Diarree bij baby's

Diarree bij baby's Diarree bij baby's kan soms leiden tot uitdroging. Het is daarom zaak om de gezondheid van uw baby goed in de gaten te houden in het geval van diarree. In dit artikel vindt u informatie over diarree; symptomen, mogelijke oorzaken en een aantal tips.

Zo herken je diarree

Bij baby's en jonge kinderen kan diarree regelmatig voorkomen. Het is soms lastig om te bepalen wanneer er sprake van diarree is bij (jonge) baby's, aangezien zij soms hele dunne ontlasting hebben. Toch zijn er een aantal duidelijke kenmerken die kunnen wijzen op diarree:
 • De baby heeft veel poepbroeken op een dag (bij diarree vaak meer dan vijf)
 • De ontlasting ruikt en ziet er qua kleur anders uit dan normaal
 • De darmen van de baby zijn overduidelijk geprikkeld (winderigheid bijvoorbeeld)
 • De ontlasting is erg dun (waterig) en heeft een afwijkende kleur

Overigens kan een afwijkende kleur van de ontlasting ook prima te maken hebben met (nieuw) voedsel dat de baby heeft gegeten, te denken aan bijvoorbeeld rode bietjes.

Soms, en zeker in het geval van een virus of een griepje, gaat diarree gepaard met andere ziekteverschijnselen. Verschijnselen die kunnen voorkomen bij diarree zijn:
 • de baby komt 'slapjes' en 'hangerig' over
 • de baby heeft koorts
 • de baby heeft buikkrampjes
 • de baby moet overgeven
 • de eetlust van de baby neemt af
 • het gewicht van de baby neemt af (buikje en gezicht)

Oorzaken van diarree

Zoals al eerder gezegd komt diarree bij jonge kinderen (en dus ook bij baby's) regelmatig voor. Zo kan een verandering in de eetgewoonten van een baby al diarree veroorzaken. Of de tandjes van de baby komen door. Kortgezegd zijn er drie hoofdoorzaken waardoor diarree kan optreden:

1. Darminfectie

Een darminfectie komt veel voor bij mensen en dus ook bij kinderen. Besmetting door bacteriën, virussen of parasieten zorgen voor diarree. Een plotselinge darminfectie kan bijvoorbeeld ontstaan door het eten van voedsel dat niet goed is doorbakken of 'overtijd' is. Te denken aan bijvoorbeeld kippenvlees of varkensvlees. Darminfectie kan ook ontstaan tijdens een griepje of een virus; diarree is dan een van de symptomen van de ziekte.

2. Voedselintolerantie of voedselallergie

Baby's kunnen bij diarree last hebben van voedselintolerantie of een voedselallergie. Bijvoorbeeld wanneer de baby nieuw (vast) voedsel binnenkrijgt, kan blijken dat de baby hier intolerant voor is. Bij jonge kinderen is het vaker zo dat zij niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunnen, dan dat zij een echte voedselallergie hebben. Voorbeelden van voedselintolerantie en voedselallergie zijn lactose-intolerantie (melkproducten), glutenintolerantie (eiwit in granen etc.) of een reactie op sorbitol (suikervervanger). Soms kan een baby plotseling heftig reageren op een bepaald voedingsmiddel door er diarree van te krijgen. Dit gaat dan vaak snel (binnen een dag) weer over.

3. Ziekten van het maagdarmkanaal of een prikkelbare darm

Bepaalde maagdarmziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn kunnen langdurige diarree veroorzaken. De darmen zijn dan als het ware chronisch ontstoken. Een prikkelbare darm bij jonge kinderen kan bij vlagen opspelen. De darm reageert dan (op voeding) met diarree of juist met verstopping. Het is bij een prikkelbare darm lastig om te bepalen welke factoren precies een rol spelen bij diarree of verstopping.

Wat doe je bij diarree?

Wanneer naar de dokter?

Bij jonge baby's (0-2 maanden) met diarree is het zaak om al in een vroeg stadium contact op te nemen met de huisarts. Bijvoorbeeld wanneer de diarree niet afneemt tussen 2 of drie voedingen in, is het verstandig om een dokter te raadplegen. De dokter zal vragen hoe de baby overkomt: levendig of lusteloos, drinkt de baby nog voldoende enzovoorts. Soms zal de dokter (telefonisch) een middeltje voorschrijven dat ervoor kan zorgen dat de baby voldoende vocht vasthoudt, en in andere gevallen zal het nodig zijn bij de huisarts langs te gaan zodat deze de baby helemaal kan controleren.

Ook bij iets oudere baby's is het zaak om goed op te letten bij diarree, welke oorzaak de diarree dan ook kan hebben. Uitdroging is soms het gevolg van diarree en kan gevaarlijk zijn bij kinderen. Raadpleeg daarom binnen 24 uur tot 2 dagen een dokter bij zodat deze op de hoogte is en eventueel een middeltje kan voorschrijven. Lees ook over koorts bij baby's.

Overigens moet er in alle gevallen direct contact worden gezocht met een dokter wanneer er bloed bij de ontlasting van de baby zit of wanneer de baby een zeer 'suffe' en zieke indruk maakt.

Tips bij diarree

Omdat diarree verschillende oorzaken kan hebben, is het lastig om hele gerichte tips te geven in de voorkoming en bestrijding van diarree. Hier een aantal algemene tips:
 • Let goed op de algehele hygiëne, diarree kan zeer besmettelijk zijn
 • Ga goed met voedsel om; bereid het met schoon kookgerei en zet het tijdig in de koelkast
 • Geef de baby voldoende te drinken, het liefst zoveel mogelijk op een dag
 • Gebruik ORS (zou-suikerpreparaat op doktersrecept) om vocht vast te houden bij de baby
 • Gebruik niet teveel voedingsmiddelen die afwijken van het 'normale' eetpatroon van de baby
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…

Te vroeg geboren baby (premature baby)Van alle baby's die geboren worden, is 7 tot 8% te vroeg geboren. Zo een te vroeg geboren baby noemen we een premature b…
Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Medicijnen lijken voor kinderen vaak op snoepjes. De schadelijke gevolgen daarvan zijn aanzienlijk, want per jaar lopen…
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 01-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.