Vergiftiging bij kinderen
Jonge kinderen zijn er ondernemend en onderzoeken alles, vaak ook nog met hun mond. Al klimmend en klauterend komen zijn watervlug bij de meest interessante pillen, bessen en flessen. Die vieze geur, daar letten kleine kinderen lang niet altijd op, het lijkt op een snoepje of limonade dus proberen we het maar. Een vergiftiging is snel opgelopen. Wat moet je op dat moment doen.
Elk huis in Nederland staat eigenlijk vol met gif voor kleine kinderen, medicijnen, planten, schoonmaakmiddelen en aanverwante, iedereen heeft ze in huis. Kinderen zijn veel kleiner dan volwassenen en hebben dan ook veel eerder last van gif. Per jaar lopen een paar duizend 0-4 jarigen een vergiftiging op. Ongeveer 2300 van deze kinderen moeten in het ziekenhuis blijven en circa 3 kinderen per jaar overlijden aan deze vergiftiging. Deze hoge aantallen, terwijl iedere ouder toch regelmatig wordt gewezen op de risico’s geven al aan dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
Welke stoffen zijn gevaarlijk voor een kind
De stoffen waarmee de meeste vergiftigingen bij kinderen in Nederland worden veroorzaakt zijn:
- Geneesmiddelen - in 39% van alle gevallen.
- Huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten - 21%.
- Planten, paddestoelen en dieren - 9%.
- Cosmetica producten - 7%.
- Voedsel, drank, genotsmiddelen (dus ook sigaretten, tabakswaren) - 5%.
- Bestrijdingsmiddelen - 5%.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk weet iedere (aanstaande) ouder dat kinderen grijpgrage wezens zijn. Tegen de tijd dat een kind begint met kruipen worden dan ook meestal wel wat maatregelen genomen om vergiftigingen te voorkomen. Medicijnen worden opgeborgen en wellicht worden er wat extra beveiliging aangebracht op het kastje met de schoonmaakmiddel. Maar waar moet je nou nog meer op letten ?
- Denk eraan dat je kind niet alleen gevaar loopt binnen je eigen huis maar ook zeker bij anderen. Maak er dus een gewoonte van je kind mee te nemen of even in de box te zetten als je wordt afgeleid door een gesprek, telefoon of andere zaken.
- Kruip zelf eens door je huis rond en kijk welke giftige producten je tegenkomt. Verblijft je kind regelmatig bij een oppas of grootouder die niet meer ingericht is op kinderen, doe hier dan hetzelde. Beveilig de gevaarlijke opbergplekken met haakjes en kindveilige sluitingen die in de babywinkel te koop zijn.
- Maak er een gewoonte van je handtas hoog weg te leggen, zo kan een kind in een onbewaakt ogenblik niet snoepen van de lippenstift of sigaretten.
- Berg medicijnen weg op een veilige plaats en gebruik ze daar ook, op die manier kun je ze direct terug leggen als je ze hebt gebruikt en blijven ze niet “ rondslingeren”
- Bewaar medicijnen altijd in de oorspronkelijke verpakking. Op deze manier kunnen ze niet rondslingeren en mocht het fout gaan dan weet u direct wat u kind genomen heeft zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen door artsen.
- Breng oude medicijnen zo vlug mogelijk weg naar de apotheek of de chemocar
- Geef kinderen nooit medicijnen die zijn voorgeschreven aan andere kinderen
- Vertrouw er niet op dat een kindveilige sluiting van een fles altijd kindveilig is. Sommige peutervingertjes krijgen ze na even oefenen toch open en wellicht sluit je zelf de dop ook niet helemaal goed af als je hem vlug even hebt gebruikt. Berg dus deze middelen hoog op of achter slot en grendel
- Laat het schoonmaakmiddel niet naast je emmer of op het aanrecht staan en ruim alles na gebruik meteen op
- Koop zo min mogelijk producten met gevaarlijke stoffen. Kijk dus op het etiket voordat je een product koopt
- Ga ook bij de planten die u koopt na of deze mogelijk giftig zijn voor uw kind. Let ook op bij de aanschaf van nieuwe planten of deze giftig zijn. Vooral planten met bessen kunnen zeer aantrekkelijk zijn in de ogen van kleine kinderen.
- Houdt ook sigaretten(peuken) en alcoholische dranken uit de buurt van kinderen, laat ze niet onbewaakt op het bijzettafeltje staan want ze zijn interessant voor kinderen.
- Zorg dat u uit voorzorg voor eventuele noodgevallen wat actieve kool (Norit), Azijn Ammonia en een Een snelwerkend laxeermiddel (bv. natriumsulfaat) in huis heeft zodat u dit kunt gebruiken als de arts u dit aanraad.
Verschijnselen van vergiftiging
Welke verschijnselen je kind kan krijgen van een vergiftiging is doorgaans afhankelijk van de stof waarmee je kind vergiftigd is. Enkele mogelijke symptomen zijn
- buiten bewustzijn raken
- Zonder een direct aanwijsbare reden plotseling ziek worden
- De huid is rood en het heeft hevige pijnen
- Problemen met ademhalen en slikken
- Brandwonden lippen, tong en gehemelte en er treden bloedingen op
- Pijn in de maag en darmen
Gifwijzer
De gifwijzer geeft aan wat u moet doen en wat u niet moet doen als uw kind onverhoopt toch gif heeft binnen gekregen. Ook het nalaten kan van belang zijn, indien uw kind bijvoorbeeld een bijtende stof heeft binnengekregen kan deze opnieuw schade toebrengen aan bijvoorbeeld de slokdarm als u uw kind laat braken. De gifwijzer is te koop bij de apotheek maar ook via internet kan de gifwijzer worden geraadpleegd (http://www.gifwijzer.nl/zoek/index.htm)
Eerste hulp na een vergiftiging
Mocht uw kind onverhoopt toch met giftige stoffen hebben gespeeld dan is het volgende van belang
- Blijf rustig, hoe moeilijk ook. Bel de huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp van het ziekenhuis. Indien uw kind medicijnen heeft “gesnoept” kunt u ook een apotheker bellen.
- Geeft aan de huisarts of het ziekenhuis de volgende gegevens door:
- De naam van de stof waarom het gaat (zie de verpakking)
- De geschatte hoeveelheid die gebruikt is
- Wanneer de stof is ingenomen
- De verschijnselen die uw kind heeft
- De leeftijd van uw kind
- Neem het restant van het middel dat u kind gebruikt heeft, de verpakking en eventueel wat braaksel van uw kind mee.
- Laat een kind niet braken als u niet weet wat het heeft ingeslikt
- Als u uw kind moet laten braken kunt u uw kind het beste eerst wat water laten drinken. Neem vervolgens een kleine lepel en duw met de steel voorzichtig achterin de mond op de tong. Zorg hierbij zoveel mogelijk dat uw kind niet in paniek raakt en bijvoorbeeld op uw vinger bijt
- Indien uw kind suf of bewusteloos is en niet zelfstandig kan drinken laat het kind dan ook niet drinken of braken. Leg uw kind op de zij
- Bij gif in de ogen of op de houd moet u een minuut of 10 voorzichtig spoelen met lauw water uit de kraan