Paratyfus, infectie van de darmen

Paratyfus, infectie van de darmen Een darminfectie wordt vaak opgelopen door besmet voedsel of besmet drinkwater. Paratyfus is een darminfectie die in Nederland en België zeer weinig voorkomt en wordt veroorzaakt door een salmonellabacterie. Wanneer deze wel voorkomt, is het vaak geïmporteerd vanuit het buitenland. Mensen die op vakantie gaan moeten daarom zorgvuldig omgaan met drinkwater en het eten van rauw voedsel. Symptomen van paratyfus zijn veelal koorts, buikpijn en diarree. Genezing komt vaak vanzelf, maar in sommige gevallen is antibiotica nodig om de bacterie te bestrijden.

Darminfectie

Een darminfectie is een infectie van de darmen, vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. In de meeste gevallen spreken we over buikgriep en is er sprake van een maag-darminfectie: waarbij zowel de maag als de darm geïnfecteerd zijn. Een maaginfectie kenmerkt zich door buikpijn en overgeven, een darminfectie door buikpijn en diarree. Het maakt dus wel degelijke en verschil waar de infectie zich bevindt.

Paratyfus

Paratyfus is een darminfectie. Besmetting vindt plaats via besmet voedsel of door het drinken van besmet water. Bacteriën komen via de ontlasting van besmette mensen of dieren op het voedsel of in het water terecht. Kraanwater in niet-Westerse landen is vaak besmet met de bacterie die paratyfus veroorzaakt. Ook groenten en fruit zijn daar besmet, wanneer ze worden afgespoeld met kraanwater.

Salmonella

De bacterie Salmonella paratyphi is verantwoordelijk voor paratyfus. Van de salmonellabacteriën onderscheiden we meer dan 150 types, waarvan Salmonella paratyphi er één van is. De salmonellabacterie duikt soms wel eens op en kan vooral onder ouderen en zieken een aantal doden eisen. In verzorgingshuizen en bejaardenhuizen is de salmonellabacterie dan ook een beruchte doosoorzaak. Salmonella paratyphi komt in Nederland vrij weinig voor. Wanneer deze wel voorkomt, is deze geïmporteerd vanuit het buitenland. Gemiddeld wordt deze jaarlijks bij slechts 25 personen vastgesteld. Verwacht wordt dat dit aantal veel groter is, maar de meeste mensen milde klachten krijgen waarmee ze niet naar de huisarts gaan.

Symptomen

Ongeveer 8 tot 48 uur na de besmetting treden de eerste symptomen op. Dit zijn koorts, misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij ouderen, zieken of mensen met een slecht werkend immuunsysteem kan de ziekte veel heviger verlopen en is er een grotere kans op uitdrogen. Gezonde mensen genezen vanzelf na een aantal dagen, meestal duurt dit een dag of drie tot vijf.

Behandeling

Hoewel genezing vaak vanzelf geschiedt, is behandeling soms noodzakelijk. Jonge kinderen, ouderen en zwakken moeten behoed worden voor uitdroging, Hevige diarree droogt het lichaam uit. Voldoende water drinken helpt, maar beter is nog om het vochttekort aan te vullen met een ORS-oplossing. Wanneer de verschijnselen niet vanzelf overgaan, is een behandeling nodig. Via bloedonderzoek of ontlastingonderzoek zal gezocht worden op het type bacterie. Vaak zijn hier minimaal twee onderzoeken voor nodig, omdat via een eerste onderzoek niet altijd de bacterie gevonden wordt. Behandeling met antibiotica is de meest voorkomende methode. Soms nestelt de bacterie zich in de galblaas. In deze gevallen is het nodig om de galblaas operatief te verwijderen, wanneer antibiotica niet afdoende werkt.

Meldingsplichtige infectieziekte

Paratyfus is een meldingsplichtige infectieziekte. Dit houdt in dat bij constatering van de ziekte, een arts de ziekte moet melden bij de overheid. Dankzij het melden kan verspreiding van gevaarlijke ziekten voorkomen worden, of kan er tijdig worden ingegrepen. Paratyfus valt in categorie B2. Hieronder vallen ook de infectieziekten rode hond, mazelen, buiktyfus, shigellose, streptococcus pyogenes, cholera en kinkhoest. Alle infectieziekten in groep B2 zijn onderhevig aan een bepaald verbod. Voor paratyfus houdt dit verbod in dat zolang de patiënt de bacterie nog bij zich draagt, niet in de voedselindustrie mag werken. Het kan tot zes maanden duren voordat de bacterie helemaal uit het lichaam is verdwenen.

Voorkomen is beter dan genezen

In niet-westerse landen dient het aanbeveling om niet uit de kraan te drinken en geen rauwe groenten of fruit te eten. Ook het eten van onvoldoende verhit vlees of eieren is een bron van besmetting. Water uit verzegelde flessen is veilig om te drinken. Het is belangrijk om erop te letten dat de flessen ook verzegeld zijn, omdat in dat soort landen vaak flessenwater wordt verkocht en achteraf gewoon kraanwater blijkt te zijn. De verzegeling is dan van de dop af. Vraag in een restaurant altijd om een ongeopend flesje water. Is het flesje wel al geopend bij het serveren, weiger dit dan. Ontstaat er toch paratyfus, meldt dit dan bij thuiskomt aan de huisarts. Neem alle hygiënische maatregelen in acht om verdere besmetting te voorkomen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paratyfus door Salmonella besmettingParatyfus door Salmonella besmettingParatyfus is een darminfectie dat wordt overgedragen door eten of drinken van besmet voedsel of water. Het gaat om een s…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…
Duiven en paratyfusDuiven en paratyfusBij paratyfus bij duiven wordt een duif-specifieke variant met een Salmonella kiem bedoeld. Paratyfus bij duiven wordt a…
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…

Parasieten: Leishmania, een eencellig organismeParasieten: Leishmania, een eencellig organismeDe parasiet Leishmania is een eencellig organisme dat de huid, slijmvliezen en inwendige organen kan aantasten. Het word…
Zonneallergie, polymorfe lichteruptieWe spreken pas van een zonneallergie als iemand een abnormale reactie op de huid krijgt na een normale blootstelling aan…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Meldingsplicht_infectieziekten/Welke_infectieziekten_zijn_meldingsplichtig
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Paratyfus
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.