Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid
Peterselie (Petroselinum crispum) is afkomstig van een kleine tweejaarlijkse plant van de familie Apiaceae, van het geslacht Petroselinum. Dit kruid is ontstaan in Zuid-Europa en de oostelijke Middellandse Zee. Mensen gebruiken dit kruid vaak in diverse warme en koude gerechten, bijvoorbeeld als garnering. Er zijn drie soorten peterselie bekend met name krulpeterselie (gekrulde peterselie), platte peterselie (Italiaanse peterselie) en wortelpeterselie. Enkel de krulpeterselie biedt aanzienlijke voedings- en gezondheidsvoordelen.
Voedingsstoffen in krulpeterselie
Krulpeterselie bevat volgende voedingsstoffen:
- antioxidanten
- bètacaroteen
- calcium
- carnosol
- chlorofyl
- folaat
- fosfor
- ijzer
- kalium
- koper
- luteïne
- magnesium
- mangaan
- myristicine, apiole, bèta-bisaboleen (essentiële oliën)
- vezels
- vitamine A
- vitamine B
- vitamine C
- vitamine K
- zeaxanthine
- zwavel
Antioxidanten in dit kruid
De flavonoïde antioxidanten apigenine, luteoline, quercetine en kaempferol in krulpeterselie bieden diverse gezondheidsvoordelen. Apigenin is mogelijk een niet-toxische behandeling tegen een agressieve vorm van
borstkanker, volgens het Bureau van de Universiteit van Missouri. Apigenin doodt kankercellen, remt de groei en reproductie van kankercellen en voorkomt de expressie van een gen geassocieerd met de groei van
kanker. Quercetine helpt de schadelijke effecten van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL-cholesterol: ‘slechte’
cholesterol) te voorkomen. Tevens verlaagt quercetine de bloeddruk. De symptomen van een
ontsteking en de tekenen geassocieerd met
interstitiële cystitis (ontsteking van blaaswand met
pijn),
prostatitis (prostaatontsteking met pijn en
plasproblemen) en
reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) verminderen eveneens door quercetine in krulpeterselie, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Daarnaast bevat krulpeterselie de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die de oogfunctie verbeteren (
ooggezonde voeding) en het lichaam helpen bij het neutraliseren van de schade veroorzaakt door UV-straling.
Carnosol
Carnosol, een samenstelling in krulpeterselie en andere mediterrane
kruiden, biedt mogelijk bescherming tegen kanker en een ontsteking. Dit onthulde een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Cancer Letters' uit juni 2011. Carnosol remt de ontwikkeling van leukemie,
prostaatkanker, borstkanker,
huidkanker en
dikkedarmkanker. Carnosol heeft ook antioxiderende voordelen die er voor zorgen dat de lever effectiever kan werken. Hierdoor kan de lever het lichaam ontgiften en oxidatie van cholesterol voorkomen. Dit leidt tot een verminderde vorming van plaques in de slagaders (
slagaderverkalking).
Chlorofyl
Krulpeterselie is ook bijzonder rijk aan chlorofyl, de energieproducerende stof die kruiden en planten de karakteristieke groene kleur geeft. Chlorofyl helpt het lichaam alkaliseren. Daarnaast is de stof belangrijk voor het zuiveren van het bloed en de vorming van nieuwe rode bloedcellen. Bovendien helpen de chlorofyl en flavonoïden in krulpeterselie om de cellulaire glutathionvorming te bevorderen. Hogere niveaus van cellulaire glutathion zorgen ervoor dat het lichaam effectiever kan ontgiften en genezen. Door chlorofyl in het kruid, verbetert tevens de ademgeur en lichaamsgeur.
Folaat
Krulpeterselie is goede bron van natuurlijk folaat (foliumzuur), wat uitermate belangrijk is voor het verlagen van het homocysteïnegehalte. Homeocysteïne is een ontstekingsmediator die verband houdt met
hart- en vaatziekten en hersenatrofie. Foliumzuur is ook belangrijk voor zwangere vrouwen omdat het een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de foetus. Het is ook een belangrijke voedingsstof voor de preventie van kanker. Verder is folaat, een vitamine uit het
vitamine B-complex, ook belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en het eiwitmetabolisme.
IJzer
IJzer is essentieel voor de productie van heem, dat een belangrijk zuurstofdragend component is in de rode bloedcellen.
Kalium
100 gram vers kruid biedt 554 mg of 12% van de dagelijkse benodigde kaliumspiegel. Kalium is het hoofdbestanddeel van cel- en lichaamsvloeistoffen dat de hartslag en de bloeddruk helpt reguleren.
Mangaan
Het menselijk lichaam gebruikt mangaan als cofactor voor het antioxidante enzym superoxide dismutase.
Myristicine, apiole en bèta-bisaboleen (essentiële oliën)
Krulpeterselie bevat myristicine, apiole en bèta-bisaboleen - essentiële oliën die bepaalde medicinale voordelen kunnen bieden. Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Toxicology Letters" uit mei 2005 meldde dat myristicine potentiële voordelen biedt tegen
neuroblastoom. Dit is een soort kanker die het zenuwstelsel aantast en vaak optreedt bij kinderen. In de weefselkweekstudie induceerde myristicine de celdood in neuroblastomacellen. De etherische olie apiole vertoonde antimicrobiële voordelen tegen drie soorten mijten in een reageerbuisstudie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Journal of Agricultural and Food Chemistry" uit juli 2011. Anno oktober 2020 is verder onderzoek nodig om de resultaten van deze onderzoeken te bevestigen.
Vitamine B
Verse kruidenbladeren zijn rijk aan veel essentiële vitaminen zoals pantotheenzuur (
vitamine B5), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitamine B6) en thiamine (
vitamine B1). Deze vitaminen spelen een vitale rol in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten door te fungeren als co-enzymen in het menselijk lichaam.
Vitamine C
Krulpeterselie bevat ongeveer drie keer de hoeveelheid vitamine C in volume als een
sinaasappel. Vitamine C is uiterst belangrijk voor een gezonde immuunfunctie, een jeugdige huid en de
gezondheid van de gewrichten.
Vitamine K
Krulpeterselie is erg rijk aan vitamine K. Vitamine K speelt een potentiële rol bij de
gezondheid van botten. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor de behandeling van patiënten met de
ziekte van Alzheimer doordat de vitamine de neuronale schade in de
hersenen beperkt.
Vezels
Mensen die lijden aan
winderigheid,
indigestie of
constipatie hebben minder klachten door het eten van krulpeterselie, omdat dit kruid veel vezels bevat.
Lees verder