Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?

Welke goede eigenschappen heeft peterselie?
De goede eigenschappen van peterselie zijn als volgt:- Werkt goed tegen darmparasieten, en voorkomt ontbinding van de darminhoud;
- Werkt ontgiftend en ontslakkend;
- Is eetlustopwekkend en versterkt de maag;
- Voorkomt opgeblazen gevoel;
- Is vochtafdrijvend;
- Stimuleert de gladde spieren zoals darmen, baarmoeder, gal en blaas;
- Is ontstekingsremmend;
- Stimuleert het hart;
- Werkt goed tegen cholesterol;
- Werkt ontsmettend op de urinewegen en het spijsverteringskanaal;
- Helpt rachitis (Engelse ziekte) voorkomen;
- Helpt leveraandoeningen voorkomen;
- Werkt tegen reumatische klachten;
- Helpt bij nervositeit;
- Helpt bloedarmoede en scheurbuik voorkomen;
- Geneest aandoeningen van de ogen, veroorzaakt door een tekort aan vitamine A;
- Versterkt het immuunsysteem.
Herkomst en soorten peterselie
Oorspronkelijk zijn deze planten afkomstig uit het Mediterrane gebied. Vervolgens is peterselie vooral in Europa, Amerika en het Midden-Oosten populair geworden.Er zijn drie bekende soorten
- Krulpeterselie - goed voor garnering.
- Bladpeterselie - kan worden meegekookt.
- Wortelpeterselie - smaakt naar knolselderie en pastinaak.
Waarvoor kan peterselie dienst doen?
Peterselie kan in eerste instantie dienst doen als aanvulling van onze dagelijkse vitaminebehoeftes, waardoor ons lichaam geen tekorten zal lijden. Vroeger werd peterselie gebruikt als medicijn. Men ontdekte al vroeg dat peterselie het immuunsysteem kon versterken. Peterselie helpt het lichaam van toxische stoffen te ontdoen en is ook goed voor de nieren. Peterselie is tevens een goede bron van vitamine A, vitamine C en ijzer.Peterselie bevat ook veel vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Dit is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij allerlei taken in ons lichaam, waaronder de belangrijkste taak: het gezond houden van hart en bloedvaten. Daarnaast is foliumzuur ook nodig voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen en is het werkzaam tegen kanker. Foliumzuur is extra belangrijk voor zwangere vrouwen.
Peterselie zit boordevol vitaminen en mineralen
zoals:
- Vitaminen: A, B, C, K.
- Calcium
- Magnesium
- IJzer
- Fosfor
- Kalium
- Mangaan
- Zwavel
Gebruiksaanwijzing
Krulpeterselie is lekker in koude gerechten en drankjes, maar wordt ook gebruikt ter garnering van warme gerechten. Men kan peterselie fijn hakken, om over de salade en warme gerechten of soepen te strooien. Peterselie kan eventueel ook dienen voor smoothies, als smaakmaker.Opgelet
Wees ondanks alle goede eigenschappen, toch steeds matig met peterselie. Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals:- verhoogde prikkelbaarheid,
- maagoprispingen,
- plotselinge daling van de bloeddruk.