondersteunen van de nierfunctie.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Hoewel krulpeterselie over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het in normale hoeveelheden als voeding wordt geconsumeerd, kunnen hoge doses of supplementen bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals allergische reacties of interacties met bepaalde medicijnen. Personen met een nierziekte moeten voorzichtig zijn met het consumeren van grote hoeveelheden peterselie, omdat het hoge niveaus van vitamine K bevat, wat de effectiviteit van bloedverdunners kan beïnvloeden. Het is raadzaam om medisch advies in te winnen voordat men grote hoeveelheden of supplementen van krulpeterselie in de voeding opneemt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: KrulpeterselieJe eigen moestuin: KrulpeterselieKrulpeterselie is een redelijk makkelijk kruid om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is een kruid dat ook zeer g…
Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemige familie (Apia…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…

Onbekende groenten: Sopropo, lekker en gezondOnbekende groenten: Sopropo, lekker en gezondEr zijn veel bekende groenten waar we uit kunnen kiezen. Groenten die grootschalig uit de kas of van de koude grond kome…
Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vruchtNectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vruchtNectarines (Prunus persica) zijn bijna identiek aan perziken, zowel in genetische samenstelling als in voedingsprofiel.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lebensmittelfotos, Pixabay
  • Geraadpleegd op 21 januari 2019:
  • 5 Amazing Health Benefits of Parsley, https://drjockers.com/parsley-health-benefits/
  • Carnosol: A promising anti-cancer and anti-inflammatory agent, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070765/?tool=pubmed
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Extraction and identification of flavonoids from parsley extracts by HPLC analysis, http://adsabs.harvard.edu/abs/2012AIPC.1425...50S
  • Myristicin-induced neurotoxicity in human neuroblastoma SK-N-SH cells., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15795093
  • Parsley nutrition facts, https://www.nutrition-and-you.com/parsley.html
  • Peterselie, https://greenfingersonline.nl/tuinplanten/peterselie/
  • What Are the Benefits of Parsley?, https://healthyeating.sfgate.com/benefits-parsley-4541.html
  • What Are The Health Benefits Of Parsley?, https://www.dovemed.com/healthy-living/wellness-center/what-are-health-benefits-parsley/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.