Maagdarmcatarre: ontsteking van het maag-en darmslijmvlies
Maagdarmcatarre wordt ook wel gastro-enteritis genoemd. Het is een ontsteking van het maag-darmslijmvlies. Bekende vormen hiervan zijn buikgriep, enteritis en gastritis. Een ontsteking van het maagslijmvlies of darmslijmvlies geeft vaak klachten als braken, diarree en buikpijn.
Wat is maagdarmcatarre?
Maagdarmcatarre staat ook wel bekend onder de naam gastro-enteritis. Het is een ontsteking van het slijmvlies van de maag of de darm. Het gaat zich dus om een ontsteking van het slijmvlies, andere ontstekingen worden niet bedoeld met maagdarmcatarre.
Caterre zelf is een ontsteking van het slijmvlies, wat vaak voorkomt bij een neusverkoudheid. Caterre betekent letterlijk: ontsteking van het slijmvlies.
Vormen van maagdarmcatarre
Er zijn verschillende vormen van een maagdarmcatarre. De bekendste is buikgriep (gastro-enteritis). Ook enteritis en gastritis zijn vormen van maagdarmcatarre. Deze worden veroorzaakt door een virus, een bacterie of een parasiet. Ook bepaalde ziekten kunnen maagdarmcatarre veroorzaken, zoals bij de ziekte van Crohn.
Buikgriep
Bijna iedereen maakt minstens éénmaal in zijn leven buikgriep mee. Buikgriep wordt ook wel gastro-enteritis genoemd. Buikgriep is de verzamelnaam voor een ontsteking aan het maagslijmvlies en darmslijmvlies tegelijk. Buikgriep ontstaat vaak na het eten van besmet voedsel. Salmonella is een bekende bacterie die veel via voedsel ons lichaam binnen komt en daar een ontsteking veroorzaakt. Ook virussen kunnen verantwoordelijk zijn voor ontstekingen aan het slijmvlies, zoals het parvovirus of het rotavirus. laatstgenoemde virus veroorzaakt vooral bij kinderen vaak hevige diarree.
Besmetting vindt meestal plaats door contact met besmette ontlasting, met besmet voedsel of met besmette aarde of zand. Kinderen die veel buiten spelen en regelmatig hun vieze handjes in de mond steken, zijn vatbaarder voor besmettingen. Buikgriep is zeer besmettelijk. De symptomen van buikgriep zijn overgeven, diarree, koorts en buikpijn. Vaak wordt er weinig tot niet gegeten door de patiënt.
Bij buikgriep is het belangrijk dat verloren vocht zoveel mogelijk aangevuld wordt. Door diarree en braken verliest de patiënt zoveel vocht, dat uitdroging mogelijk is. Vooral kleine kinderen en ouderen zijn hier gevoelig voor. Deze groepen moeten onder toezicht gehouden worden om ervoor te zorgen dat er geen uitdroging kan plaatsvinden. Na enkele dagen geneest de buikgriep vanzelf. Wanneer dit niet het geval is of wanneer uitdroging dreigt, moet een arts gewaarschuwd worden.
Enteritis
Bij enteritis is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies van de darmen. Vaak is de dunne darm de eerste aangedane darm, maar ook de dikke darm kan een ontstoken slijmvlies krijgen. Bij enteritis is alleen het slijmvlies van de darm ontstoken, niet van de maag. De symptomen van enteritis zijn buikpijn en diarree. Wanneer er ook overgeven bij komt kijken, dan is er sprake van een bijkomende ontsteking van het maagslijmvlies.
Enteritis wordt veroorzaakt door een bacterie, een virus, een parasiet of door een ziekte. Patiënten met de ziekte van Crohn zijn bekend met enteritis. De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, die zich kenmerkt door onder andere diarree, bloedverlies en vermagering.
Enteritis zal in de meeste gevallen plots optreden en verdwijnt na ongeveer 10 dagen. In die periode kan er sprake zijn van dunne ontlasting tot zeer waterige diarree. belangrijk is om het vochtverlies aan te blijven vullen. Over het algemeen zal de eetlust niet aangetast zijn en kan men gewoon eten. Voedsel dat laxerend werkt, kan beter tijdelijk vermeden worden.
Gastritis
De maagdarmcatarre gastritis komt bij meer dan de helft van de mensen boven de vijftig jaar voor. Het is een ontsteking van het maagslijmvlies. Gastritis wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar ook medicijngebruik kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Patiënten met de ziekte van Crohn hebben vaak last van gastritis.
De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Vaak is er sprake van buikpijn of overgeven. Soms ook zijn er gedurende langere tijd geen klachten of vage klachten, die later kunnen verergeren. Gastritis kan chronisch zijn. Buikpijn die telkens optreedt na het eten, kan wijzen op een maagslijmvliesontsteking.
Soms is er sprake van een maagbloeding. Deze wordt niet altijd opgemerkt. Bij grote bloedingen zal er meestal wel bloed gebraakt worden, dat rood tot zwart van kleur is. Chronische gastritis kan soms ontaarden in maagkanker.
In de meeste gevallen verdwijnt gastritis vanzelf. Kleine hoeveelheden eten en stoppen met roken en stoppen met alcohol drinken kunnen de genezing versnellen. Soms is het nodig om maagzuurremmers te slikken of antibiotica te gebruiken, afhankelijk van de veroorzaker.