Geneeskundig methodiek over maag- darminfectie

Maag- darminfectie wordt ook wel buikgriep genoemd. Het is een gelijktijdige ontsteking van de maagwand, in engere zin van het slijmvlies, en darmslijmvliesontsteking.

Inleiding

Maag- darminfectie (= gastro-enteritis) wordt ook wel buikgriep genoemd. Het is een gelijktijdige ontsteking van de maagwand, in engere zin van het slijmvlies, en darmslijmvliesontsteking.

Epidemiologie

Maag- darminfecties komen bij kinderen onder de 7 jaar veel voor, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen het krijgen. Extra risico is er voor mensen die in het buitenland op vakantie gaan, vanwege vreemd en sterk gekruid eten, warmte en andere bacteriën dan thuis, de darmen kunnen daardoor makkelijk van streek raken. De ziekte komt veel in ontwikkelingslanden voor, bacteriën die de infectie veroorzaken worden overgedragen via direct contact, besmet voedsel of drinkwater en via contact met uitwerpselen.

Etiologie

De oorzaken van maag- darminfectie zijn besmettingen met virussen (zoals norwalk-like virus), bacteriën (o.a. Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli), darmparasieten (zoals Giardia lamblia) en amoeben. Besmettingen kunnen komen door eten of aanraken van rauw vlees of rauwe eieren, niet handen wassen voor het eten, drinken van onbetrouwbaar drinkwater (vooral in het buitenland), ook niet-gepasteuriseerde melk en kaas kan de oorzaak van een besmetting zijn. Een maag- darminfectie is erg besmettelijk.

Pathofysiologie

Bij Bas zou de infectie ontstaan kunnen zijn door het niet handen wassen voor het eten, of door het eten van voedsel wat besmet was. Ook kan het ontstaan zijn door contact met kinderen die buikgriep hadden. Bacteriën of andere ziekteverwekkers dringen de wand van de darm binnen. Dit veroorzaakt een irritatie van de darmwand met diarree en buikkrampen als gevolg.

Symptomatologie

De eerste paar dagen zijn de symptomen koorts, hoofdpijn, moeheid en soms ook spierpijn en gewrichtspijnen. Na enkele dagen gevolgd door buikkrampen, misselijkheid en diarree, die soms vermengd is met bloed en slijm. Deze verschijnselen duren in totaal meestal enkele dagen tot circa 6 weken.

Onderzoek/ diagnostiek

De diagnose kan gesteld worden door een feaces (ontlasting)-onderzoek. Bij een faeces-onderzoek wordt gezocht naar specifieke verwekkers van maag- darminfecties. Er wordt een microscopisch onderzoek gedaan en er worden kweken uitgevoerd.

Therapie

Vaak treedt er na enkele dagen spontaan herstel op. Er moet veel gedronken worden om uitdrogen te voorkomen. Ook is het van belang om het verlies aan minerale zouten te compenseren. Als de diarree langer duurt dan 5-6 dagen of als de diarree vermengd is met slijm en bloed, kan de arts overwegen om een antibiotica voor te schrijven. Als bekend is welke specifieke bacterie de verwekker is, kan er gericht met specifieke antibiotica worden behandeld.

Prognose/ beloop

De prognose is goed. De infectie is meestal binnen een week over. De diarree duurt ongeveer 2 tot 3 dagen, maar de pijn in de onderbuik en de andere ongemakken kunnen enkele weken aanhouden.

Complicaties

De infectie blijft meestal beperkt tot de darm en de bacteriën komen, op enkele uitzonderingen na, niet in de bloedbaan terecht. Als dat gebeurt, kan een bloedvergiftiging optreden met ernstige complicaties.
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paratyfus, infectie van de darmenParatyfus, infectie van de darmenEen darminfectie wordt vaak opgelopen door besmet voedsel of besmet drinkwater. Paratyfus is een darminfectie die in Ned…
Buikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBuikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen maag-darminfectie of gastro-enteritis noemen we in de volksmond ook wel buikgriep. Het gaat om een ontsteking van he…
Darmaandoeningen bij kinderenDarmaandoeningen bij kinderenWanneer er iets mis is met onze darmen, merken wij dit over het algemeen vrij snel op. Onze ontlasting vertoont dan name…
Balantidiasis: Parasitaire infectie met diarreeBalantidiasis: Parasitaire infectie met diarreeBij balantidiasis (ook bekend als balantidiosis) ontstaat een besmettelijke darminfectie. Dit is het gevolg van een eenc…

Infecties van de huidDit artikel gaat over de verschillende infecties van de huid; een ontsteking van de huid en het onderhuids bindweefsel v…
Geneeskundig methodiek over pseudo-kroepPseudo-kroep is een virale ontsteking van de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen), waardoor kinderen een luide…
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.