Pijnlijke vagina: oorzaken en symptomen van pijn in vagina

Pijnlijke vagina: oorzaken en symptomen van pijn in vagina Een pijnlijke vagina of vaginale pijn kan door veel verschillende oorzaken en onder verschillende omstandigheden voorkomen. Een pijnlijke vagina kan optreden tijdens seks, tijdens de menstruatie en tijdens het urineren. Hoewel vaginale pijn of ongemak in het vaginale gebied kan optreden zonder dat er sprake is van seksuele activiteit, komt het vaak voor tijdens geslachtsgemeenschap, en de redenen voor vaginale pijn zijn vaak seksueel gerelateerd. Een pijnlijke vagina kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt last hebben van een krampende, stekende, zeurende of branderige pijn in de vagina. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een pijnlijke vagina en daarom is het belangrijk om bij aanhoudende klachten je huisarts te raadplegen, zodat er een diagnose gesteld kan worden en op basis daarvan een behandeling ingezet kan worden. Vaak is vaginapijn goed te verhelpen. Ga wel op tijd naar de huisarts.

Pijnlijke vagina / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comPijnlijke vagina / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Een pijnlijke vagina

De vagina of schede verbindt de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam. Een gevoel van pijn of ongemak in je vagina is vaak het gevolg van een medisch of psychologisch probleem. Vroegtijdige diagnose en behandeling kan verlichting van de klachten geven en het risico op complicaties verminderen.

Symptomen: krampende, stekende of zeurende vaginapijn

De specifieke symptomen van een pijnlijke vagina variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Focale vulvitis (vulvaire vestibulitis) is bijvoorbeeld een aandoening die alleen pijn veroorzaakt als er druk op je vagina wordt uitgeoefend. Daarentegen is vulvodynie een aandoening waarbij je last hebt van een chronische klacht van branderigheid, stekende pijn, irritatie of schraalheid ter plaatse van de vulva. Afhankelijk van de specifieke aandoening, kun je last hebben van de volgende symptomen die samenhangen met vaginale pijn:

Vaginale pijn kan beperkt blijven tot het vaginale gebied, maar het kan ook naar je bekken (bekkenpijn) of baarmoederhals uitstralen.

Als de vaginale pijn wordt veroorzaakt door een infectie, kun je een abnormale vaginale afscheiding ontwikkelen. Het kan er bijvoorbeeld anders uitzien of anders ruiken dan normaal. Dit kan wijzen op een schimmelinfectie of bacteriële infectie.

Oorzaken van een pijnlijke vagina

Mogelijke oorzaken

Een pijnlijke vagina kent meerdere mogelijke oorzaken, zoals:

Dyspareunie

Vaginale pijn kan ook het gevolg zijn van een aandoening die dyspareunie wordt genoemd. Dit is een medische term voor pijnlijke geslachtsgemeenschap. Het kan worden veroorzaakt door onvoldoende lubricatie of bevochtiging tijdens de seks als gevolg van hormonale veranderingen of gebrek aan seksuele opwinding.

Onbekende oorzaak

In sommige gevallen kan de arts mogelijk niet de oorzaak van een pijnlijke vagina achterhalen.

Wie loopt er risico op vaginale pijn?

Vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van een pijnlijke vagina, incidenteel of structureel. In sommige gevallen kan je medische voorgeschiedenis het risico op een pijnlijke vagina verhogen. Hormonale veranderingen veroorzaakt door zwangerschap, overgang of hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) kunnen bijvoorbeeld het risico op vaginale pijn verhogen. Als je in het verleden borstkanker hebt gehad, loop je ook een hoger risico.

Bepaalde medicijnen kunnen ook het risico op een pijnlijke vagina verhogen. Het is bijvoorbeeld bekend dat statines, die worden gebruikt om het cholesterol te verlagen, vaginale droogheid kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot vaginale pijn.

Het voortschrijden der jaren is ook een risicofactor. De overgang veroorzaakt veranderingen in je hormoonspiegels en het dunner worden van het vaginale weefsel. Dit kan vaginale droogheid tot gevolg hebben, wat kan leiden tot vaginale pijn.

Huisarts raadplegen bij een pijnlijke vagina / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij een pijnlijke vagina / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van aanhoudende of terugkerende vaginale pijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Je huisarts kan vaststellen wat de mogelijke oorzaak is van je klachten. de huisarts kan je zo nodig ook verwijden naar een gynaecoloog voor meer onderzoek.

Behandeling van een pijnlijke vagina

Om een pijnlijke vagina te verlichten, zal de arts proberen de onderliggende oorzaak te behandelen. Het plan van aanpak kan bestaan uit meerde meerdere onderdelen. De arts kan bijvoorbeeld plaatselijke anesthetica of orale medicatie aanbevelen. In zeldzame gevallen zal een operatieve ingreep nodig zijn.

Medicijnen

In geval van een bacteriële- of schimmelinfectie, zal de arts waarschijnlijk respectievelijk antibiotica of antischimmelmiddelen voorschrijven om het te behandelen. Houd je aan de voorschriften en maak de kuur af, zelfs als je klachten zijn verdwenen voordat je de behandeling hebt voltooid. Dit vermindert de kans dat de infectie terugkeert. De arts kan ook plaatselijke zalven aanbevelen, zoals lidocaïnegel. Dit verdooft het vaginale gebied. Dit kan helpen bij het verlichten van aanhoudende ongemak of pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Topische steroïde crèmes kunnen ook helpen tegen irritatie, zwelling en een branderig gevoel. Tricyclische antidepressiva (klassieke antidepressiva, middelen tegen depressie) en anticonvulsiva (een middel tegen epilepsie) kunnen ook helpen chronische pijn te verminderen.

Chirurgie

In zeldzame gevallen kan de arts verdovende injecties of zenuwblokkades aanbevelen om je vagina te verdoven. Ook kan een operatie nodig zijn in geval van focale vulvitis of baarmoederhalskanker.

Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Zelfzorg

Sommige huismiddeltjes en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen vaginale pijn helpen verlichten. Zo heeft bijvoorbeeld de toverhazelaar het vermogen ontstekingen te remmen en het kan helpen jeuk en een branderig gevoel in de vagina te verlichten. Lees altijd wel eerst de bijsluiter voor gebruik en raadpleeg eerst je huisarts. Om pijn die wordt veroorzaakt door seksuele gemeenschap te verlichten of te voorkomen, kan het helpen om een ​​glijmiddel te gebruiken. Om vaginale jeuk te verminderen, kan antihistaminica zinvol zijn. .

Prognose en vooruitzichten

Je vooruitzichten hangen af ​​van de onderliggende oorzaak van een pijnlijke vagina, evenals de behandeling die je krijgt. In veel gevallen kan het goed opvolgen van het aanbevolen behandelplan van de arts blijvende verlichting bieden.

Lees verder

© 2018 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Focale vulvitis (roodheid en pijn rondom vagina)Focale vulvitis (roodheid en pijn rondom vagina)Heb je chronisch last van roodheid en pijn rondom vagina? Of branderigheid, stekende pijn, irritatie of schraalheid ter…
Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Sommige vrouwen kampen met een pijnlijke vagina. Dit treedt vooral op bij hormonale schommelingen en door medicatiegebru…
Pijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke klachten tijdens de geslachtsgemeenschap staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Als…
Zo houd je je vagina gezondZo houd je je vagina gezondJe vagina is een kwetsbaar deel van je lichaam waar je gemakkelijk een infectie kunt krijgen. Veel vrouwen hebben wel ee…

Penispijn: Oorzaken van pijn aan de penis (pijnlijke penis)Penispijn: Oorzaken van pijn aan de penis (pijnlijke penis)De meeste mannen willen niet eens denken aan het thema, maar toch krijgen ze in de loop van hun leven vaak wel eens te m…
Priapisme: Langdurige, vaak pijnlijke erectie van penisPriapisme: Langdurige, vaak pijnlijke erectie van penisPriapisme (priapismus) is een heel vervelende aandoening waarbij mannen een langdurige (langer dan vier uur) en vaak pij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • https://www.womenshealthmag.com/health/vagina-pain
  • https://www.healthline.com/symptom/vaginal-pain
  • https://www.everydayhealth.com/sexual-health/sexual-dysfunction/vaginal-pain.aspx
  • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Reageer op het artikel "Pijnlijke vagina: oorzaken en symptomen van pijn in vagina"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Vrouwelijke geslachtsorganen
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!