Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen?

Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen? Kleuters en peuters gaan vaak op onderzoek uit, en doen daarbij niets liever dan alles vastpakken, omkeren, losdraaien, klimmen en in hun mond stoppen. Er ontstaan daardoor vaak gevaarlijke situaties, soms zelfs levensgevaarlijk. Dikwijls worden dergelijke ongelukken afgedaan als toeval of pech. Vaak echter hadden deze pechsituaties voorkomen kunnen worden met enkele simpele preventieve maatregelen. Beter voor de gezondheid van de kleine kinderen, en ook ter voorkoming van een schuldgevoel bij u. Jaarlijks komen zo'n 23.000 kinderen van onder de 5 jaar met spoed op de eerste hulp, i.v.m. een ongeval in en om het huis. Dat zijn er per dag 63.
  • In 65% van de gevallen gaat het om valpartijen, bijvoorbeeld van de trap of commode.
  • Per jaar komt vergiftiging 1200 keer voor, meestal door huishoudchemicaliën of medicijnen.
  • Verbranding scoort ook hoog, o.a. door hete thee, koffie, de waterkoker, kruiken en badwater, of het keukenboilertje.
  • Acht kinderen komen per jaar door verdrinking om het leven.

In en om het huis: garage/schuur

Laat nooit gevaarlijke stoffen of gereedschap rondslingeren. Ruim die hamer of zaag gelijk na gebruik op en bij voorkeur achter slot. Gevaarlijke stoffen altijd in de originele verpakking laten zitten, dus natuurlijk zeker geen benzine in een limonadefles. En als u bijv. petroleum op de grond hebt gemorst, ruim dit dan snel afdoende op.

Woonkamer

Laat niet te veel (speelgoed) rondslingeren op de vloer. Klem tafelkleden ed. goed vast aan de tafel zodat je kind zich er in geen geval zodanig aan kan optrekken dat er gloeiend hete thee over hem heen valt. Voorkom opkrullende tapijten en schuivende kleden.
Let goed op elektriciteitsdraden en kabels. Zorg dat die elektriciteitsdraden onbeschadigd zijn, en dat dus het koperdraad niet te zien en dus aan te raken is. Gebruik bij lage wandcontactdozen altijd kinderveilige stopcontacten. Houd knoopjes en spelden en andere kleine spulletjes buiten bereik. Deuren en laden dichthouden.

Badkamer/douche/WC

Ruim altijd uw scheermesjes, potjes en tubetjes op. Houd zeep, shampoo en cosmetica buiten bereik van kleine handjes. Doe nooit de badkamerdeur op slot. Gebruik een antislip matje voor het bad. Laat onder geen enkel beding een klein kind alleen in bad, ook niet met ouder zusje of broertje. Let op verdrinking en brandwonden door te heet water. (Eventueel thermostaatkraan toepassen)

Keuken

Ruim vuile lepels, messen en vorken altijd op. Laat ook geen plastic zakken enz. rondslingeren. Zet chemicaliën en schoonmaakmiddelen in een afgesloten kastje of zet ze hoog weg. Tijdens het koken kind ver uit de buurt houden. Geen handvatten, stelen van pannen buiten het fornuis laten steken. Bij voorkeur de achterste pitten gebruiken. Zet nooit hete pannen op de grond. Geen lucifers gebruiken in het bijzijn van kleine kinderen. Doe eventueel scherven en scherpe lege conservenblikken direct in een oude krant en gooi ze meteen in de vuilnisbak. Leer uw kind dat het niet in de vuilnisbak mag graaien.

Tuin

In de tuin gebeuren regelmatig ongelukjes. Pas vooral op met vijvers en eventuele giftige- of doornige planten (vuurdoorn!). Zorg voor een veilig stabiel tuinstel, dat goed en dus niet half is uitgeklapt. Let er op dat het kind niet eet van planten en paddenstoelen en zorg ervoor dat het gras vrij is van scherpe spijkers, glasscherven enz enz.

Verbandtrommel

Ondanks deze maatregelen kunnen er vanzelfsprekend nog steeds ongelukjes gebeuren. Denk er aan dat dat u altijd een gevulde verbandtrommel in huis hebt en dat u ook kennis van EHBO heeft. Raak vooral niet in paniek maar blijf kalm als uw kind valt of onverhoopt toch iets verkeerds binnenkrijgt.

EHBO

Vergiftiging

Kan ernstige gevolgen hebben. Door juiste maatregelen te nemen kunt u veel leed besparen. Reageer altijd snel bij een vergiftiging. Ga direct naar de huisarts of eerste hulppost en neem de verpakking en eventueel wat braaksel mee. Als het kind gif op de huid of in de ogen heeft gekregen spoel die plek dan voorzichtig 5 tot 10 minuten met lauw water onder de kraan. Heeft de kleine wat afwasmiddel ingeslikt, laat het dan niet braken, maar een glaasje water drinken en geef iets vets te eten. Dit voorkomt namelijk schuimvorming.

Bijtende stoffen als ammonia

Laat uw kind vooral nooit braken, anders komt de ammonia voor de 2e keer in de slokdarm en in de mond. Geef een glaasje water.

Sigaretten opgegeten

Geef het kind een glaasje water en laat het wel braken. Geef Norit en een laxeermiddel.

Geneesmiddelen

Laat het kind braken en geef het Norit en laxeermiddelen.

Insectenbeten

Gebruik een koud kompres en haal de angel eruit. Houd uw kind in de gaten, het kan zijn dat het allergisch reageert. In dat geval alarmeert u de huisarts.

Beten van dieren

Maak de wond schoon met lauw water en zeep, en gebruik een desinfecterende crème. Raadpleeg de huisarts of er een tetanusprik nodig is.

Snij- en schaafwonden

Reinig de wond schoon, met koud water en gebruik een desinfecterende crème.

Brandwonden

Bij kleine brandwondjes is de eerste hulp met leidingwater het beste. Ernstige brandwonden moeten zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

Om te voorkomen dat kinderen toegang hebben tot de gevaarlijke stoffen kun je in de babywinkel vaak een zogenaamde veiligheidsset bestellen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…
Tentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersTentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersWiskunde voor peuters en kleuters klinkt ingewikkelder dan het is. Zonder dat zij het door hebben zijn jonge kinderen vo…
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
Waarom eten peuters geen groente?Waarom eten peuters geen groente?Vrijwel alle ouders kennen het: Je kind, dat altijd met smaak zijn bordje leeg at, weigert ineens zijn groente op te ete…

Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!Medicijnen lijken voor kinderen vaak op snoepjes. De schadelijke gevolgen daarvan zijn aanzienlijk, want per jaar lopen…
Hoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafd zijn is 'in'. Steeds meer kinderen en ouders krijgen met hoogbegaafdheid te maken; er zijn speciale scholen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ellemclin, Pixabay
  • Plus, NH-Dagblad maart 2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.