Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?

Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemige familie (Apiaccae). Peterselie kan waardevol zijn voor de zenuwen door het hoge gehalte aan ijzer. Peterselie heeft door het hoge vitamine C-gehalte zelfs kankerremmende eigenschappen en kan ook dienen als aanvulling voor onze dagelijkse vitaminebehoefte. Het immuunsysteem zal er wel bij varen.

Welke goede eigenschappen heeft peterselie?

De goede eigenschappen van peterselie zijn als volgt:
  • Werkt goed tegen darmparasieten, en voorkomt ontbinding van de darminhoud;
  • Werkt ontgiftend en ontslakkend;
  • Is eetlustopwekkend en versterkt de maag;
  • Voorkomt opgeblazen gevoel;
  • Is vochtafdrijvend;
  • Stimuleert de gladde spieren zoals darmen, baarmoeder, gal en blaas;
  • Is ontstekingsremmend;
  • Stimuleert het hart;
  • Werkt goed tegen cholesterol;
  • Werkt ontsmettend op de urinewegen en het spijsverteringskanaal;
  • Helpt rachitis (Engelse ziekte) voorkomen;
  • Helpt leveraandoeningen voorkomen;
  • Werkt tegen reumatische klachten;
  • Helpt bij nervositeit;
  • Helpt bloedarmoede en scheurbuik voorkomen;
  • Geneest aandoeningen van de ogen, veroorzaakt door een tekort aan vitamine A;
  • Versterkt het immuunsysteem.

Herkomst en soorten peterselie

Oorspronkelijk zijn deze planten afkomstig uit het Mediterrane gebied. Vervolgens is peterselie vooral in Europa, Amerika en het Midden-Oosten populair geworden.

Er zijn drie bekende soorten
  • Krulpeterselie - goed voor garnering.
  • Bladpeterselie - kan worden meegekookt.
  • Wortelpeterselie - smaakt naar knolselderie en pastinaak.

Waarvoor kan peterselie dienst doen?

Peterselie kan in eerste instantie dienst doen als aanvulling van onze dagelijkse vitaminebehoeftes, waardoor ons lichaam geen tekorten zal lijden. Vroeger werd peterselie gebruikt als medicijn. Men ontdekte al vroeg dat peterselie het immuunsysteem kon versterken. Peterselie helpt het lichaam van toxische stoffen te ontdoen en is ook goed voor de nieren. Peterselie is tevens een goede bron van vitamine A, vitamine C en ijzer.

Peterselie bevat ook veel vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Dit is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij allerlei taken in ons lichaam, waaronder de belangrijkste taak: het gezond houden van hart en bloedvaten. Daarnaast is foliumzuur ook nodig voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen en is het werkzaam tegen kanker. Foliumzuur is extra belangrijk voor zwangere vrouwen.

Peterselie zit boordevol vitaminen en mineralen
zoals:
  • Vitaminen: A, B, C, K.
  • Calcium
  • Magnesium
  • IJzer
  • Fosfor
  • Kalium
  • Mangaan
  • Zwavel

Gebruiksaanwijzing

Krulpeterselie is lekker in koude gerechten en drankjes, maar wordt ook gebruikt ter garnering van warme gerechten. Men kan peterselie fijn hakken, om over de salade en warme gerechten of soepen te strooien. Peterselie kan eventueel ook dienen voor smoothies, als smaakmaker.

Opgelet

Wees ondanks alle goede eigenschappen, toch steeds matig met peterselie. Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals:
  • verhoogde prikkelbaarheid,
  • maagoprispingen,
  • plotselinge daling van de bloeddruk.
© 2012 - 2025 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
  • Info: Bodywell publishing.
Reacties
Mahesh, 22-09-2014
Maakt het nog wat uit welke soort peterselie je gebruikt? Of zijn ze allemaal even gezond?
Mvg MaheshReactie infoteur, 23-09-2014
Dag Mahesh,

Nee, het maakt niet uit welke peterselie je gebruikt, want ze zijn immers allemaal even gezond. Mijn persoonlijke keuze gaat meestal uit naar gekrulde peterselie, omdat je met deze werkelijk alle kanten uit kunt. Deze is lekker en mooi als garnering op schotels. Fijn gehakt kan hij dienen als versiering in soepen, sauzen en koude schotels. Dit lijkt mooi afgewerkt. Het oog wil ook wat. Nietwaar? Smakelijk!

Groetjes,
Enza_9o-.
Eeke Klaver, 11-02-2014
Niet teveel is nogal een vage aanduiding… wat bedoel je?Reactie infoteur, 12-02-2014
Dag Eeke Klaver,

Peterselie is en blijft een waardevolle en vitaminen rijke plant, is goed voor onze dagelijkse nodige vitaminen aanvulling. Dat wil niet zeggen dat je daar gaat mee overdrijven, want teveel is nooit goed. Het is aan te raden een paar takjes peterselie per dag te eten, of bij gebrek aan verse, kan men heel eenvoudig gedroogde peterselie in soepen sausen of andere gerechten strooien. Wanneer je verse peterselie niet kan verdragen, dan is gedroogde een goede uitkomst. Peterselie kan een schotel veel mooier, gezonder en aangenamer maken. Het oog wil ook wat. Nietwaar? Smakelijk eten!

Groetjes,
Enza_9o-.
Wijnstra, 18-09-2013
Vraag over peterselie. Wat is is de max. hoeveelheid peterselie per dag die je kan gebruiken voor de gezondheidseffecten.Reactie infoteur, 19-09-2013
Beste Wijnstra,

Peterselie is een zeer waardevolle groente die veel vitaminen bevat en hierdoor goed is voor onze gezondheid. Maar men mag het gebruik hiervan zeker ook niet overdrijven. Daarom is dit een goede vraag. Peterselie kan vers en droog worden gebruikt. Je kan er ook thee van maken, door enkele takjes in een tas met heet water te overgieten en enkele minuten te laten trekken. Zo mag je één à twee tassen per dag drinken, zeker niet meer. Niet aan te raden bij zwangerschap!

Groetjes,
Enza_9o-.