Adenovirusinfectie: Symptomen aan luchtwegen en ogen

Adenovirusinfectie: Symptomen aan luchtwegen en ogen Adenovirussen zijn een groep zeer besmettelijke virussen die vaak voorkomen bij kinderen. Niet altijd presenteert een patiënt zich met symptomen. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze betrekking hebben op de luchtwegen of de ogen, maar het virus kan ook andere lichaamsorganen aantasten. De ziekte is meestal mild en een ondersteunende behandeling verlicht vaak de symptomen. Vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen ernstiger zijn en levensbedreigende complicaties optreden. De vooruitzichten zijn echter uitstekend voor de meeste patiënten met een adenovirusinfectie.

Epidemiologie adenovirusinfectie

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 1.200 gevallen van adenovirusinfectie gerapporteerd (cijfers RIVM tot en met 2016). De werkelijke incidentie kan echter hoger liggen, aangezien veel mensen geen symptomen vertonen of slechts milde symptomen ervaren, waardoor verdere diagnostiek vaak uitblijft. Zuigelingen en peuters zijn bijzonder kwetsbaar voor adenovirusinfecties. Tegen de tijd dat kinderen tien jaar oud zijn, hebben de meesten al een adenovirusinfectie doorgemaakt. De ziekte treft zowel jongens als meisjes en komt voor bij alle etnische groepen.

Oorzaken: Infectie door adenovirus

Adenovirussen zijn middelgrote virussen, waarvan er meer dan honderd varianten bekend zijn die symptomen bij mensen kunnen veroorzaken (vanaf oktober 2020). Het virus kan lange tijd buiten een gastheer overleven en is het hele jaar door endemisch. Deze zeer besmettelijke virussen worden vaak aangetroffen op plaatsen met grote groepen kinderen, zoals in kinderopvangcentra, scholen of zomerkampen.

Overdracht

De verspreiding van adenovirussen vindt plaats via:
  • Contact met besmette ontlasting (bijvoorbeeld tijdens het verschonen van luiers)
  • Contact met besmette objecten en daarna het aanraken van mond, neus of ogen
  • Direct persoonlijk contact, zoals aanraking of handen schudden
  • Druppelinfectie via hoesten en niezen

In zeldzame gevallen kan het adenovirus zich ook verspreiden via water, zoals in slecht onderhouden zwembaden, hoewel dit minder frequent voorkomt.

Symptomen: Luchtwegen, ogen en andere aandoeningen

Adenovirussen omvatten meer dan zestig verschillende soorten, wat leidt tot diverse klinische ziektebeelden. Het specifieke ziektebeeld hangt af van het type adenovirus en de leeftijd en immuunstatus van de patiënt. De incubatietijd, oftewel de periode tussen blootstelling en het ontstaan van symptomen, varieert van één tot veertien dagen, afhankelijk van de aard van de infectie. Veel patiënten vertonen echter geen of slechts milde symptomen.

Luchtwegen en ogen

Een adenovirusinfectie presenteert zich vaak als een acute keelontsteking. Bij kinderen kan de infectie zich uitbreiden naar het strottenhoofd en de luchtpijp, wat kan leiden tot kroep (een virale aandoening met blaffende hoest). Andere luchtwegaandoeningen die door het adenovirus kunnen worden veroorzaakt zijn een verkoudheid, bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen) en longontsteking (pneumonie). Bij volwassenen kan het adenovirus symptomen veroorzaken die klinisch lijken op die van Mycoplasma pneumoniae. Bepaalde adenovirusvarianten kunnen een acute conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) veroorzaken zonder oogafscheiding, vaak in combinatie met faryngitis (keelontsteking). Een middenoorontsteking (otitis media) kan ook optreden door een adenovirusinfectie. Symptomen van deze aandoeningen zijn onder andere koorts, een algemeen ziek gevoel, oorpijn, hoesten, koude rillingen, een loopneus, keelpijn, kortademigheid, gezwollen klieren, enzovoorts.

Andere symptomen

Sommige adenovirussen kunnen gastro-enteritis (buikgriep) veroorzaken, met diarree en/of braken. Daarnaast kan een adenovirusinfectie acute mesenterische lymfadenitis veroorzaken bij kinderen en jongvolwassenen, wat leidt tot ontsteking van de lymfeklieren in het spijsverteringsstelsel. Mesenteriale lymfadenitis door adenovirussen kan ook darminvaginatie veroorzaken bij zuigelingen (waarbij een deel van de darm in een ander deel duwt). In zeldzame gevallen kunnen tekenen van leverontsteking (hepatitis), blaasontsteking (cystitis) of hersenvliesontsteking (encefalitis) optreden, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van een adenovirusinfectie wordt gesteld door het identificeren van het virus in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, hersenvocht, ontlasting, slijmafscheiding uit de keel of neus, oogwit, sputum (slijm), urine of een weefselmonster. Een röntgenfoto van de borstkas kan nodig zijn om andere, ernstigere aandoeningen uit te sluiten.

Differentiële diagnose

Bij het stellen van de diagnose adenovirusinfectie moeten de volgende aandoeningen worden overwogen:

Behandeling

Voor adenovirusinfecties is geen specifieke antivirale behandeling beschikbaar. De meeste gevallen zijn mild en vereisen alleen ondersteunende zorg. Dit omvat het zorgen voor voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen en het toepassen van symptomatische behandelingen zoals antivirale geneesmiddelen indien nodig.

Prognose virale infectie

De prognose voor adenovirusinfecties is over het algemeen goed bij patiënten met een goed functionerend immuunsysteem. De meeste patiënten herstellen binnen enkele dagen van de infectie, hoewel symptomen zoals oogbindvliesontsteking tot een week kunnen aanhouden, diarree tot twee weken, en longontsteking tot vier weken. Het sterftecijfer kan echter oplopen tot 70% bij patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem.

Complicaties

Bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, kunnen adenovirusinfecties leiden tot ernstige complicaties zoals orgaanfalen, wat potentieel levensbedreigend kan zijn.

Een goede handhygiëne is essentieel / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is essentieel / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van adenovirusinfecties

Om het risico op adenovirusinfecties te verminderen, kunnen de volgende voorzorgsmaatregelen worden genomen:
  • Contact met zieke personen vermijden
  • Goede handhygiëne toepassen, vooral voor maaltijden: gebruik handzeep op basis van alcohol of water en zeep
  • Neus en mond bedekken bij hoesten of niezen
  • Oppervlakken, zoals wastafels, regelmatig reinigen om ziektekiemen te verwijderen
  • Zieke personen thuis houden om verspreiding van het virus te voorkomen
  • Zwemmen in slecht onderhouden zwembaden vermijden

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adenovirus, symptomen en behandelingAdenovirus, symptomen en behandelingBuikgriep, longontsteking, bronchitis, buikgriep of een bindvliesontsteking. Wat hebben deze ziekten met elkaar te maken…
Kun je van het AD36-virus dik worden?Kun je van het AD36-virus dik worden?Mensen met overgewicht krijgen vaak te horen dat ze daar zelf schuld aan zijn. Maar is dat altijd wel het geval? Een van…
Virale conjunctivitis: Oogbindvliesontsteking door virusVirale conjunctivitis: Oogbindvliesontsteking door virusHet oogbindvlies, of conjunctiva, is het dunne membraan dat het witte deel van het oog (het sclera) en de binnenkant van…
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…

Vasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis is de medische term voor een ontsteking van de wand van de bloedvaten, wat kan leiden tot verdikking, verzwak…
Acinetobacter-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacterieAcinetobacter-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacterieAcinetobacter is een wereldwijd voorkomende bacterie die vooral in ziekenhuizen infecties veroorzaakt, met name bij zeer…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 3 oktober 2020:
  • Adenoviruses, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559072/#:~:text=There%20are%20more%20than%20100,the%20mammalian%20adenoviruses%20(mastadenovirus).
  • Geraadpleegd op 1 april 2017:
  • Adenovirus, http://m.kidshealth.org/en/parents/adenovirus.html
  • Adenovirus, https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/adenovirus/
  • ADENOVIRUSES, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 104
  • Adenoviruses, https://www.cdc.gov/adenovirus/index.html
  • Clinical Overview, https://www.cdc.gov/adenovirus/hcp/clinical-overview.html
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/211738-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.cdc.gov/adenovirus/hcp/diagnosis.html
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/211738-differential-diagnoses#showall
  • Folder: Mijn kind heeft een adenovirus. Wat nu?, https://www.azoudenaarde.be/images/brochures/PED-153_Adenovirus.pdf
  • LCI-richtlijn Adenovirusinfecties, http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Adenovirusinfecties
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/211738-overview#showall
  • Prevention & Treatment, https://www.cdc.gov/adenovirus/about/prevention-treatment.html
  • Symptoms, https://www.cdc.gov/adenovirus/about/symptoms.html
  • Transmission, https://www.cdc.gov/adenovirus/about/transmission.html
  • What Are Adenovirus Infections?, http://www.webmd.com/children/adenovirus-infections#1, http://www.webmd.com/children/adenovirus-infections#2 en http://www.webmd.com/children/adenovirus-infections#3
  • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.