Pancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklier

Pancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklier Een pancreasabces is een gebied gevuld met pus in de alvleesklier (het pancreas). Een ernstige alvleesklierontsteking (pancreatitis) of pseudocysten in de alvleesklier zijn meestal de oorzaak van deze abcessen, al zijn ook andere oorzaken bekend. Buikpijn, koorts en braken zijn enkele symptomen van een alvleesklierabces. Naast een grondige medische geschiedenis en een bloedonderzoek, zijn beeldvormende onderzoeken nodig voor het diagnosticeren van de ernstige aandoening. De arts moet het pus afvoeren via een operatie zodat de patiënt kan herstellen. Onbehandeld leiden pancreasabcessen tot slot vaak tot de dood.

Oorzaken van verzameling van pus in alvleesklier

Pseudocysten

Een pancreasabces is een verzameling pus in de alvleesklier. Pancreasabcessen ontwikkelen zich meestal bij patiënten met pancreaspseudocysten die geïnfecteerd raken. Een pseudocyste is geen echte cyste, omdat de wand van het zakje met pus niet bestaat uit een specifieke bekleding van cellen die kenmerkend zijn voor een echte cyste.

Alvleesklierontsteking

Voorts ontstaat een met pus gevuld gebied in de alvleesklier ook bij patiënten met ernstige pancreatitis (alvleesklierontsteking). Circa 3% van de patiënten met acute pancreatitis ontwikkelt een abces in de alvleesklier.

Andere oorzaken

Andere oorzaken zijn onder meer galstenen of alcoholgebruik en sporadisch ook drugsgebruik, een stomp trauma en een ander abces aan nabijgelegen structuren.

Ziektekiemen
De meest voorkomende veroorzaken ziektekiemen zijn onder meer E. coli, Klebsiella, Enterococcus, Staphylococcus, Streptococcus en Pseudomonas-soorten, maar ook schimmels veroorzaken mogelijk een abces.

Symptomen

Bekende symptomen van een abces in de alvleesklier omvatten buikpijn (epigastrische pijn = pijn in het midden van de bovenbuik), koude rillingen, koorts, het onvermogen om te eten, gewichtsverlies, voedingsintolerantie en een algemeen ziek gevoel. Sommige patiënten ervaren een zwelling in de buik (tastbare malse massa). Misselijkheid en braken zijn ook andere mogelijke tekenen.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek
De meeste patiënten die pancreasabcessen ontwikkelen, hebben pancreatitis gehad, meestal met een langdurig beloop. De ontwikkeling van de complicatie duurt echter vaak zeven of meer dagen. De arts heeft bijgevolg een volledige medische geschiedenis nodig.

Diagnostisch onderzoek
Verder is een bloedonderzoek nodig. Het aantal witte bloedcellen is namelijk verhoogd, wat duidt op de aanwezigheid van een abces kan duiden. Een abdominale CT-scan (CT-scan van de buik), MRI-scan en echografie zijn nuttig bij het verkrijgen van duidelijke beelden van de binnenkant van de buik. Deze beeldvormende testen onthullen de aanwezigheid van geïnfecteerde necrose die zich nog niet tot een abces heeft ontwikkeld. Daarom bestelt de arts meestal herhaalde beeldvormende onderzoeken bij patiënten met acute pancreatitis bij wie de buikpijn verergert en die tekenen van abdominale obstructie (een verstopping in de buik) ontwikkelen.

Differentiële diagnose
Een buikabces en alvleesklierkanker zijn differentiële diagnoses voor een alvleesklierabces.

Behandeling

De arts moet eerst het abces via de huid (percutaan) draineren (pus afvoeren) zodat de patiënt kan herstellen. Hiervoor is meestal een chirurgische ingreep vereist om dood weefsel af te voeren en het pus af te voeren. Een abcesdrainage is in sommige gevallen mogelijk via een endoscoop met behulp van endoscopische echografie. Tot slot zet de arts af en toe breedspectrumantibiotica in, al is deze behandeling omstreden.

Prognose

De vooruitzichten voor patiënten met een abces in de alvleesklier zijn over het algemeen gebaseerd op de ernst van de infectie. Het is echter een ernstige complicatie die soms leidt tot de dood van de patiënt als hij de juiste behandeling niet krijgt. Patiënten lopen het risico op sepsis (bloedvergiftiging) en meervoudig orgaanfalen. Als de arts het geïnfecteerde abces niet operatief verwijdert, loopt het sterftecijfer op tot 100%.

Complicaties van pancreasabcessen

Een niet-verwijderd geïnfecteerd abces leidt mogelijk tot sepsis. Soms verschijnen tevens meerdere abcessen. Andere complicaties omvatten de vorming van fistels en terugkerende pancreatitis.

Preventie van alvleesklierabces

In sommige gevallen is het mogelijk om abcessen te voorkomen. De arts kan namelijk een bestaande pseudocyste draineren omdat deze waarschijnlijk ontstoken raakt en dan leidt tot een pancreasabces. In de meeste gevallen is de totstandkoming van abcessen in de alvleesklier echter niet te voorkomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pancreas divisum: Tweedeling van alvleesklierPancreas divisum: Tweedeling van alvleesklierDe alvleesklier is een lang, plat orgaan dat zich tussen de maag en de wervelkolom bevindt. Dit orgaan helpt bij de spij…
Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische alvleesklierontsteking, ook wel chronische pancreatitis genoemd, en acute alvleesklierontsteking, ook wel acu…
Biliaire pancreatitis  alveesklierontsteking door galstenenBiliaire pancreatitis alveesklierontsteking door galstenenBijna iedereen heeft galstenen en veelal kunnen die niet veel kwaad. Soms gaan ze echter op een plekje zitten waar ze ju…
Vergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierVergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierDe alvleesklier (pancreas) is een klier die zich achter de maag in de bovenbuik bevindt. Het pancreas helpt bij de spijs…

Anticonceptiepillen voor vrouwen: Typen en bijwerkingenAnticonceptiepillen voor vrouwen: Typen en bijwerkingenAnticonceptiepillen zijn pillen die een vrouw dagelijks inneemt om zo een zwangerschap te voorkomen. De pillen, die door…
Spiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenSpiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenAls er een spiertrekkingen in de arm te voelen zijn, dan komt dit doordat zenuwimpulsen willekeurig de spiercellen stimu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 september 2020:
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/181264-clinical
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/181264-differential
  • Pancreas Abces, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/pancreas-abscess
  • Pancreatic Abscess, https://accesssurgery.mhmedical.com/content.aspx?bookid=853&sectionid=49662212
  • Pancreatic abscess, https://www.medlineplus.com/ency/article/000270.htm
  • Pancreatic abscess; Infections of the pancreas, https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/hospital-medicine/pancreatic-abscess-infections-of-the-pancreas/
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.