Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!

Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen! Medicijnen lijken voor kinderen vaak op snoepjes. De schadelijke gevolgen daarvan zijn aanzienlijk, want per jaar lopen liefst 1500 kleintjes een vergiftiging op, doordat ze de rondslingerende pillen van ouders of grootouders opeten. Hoe voorkom je medicijnvergiftiging? In de eerste plaats door er verantwoord mee om te gaan en geneesmiddelen op een voor kinderen onbereikbare plaats op te bergen. Maar zijn meer punten van aandacht!

Medicijnvergiftiging

Uit recent onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid is gebleken dat meer dan 1500 kinderen per jaar een vorm van vergiftiging oplopen doordat ze vitamines of geneesmiddelen van anderen inslikken. Meestal zijn het de geneesmiddelen van hun vader, moeder of grootouders.

Snoepjes

Kinderen steken graag dingen in hun mond vooral als ze denken dat het lekkere snoepjes zijn. Capsules en tabletten wekken bij kinderen de indruk dat het snoepjes zijn, met alle vervelende gevolgen van dien als ze in de kamer slingeren. Een klein kind kan al ziek worden als het 2 tabletten paracetamol inslikt die voor volwassenen bestemd zijn. Kalmeringstabletten en Slaaptabletten kunnen bij kinderen niet alleen sufheid veroorzaken, maar in ernstige gevallen zelfs resulteren in een coma. De medicijnen die bij kinderen het vaakst tot ongelukken leiden zijn slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, pijnstillers, en koortsverlagende medicijnen.

Actie bij vergiftiging

Als u bij een kind vermoedt dat er sprake is van medicijnvergiftiging, dient u uiteraard niet in paniek te geraken, maar is het natuurlijk van belang zo snel mogelijk een arts te waarschuwen. Is de kleine suf, of nog erger bewusteloos, of kan het kind niet meer op eigen kracht drinken? Laat het kind dan niet braken en geef het geen drinken. Je loopt dan namelijk het risico op verstikking. Leg in een dergelijk geval het kind direct op de zij en bel daarna gelijk een arts. Zorg dat u de verpakking van het medicijn altijd bij de hand houdt, aangezien de arts natuurlijk wil weten om welk middel het gaat. Vertel dus om welk medicijn het gaat en informeer de arts over de hoeveelheid die het kind vermoedelijk heeft ingenomen en op welk tijdstip.

Vertel de arts over de toestand waarin het kind zich bevindt. Is het suf, misselijk, bewusteloos. Is er sprake van koorts. Neem, als u met het kind naar ziekenhuis of huisarts gaat, vanzelfsprekend wel de medicijnverpakking mee en de eventuele restantinhoud. Neem zelfs het braaksel mee indien het kind het overgegeven.

Voorkomen

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat je medicijnvergiftiging moet voorkomen, door zorgvuldig met de middelen om te gaan. Ze dus na gebruik nooit te laten slingeren, maar daarentegen direct op te bergen op een veilige plaats, ver uit het bereik van kinderen. Vaak hebben volwassenen over verschillende plaatsen in huis medicijnen opgeborgen, bijvoorbeeld zowel in badkamer en in keuken. Het is verstandiger en ook voor uzelf overzichtelijker daar één vaste plek voor te gebruiken: niet te warm en droog. Zorg dat een klein kind er niet met een stoel bij kan en doe de betreffende opbergplaats bij voorkeur op slot. Als kinderen bij Opa en Oma logeren, die ongetwijfeld ook medicijnen in huis hebben, vraag dan of die ook oplettend zijn en de boel goed opbergen.
  • Bewaar alle pillen en tabletten dus ver buiten het bereik van kinderen, bij voorkeur in een hoog geplaatst medicijnkastje met een slot. Laat niet merken waar u de sleutel bewaart.
  • Ook geneesmiddelen met een kindersluiting, kunt u ze het beste in dat medicijnkastje bewaren.
  • Noem vitaminen en medicijnen nooit snoep.
  • Laat niets rondslingeren: kijk of er in de badkamer, op uw nachtkastje of toilet, geen medicijnen, hoestdrank, vitaminen of pillen staan.
  • Breng medicijnen die u niet meer gebruikt altijd terug naar de apotheek.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…
Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Hoewel je mogelijk gevaarlijke producten goed op probeert te bergen, lukt het kinderen in sommige gevallen toch om een m…
Vergiftiging bij kinderenVergiftiging bij kinderenJonge kinderen zijn er ondernemend en onderzoeken alles, vaak ook nog met hun mond. Al klimmend en klauterend komen zijn…
Medicijnvergiftiging (overdosis) – aspirineMedicijnvergiftiging (overdosis) – aspirineAcetylsalicylzuur (aspirine) wordt vaak voorgeschreven door cardiologen (bij laag-risicopatiënten) en neurologen. Aspiri…

Diarree bij baby'sDiarree bij baby'sDiarree bij baby's kan soms leiden tot uitdroging. Het is daarom zaak om de gezondheid van uw baby goed in de gaten te h…
Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen?Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen?Kleuters en peuters gaan vaak op onderzoek uit, en doen daarbij niets liever dan alles vastpakken, omkeren, losdraaien,…
Bronnen en referenties
  • Kringapotheek
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 13-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.