Salmonella: besmetting, behandeling en preventie

Salmonella: besmetting, behandeling en preventie Salmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en eieren. Echter, de bacterie kan ook voorkomen in andere levensmiddelen zoals rauwe groente en fruit. Mensen die niet hygiënisch omgaan met voedsel kunnen ook de salmonella-bacterie dragen en andere personen waarmee ze in contact komen besmetten. De bacterie leeft in de darmen van dieren en een besmetting met de salmonella-bacterie kan personen ziek maken en maag- en darmklachten veroorzaken. In het geval van een zware besmetting kan salmonella leiden tot uitdroging en het stopzetten van de nierfunctie en daardoor zelfs dodelijk zijn. Salmonella is hardnekkige bacterie die in een droge omgeving enkele maanden en in water verscheidene weken kan overleven.


Salmonella en voedselvergiftiging

Salmonella is een van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging. De bacteriën zijn onzichtbaar en je eten smaakt of ruikt niet anders dan normaal. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen hebben een groot risico op gezondheidsklachten na een infectie met de salmonella-bacterie. In uitzonderingsgevallen kan salmonella zelfs in de bloedbaan terecht komen en complicaties veroorzaken zoals artritis, abcessen en hartproblemen.

Statistieken salmonella

Jaarlijks worden er 550 miljoen mensen over de gehele wereld ziek vanwege diarree, waarvan 220 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar oud. Volgens deze cijfers van de World Health Organization uit 2016 is salmonella wereldwijd een van de vier belangrijkste oorzaken van diarree.

Er is een dalende trend waar te nemen als het aankomt op besmettingen met salmonella, met name vanwege effectieve hygiënemaatregelen bij bedrijven in de voedselindustrie, waardoor er minder besmet gevogelte en vlees wordt verkocht.

Symptomen van een besmetting

Symptomen van salmonella-infectie zijn koorts, misselijkheid, buikpijn, braken, diarree en hoofdpijn. Over het algemeen krijgen geïnfecteerde personen deze symptomen 8 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Als het een lichte salmonella-besmetting betreft, dan kunnen de symptomen 4 tot 7 dagen duren. In geval van een ernstige infectie kan dit aanzienlijk langer zijn.

Hoe behandel je een besmetting met salmonella?

De meeste salmonella-infecties zijn na 4 tot 7 dagen voorbij en hebben geen behandeling nodig, tenzij de patiënt ernstig uitgedroogd is of de infectie in de bloedbaan terecht komt. Rust en voldoende drinken is in de meeste gevallen de juiste behandeling. Besmettingen met salmonella kunnen worden behandeld met verschillende antibiotica, zoals ciprofloxacine, ampicilline en gentamicine, alhoewel sommige salmonella-bacteriën resistent zijn geworden voor deze antibiotica.

In het geval van uitdroging, zeker bij kinderen jonger dan 5 jaar, zieken, bejaarden en zwangere vrouwen, dient er onmiddellijk een arts geraadpleegd te worden.

Hoe voorkom je een besmetting?

Je kunt verschillende maatregelen treffen om een besmetting met salmonella te voorkomen, zorg er in ieder geval voor dat je onderstaande punten in acht neemt als je met voedsel werkt:
 • Was je handen voor en na het bereiden van voedsel
 • Was je handen na het aanraken van dieren
 • Werk met schone oppervlakken en materialen
 • Verwarm gevogelte, vlees, vis en rauwe melk goed
 • Bewaar eieren in de koelkast
 • Gebruik geen rauwe eieren
 • Bak eieren of kook ze totdat ze hardgekookt zijn, het eiwit en de dooier moeten een vaste consistentie hebben
 • Werk op een hygiënische wijze in de keuken, maak gebruikt keukengerei goed schoon om kruisbesmetting te voorkomen

Als je uit eten gaat, dan is het moeilijker om besmetting met salmonella te voorkomen, maar vermijd in ieder geval restaurants met twijfelachtige hygiëne. Accepteer ook geen vlees dat nog rauw is.
© 2017 - 2020 Rvdz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is salmonella?Wat is salmonella?Met salmonella besmetting volop in het nieuws is het belangrijk bedacht te zijn van de oorzaken en risico's. Maar wat is…
Salmonella infectieSalmonella infectieVolgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) is er sinds augustus '08 een “ernstige uitbraak” van Salmonell…
Paratyfus door Salmonella besmettingParatyfus door Salmonella besmettingParatyfus is een darminfectie dat wordt overgedragen door eten of drinken van besmet voedsel of water. Het gaat om een s…
Hoe moet ik mijn koelkast instellen?Is mijn koelkast te koud? Of is die juist te warm? Wat zijn de gevolgen van een te koude of te warme koelkast? Is mijn k…

Body Dysmorphic Disorder: ziekte van ingebeelde lelijkheidBody Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis in de lichaamsbeleving. Het is een psychische ziekte die ook wel als inge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs139/en/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/salmonella.aspx

Reageer op het artikel "Salmonella: besmetting, behandeling en preventie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rvdz
Gepubliceerd: 04-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!