Salmonella: besmetting, behandeling en preventie
Salmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en eieren. Echter, de bacterie kan ook voorkomen in andere levensmiddelen zoals rauwe groente en fruit. Mensen die niet hygiënisch omgaan met voedsel kunnen ook de salmonella-bacterie dragen en andere personen waarmee ze in contact komen besmetten.
De bacterie leeft in de darmen van dieren en een besmetting met de salmonella-bacterie kan personen ziek maken en maag- en darmklachten veroorzaken. In het geval van een zware besmetting kan salmonella leiden tot uitdroging en het stopzetten van de nierfunctie en daardoor zelfs dodelijk zijn. Salmonella is hardnekkige bacterie die in een droge omgeving enkele maanden en in water verscheidene weken kan overleven.
Salmonella en voedselvergiftiging
Salmonella is een van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging. De bacteriën zijn onzichtbaar en je eten smaakt of ruikt niet anders dan normaal. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen hebben een groot risico op gezondheidsklachten na een infectie met de salmonella-bacterie. In uitzonderingsgevallen kan salmonella zelfs in de bloedbaan terecht komen en complicaties veroorzaken zoals artritis, abcessen en hartproblemen.
Statistieken salmonella
Jaarlijks worden er 550 miljoen mensen over de gehele wereld ziek vanwege diarree, waarvan 220 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar oud. Volgens deze cijfers van de World Health Organization uit 2016 is salmonella wereldwijd een van de vier belangrijkste oorzaken van diarree.
Er is een dalende trend waar te nemen als het aankomt op besmettingen met salmonella, met name vanwege effectieve hygiënemaatregelen bij bedrijven in de voedselindustrie, waardoor er minder besmet gevogelte en vlees wordt verkocht.
Symptomen van een besmetting
Symptomen van salmonella-infectie zijn koorts, misselijkheid, buikpijn, braken, diarree en hoofdpijn. Over het algemeen krijgen geïnfecteerde personen deze symptomen 8 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Als het een lichte salmonella-besmetting betreft, dan kunnen de symptomen 4 tot 7 dagen duren. In geval van een ernstige infectie kan dit aanzienlijk langer zijn.
Hoe behandel je een besmetting met salmonella?
De meeste salmonella-infecties zijn na 4 tot 7 dagen voorbij en hebben geen behandeling nodig, tenzij de patiënt ernstig uitgedroogd is of de infectie in de bloedbaan terecht komt. Rust en voldoende drinken is in de meeste gevallen de juiste behandeling. Besmettingen met salmonella kunnen worden behandeld met verschillende antibiotica, zoals ciprofloxacine, ampicilline en gentamicine, alhoewel sommige salmonella-bacteriën resistent zijn geworden voor deze antibiotica.
In het geval van uitdroging, zeker bij kinderen jonger dan 5 jaar, zieken, bejaarden en zwangere vrouwen, dient er onmiddellijk een arts geraadpleegd te worden.
Hoe voorkom je een besmetting?
Je kunt verschillende maatregelen treffen om een besmetting met salmonella te voorkomen, zorg er in ieder geval voor dat je onderstaande punten in acht neemt als je met voedsel werkt:
- Was je handen voor en na het bereiden van voedsel
- Was je handen na het aanraken van dieren
- Werk met schone oppervlakken en materialen
- Verwarm gevogelte, vlees, vis en rauwe melk goed
- Bewaar eieren in de koelkast
- Gebruik geen rauwe eieren
- Bak eieren of kook ze totdat ze hardgekookt zijn, het eiwit en de dooier moeten een vaste consistentie hebben
- Werk op een hygiënische wijze in de keuken, maak gebruikt keukengerei goed schoon om kruisbesmetting te voorkomen
Als je uit eten gaat, dan is het moeilijker om besmetting met salmonella te voorkomen, maar vermijd in ieder geval restaurants met twijfelachtige hygiëne. Accepteer ook geen vlees dat nog rauw is.