Virale longontsteking (pneumonie): Oorzaken van ontsteking

Virale longontsteking (pneumonie): Oorzaken van ontsteking Virale pneumonie is een aandoening waarbij een virus een longontsteking veroorzaakt. Bij de meeste patiënten ontstaat de virale longontsteking als complicatie van een verkoudheid of de griep. Kortademigheid, koorts, hoesten en vermoeidheid zijn de meest voorkomende tekenen van een virale longontsteking. Meestal is de ontsteking in de longen mild van aard en herstelt de patiënt spontaan binnen enkele weken, maar af en toe is de aandoening levensbedreigend en is een ziekenhuisopname nodig. Via enkele preventieve maatregelen is het mogelijk om de kans op het ontwikkelen van virale pneumonie te verkleinen.

Oorzaken van een ontsteking van de longen door een virus

Een longontsteking is een infectie in de longen. Bacteriën, virussen en schimmels veroorzaken mogelijk een longontsteking. Bacteriële en virale pneumonie komen vaker voor dan een longontsteking als gevolg van schimmelinfecties. Meestal ontstaat virale pneumonie als gevolg van een verkoudheid of de griep. Het virus komt namelijk de longen binnen waardoor de longen opzwellen en de zuurstofstroom beperkt wordt.

Volgende virussen veroorzaken mogelijk een virale longontsteking:

De verspreiding van de virussen gebeurt door het niezen of hoesten. Ook door contact met een besmet onderwerp is het mogelijk om het virus te verspreiden.

Risicofactoren van virale pneumonie

Virale pneumonie is een erg besmettelijke aandoening die mogelijk iedereen treft. In enkele gevallen krijgen patiënten sneller te maken met de virale ontsteking van de longen.

Aandoeningen

Patiënten met één of meer van volgende aandoeningen lopen een verhoogd risico op virale pneumonie:

Rokers lijden sneller aan virale pneumonie / Bron: Geralt, PixabayRokers lijden sneller aan virale pneumonie / Bron: Geralt, Pixabay

Omgevingsfactoren

Ook spelen enkele omgevingsfactoren een rol bij de totstandkoming van een virale ontsteking van de longen.

Symptomen: Kortademigheid, vermoeidheid en hoesten

Bacteriële pneumonie

Bacteriën zoals Streptococcus pneumoniae (streptokokkenbacterie) veroorzaken een bacteriële longontsteking. Dit type pneumonie is meestal ernstiger dan virale pneumonie.

Veel voorkomende symptomen van bacteriële pneumonie zijn:

Bacteriële pneumonie vereist een behandeling met antibiotica.

Vermoeidheid komt vaak voor / Bron: Geralt, PixabayVermoeidheid komt vaak voor / Bron: Geralt, Pixabay

Virale pneumonie

Tekenen
Virale pneumonie heeft gelijkaardige symptomen als bacteriële pneumonie, maar in de meeste gevallen zijn de tekenen wel minder ernstig:

Sommige patiënten met een virale longontsteking ervaren bovendien keelpijn of hoofdpijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de virale infectie.

Leeftijd
De symptomen variëren volgens de leeftijdsgroep. Jonge kinderen met een virale longontsteking hebben milde symptomen die geleidelijk verergeren. Een kind met een virale longontsteking heeft uiteindelijk een merkbaar piepende ademhaling. Voorts zijn de huid en lippen blauwe door zuurstofgebrek (cyanose). Ook verliezen kinderen vaak de eetlust. 65-plussers kampen dan weer sneller met een lage lichaamstemperatuur, verwardheid en duizeligheid.

Alarmsymptomen

Patiënten die meer kans hebben op het krijgen van een longontsteking en griepachtige symptomen ervaren in combinatie met één of meer van volgende symptomen, bezoeken meteen een arts:
 • ademhalingsproblemen of een snelle ademhaling
 • hoge koorts
 • pijn op de borst
 • verwardheid bij 65-plussers

Een snelle behandeling is nodig bij deze patiënten omdat de complicaties mogelijk ernstig zijn.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
De arts stelt vragen over de eventuele symptomen en voert daarna een lichamelijk onderzoek uit. De arts beluistert de longen (auscultatie) en zoekt abnormale longgeluiden op die mogelijk wijzen in de richting van een longontsteking, zoals krakende en knetterende geluiden of een piepende ademhaling bij het ademen. Verder beluistert de arts de hartslag die versneld is, en bemerkt hij ook een verminderde luchtstroom.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Als de arts vermoedt dat de patiënt lijdt aan een longontsteking, bestelt hij één of meer van volgende testen om de diagnose te bevestigen:

Zeer zelden voert de arts een bronchoscopie (inwendig kijkonderzoek van de luchtwegen) uit.

Behandeling

Zelfzorg
Meestal is een professionele medische behandeling nodig bij een virale longontsteking omdat de symptomen spontaan verdwijnen binnen enkele weken. De behandeling is daarom gericht op het verlichten van de klachten. Een patiënt met een virale longontsteking moet voldoende rusten en extra vocht drinken om de slijmen en virussen uit de longen te verwijderen. Het gebruik van een luchtbevochtiger of het nemen van een warm bad verlicht eveneens de symptomen.

Professionele medische zorg
Soms schrijft de arts een hoestremmers voor om de hoest te verminderen en de infectie uit de longen te verwijderen. Af en toe zet de arts antivirale geneesmiddelen in om de virale activiteit te verminderen. Deze medicijnen zijn het meest effectief als het virus zich in een vroeg stadium bevindt. In zeldzame gevallen is een ziekenhuisopname vereist bij patiënten met een virale longontsteking. Dit gebeurt het vaakst bij 65-plussers en patiënten met chronische aandoeningen.

Prognose

De meeste patiënten met virale longontsteking herstellen binnen één à twee weken nadat de symptomen gestart zijn. Sommige patiënten hebben meerdere weken nodig om te herstellen en dan vooral patiënten met een zwak immuunsysteem of patiënten ouder dan 65 jaar.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van een virale longontsteking

De virussen die virale longontsteking veroorzaken, zijn besmettelijk. In het griep- of verkoudheidsseizoen is het belangrijk om zich te beschermen door:
 • afstand te houden van patiënten die niezen en hoesten
 • de handen uit de buurt te houden van de ogen, de oren, de mond en de neus
 • de handen vaak te wassen met warm water en zeep (goede handhygiëne)
 • de neus of mond niet aan te raken
 • een griepprik te krijgen
 • lichamelijke beweging uit te voeren
 • niet te roken
 • verse groenten en fruit te eten
 • voldoende nachtrust te krijgen

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieCMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieHet cytomegalovirus (CMV) is een gebruikelijk virus waarvan de meeste gezonde personen met een normaal afweersysteem zic…
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Longontsteking of pneumonieLongontsteking of pneumonieEen longontsteking kan iedereen treffen. Vaak is dit het gevolg van een infectie met een virus of een bacterie. Een long…
Longontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingLongontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingEen veel voorkomende longaandoening is longontsteking, ook wel pneumonie genoemd. De ontsteking van de longblaasjes kan…

Vaginale cysten: Oorzaken en behandelingen van vaginacysteVaginale cysten: Oorzaken en behandelingen van vaginacysteDe vagina is een gespierd en buisvormig deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Vaginale cysten groeien onder de bekle…
Lymfoom: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose lymfoomLymfoom: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose lymfoomLymfoom is een algemene term voor kanker die in cellen van het lymfesysteem begint, ook wel lymfeklierkanker genoemd. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 juli 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
 • Viral pneumonia, https://medlineplus.gov/ency/article/000073.htm
 • Viral pneumonia, https://www.drugs.com/cg/viral-pneumonia.html
 • Viral pneumonia, https://www.webmd.com/lung/viral-pneumonia-lung-infection
 • Viral Pneumonia: Symptoms, Risk Factors, and More, https://www.healthline.com/health/viral-pneumonia
 • What are the symptoms of viral pneumonia?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322350.php
 • What Is Viral Pneumonia?, https://www.webmd.com/lung/viral-pneumonia#1
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.