Darmaandoeningen bij kinderen

Darmaandoeningen bij kinderen Wanneer er iets mis is met onze darmen, merken wij dit over het algemeen vrij snel op. Onze ontlasting vertoont dan namelijk vrijwel altijd afwijkingen. De ontlasting kan te dun, te waterig zijn of stinkt of er is sprake van verstopping. Aan deze darmproblemen kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen, waaronder coeliakie, darmafsluiting, darminfectie en darmkrampen. Deze darm problemen worden in dit artikel besproken.

Coeliakie

Coeliakie komt voort uit een overgevoeligheid voor gliadine, een stof die voorkomt in gluten, waardoor de darmklachten ontstaan. Gluten zijn eiwitten die voort komen uit bepaalde granen. Kinderen met coeliakie kunnen de stof niet goed verteren door overgevoeligheid. Wanneer iemand met een overgevoeligheid voor gluten deze gluten binnen krijgt, raakt het slijmvlies in de darmwand beschadigd en wordt de voedselverwerking verstoord. Een mogelijk gevolg hiervan is een vettige diarree.

In het begin van deze aandoening vertoont de ontlasting vaak nog een normaal patroon en uiterlijk. Na verloop van tijd is er echter enkel nog sprake van vettige ontlasting. De eetlust gaat vaak achteruit, wat zorgt voor een verstoord eetpatroon.
Met een glutenvrij dieet is de aandoening redelijk onder controle te houden, al blijven er bij deze aandoening ups en downs.

De oorzaak van coeliakie is niet helemaal duidelijk, vermoedelijk wordt het veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het gevolg van coeliakie kan onder meer zijn dat het kind onvoldoende voedsel op neemt en daardoor in de groei achterblijft, dat het kind laat tanden krijgt of en afwijkende botontwikkeling. Dit laatste wordt de Engelse ziekte genoemd.

Darmafsluiting

Een darmafsluiting doet zich gelukkig maar zelden voor. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een darmafsluiting. Er kan bijvoorbeeld een stukje darm mee gaan naar een volgend darmgedeelte waardoor het de doorgang blokkeert. Er kan ook sprake zijn van een "knik" in de darmen welke vaak het gevolg is van een beklemde breuk. Een darmafsluiting is te herkennen aan ernstige en hevige pijnaanvallen welke gepaard gaan met overgeven en een opgezette buik. De ontlasting is vaak bloederig en slijmerig.

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot ongeveer 2 jaar, maar kan ook op een later moment in het leven de kop opsteken. Hoewel deze aandoening erg zeldzaam is, vereist het een directe medische behandeling.

Darminfectie

Een darminfectie wordt in de volksmond meestal 'buikgriep' genoemd. Bij een darminfectie is er een deel van de buik ontstoken, wat gepaard gaat men buikpijn en lichte diarree of juist verstopping. Een darminfectie is erg besmettelijk en kan daarom gemakkelijk overgedragen worden op de rest van het gezin.

Darmkrampen

Met darmkrampen worden de krampen die een baby in de eerste paar maanden van het leven nogal eens te verduren heeft. Bij oudere mensen kan dit ook voor komen, meestal noemt men het dan darmkoliek.

Behandelen van darmaandoeningen bij kinderen

De meeste artsen zijn erg terughoudend in het voorschrijven van medicatie of pijnstillers bij jonge kinderen met darmaandoeningen. Dit is vanwege de vele bijwerkingen die dergelijke middelen kunnen hebben. In sommige gevallen zal de arts Dimeticon voorschrijven, dit is een medicijn dat niet door het lichaam opgenomen wordt en veilig is. Dit middel vermindert de gasophoping in het maagdarmkanaal van het kind. Bij sommige kinderen kan je de pijn wat verlichten door wat voorzichtige druk op de buik uit te oefenen.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmklachten en voedselintolerantie door parasietDarmklachten en voedselintolerantie door parasietWie darmklachten heeft zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid en opgezette buik kan de ontlasting…
Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn e…
Diarree bij baby'sDiarree bij baby'sDiarree bij baby's kan soms leiden tot uitdroging. Het is daarom zaak om de gezondheid van uw baby goed in de gaten te h…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…

Palliatieve verzorgingPalliatieve verzorgingPalliatieve verzorging, emotionele verzorging, terminale verzorging, pijnbestrijding, dit zijn allemaal voorbeelden van…
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Bronnen en referenties
  • Eisenberg, Murkoff & Hathaway: Baby's eerste jaar (2008)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.