Muggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bult

Muggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bult Een muggenbult kan zeer irritant zijn en vervelende jeukklachten veroorzaken. Een muggenbult nodigt vaak uit om te krabben, maar uiteindelijk verergert dit de jeuk. Het zijn vrouwtjesmuggen die steken. Vrouwelijke muggen hebben lange, buisvormige mondstukken waardoor ze je huid effectief kunnen doorboren om zich te voeden met je bloed. Als de boosdoener je steekt, injecteert ze speeksel in je lichaam terwijl ze je bloed opzuigt. Dit speeksel bevat eiwitten waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Je immuunsysteem komt in actie, met als gevolg dat je een muggenbult ontwikkelt die tot overmaat van ramp vaak ook nog hevig jeukt. Sommige mensen zijn vaker de dupe van muggensteken dan anderen. Muggen selecteren hun menselijke slachtoffers op basis van de geur van koolstofdioxide en andere chemicaliën in je transpiratie. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de jeuk van een muggenbult te verzachten.
Een jeukende muggenbult / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een jeukende muggenbult / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Stekende vrouwtjesmuggen

Alleen vrouwtjesmuggen steken. Warmte, licht, zweet, lichaamsgeur, melkzuur en koolstofdioxide trekken deze lastpak aan. Ze maakt een gaatje in een klein bloedvat, injecteert haar speeksel in je bloedbaan en zuigt vervolgens je bloed op als lekker maaltje. Dit prikje wordt alleen gevoeld als de monddelen van de vrouwtjesmug een zenuw raken. Het contact moet ten minste zes seconden duren om een ​​reactie te laten plaatsvinden. In muggenspeeksel zitten chemische stofjes die voorkomen dat er bloedstolling plaatsvindt en deze stofjes roepen een reactie op die plaatselijke roodheid, zwelling en jeuk veroorzaakt.

Symptomen van een muggenbult

Muggenbult en jeuk

Een muggenbeet kan verschillende reacties bij mensen veroorzaken. Iemand die nog nooit is gestoken door een mug (vooral jonge kinderen) reageren mogelijk helemaal niet. De meesten mensen krijgen echter last van een kleine, jeukende rode bobbel die uren tot dagen nadat ze zijn gebeten, verschijnt en een paar dagen kan duren, mits je niet aan de muggenbult krabt.

Anafylactische shock

Soms kan een muggenbeet een meer ernstige reactie veroorzaken, zoals blaarvorming of een netelroosuitbraak gepaard gaande met koorts en gewrichtszwelling. In het slechtste geval kan een muggenbeet anafylaxie (ook wel anafylactische shock) veroorzaken, een potentieel levensbedreigende aandoening die wordt gekenmerkt door onder meer zwelling in de keel, gegeneraliseerde netelroos, hese stem, schorre hoest, moeilijk kunnen slikken, kortademigheid, piepende ademhaling, blauw verkleuren van de huid. Deze reactie wordt zelden veroorzaakt door muggen en wordt vaker geassocieerd met andere stekende insecten.

Gewone dansmug (Chironomus plumosus) / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Gewone dansmug (Chironomus plumosus) / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Waarom jeukt een muggenbult?

Ieder mens is in zijn of haar leven wel eens door een mug gestoken. Wanneer muggen steken, zuigen ze bloed op terwijl ze wat speeksel injecteren. Hun speeksel bevat een anticoagulans of antistollingsmiddel en eiwitten. De eiwitten zijn lichaamsvreemde stoffen die je immuunsysteem activeren. Om deze stofjes te bestrijden, maakt je immuunsysteem histamine vrij, een verbinding die witte bloedcellen helpt het getroffen gebied te bereiken. Histamine veroorzaakt de beruchte jeuk, alsook ontsteking en zwelling.

Als je voor de eerste keer door een mug gestoken wordt, kan het zijn dat je reactie vertoont. Dit komt doordat je lichaam (nog) geen reactie heeft ontwikkeld op de indringer. En sommige mensen merken helemaal niets van een muggenbeet. Er zijn ook mensen die in de loop van de tijd tolerantie opbouwen.

Krabben aan een muggenbult

Een muggenbult gaat vaak heviger jeuken nadat je eraan gekrabd hebt. Dit krabben gebeurt vaak onbewust of tijdens de slaap. Het krabben aan een muggenbult kan zorgen voor een ontsteking wat de klachten verergert. Omdat je huid door de ontsteking jeukt, kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij krabben nog meer jeuk veroorzaakt waardoor je nog meer gaat krabben, etc. Door verder te krabben, loop je bovendien het risico dat de huid ter plaatse kapot gaat en er een secundaire (bacteriële) infectie ontstaat. Daarom wordt geadviseerd om vooral niet aan een muggenbult te krabben. De jeuk kan verlicht worden met zelfzorgmiddelen.

Behandeling van een jeukende muggenbult

Over het algemeen zijn de klachten van jeuk en zwelling binnen twee tot drie dagen wel weg. Als je niet zo lang wilt wachten, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verlichten.

Ontsmettingsalcohol

Met een doekje met ontsmettingsalcohol op de steekplek deppen werkt heel goed in het verminderen van jeuk als gevolg van de histaminereactie. Je kunt bijvoorbeeld ingepakte alcoholdoekjes bij je dragen die je altijd en overal kunt gebruiken. Ontsmettingsalcohol denatureert de eiwitten in het speeksel van de mug, waardoor je immuunsysteem niet meer (zo heftig) reageert met jeuk of zwelling. Ontsmettingsalcohol heeft tevens een kalmerende en verkoelende werking.

IJsklontje of icepack

Een ijsblokje (of iets dat voldoende koud is zoals een icepack) kan zwelling voorkomen en biedt tijdelijke verlichting van jeuk. IJs verwijdert of neutraliseert de speekseleiwitten niet die de mug in het steekplekje achter heeft gelaten, en dus zal de muggenbult waarschijnlijk weer gaan jeuken zodra je het ijsklontje weghaalt. Maar het biedt wel een tijdelijke onderbreking van de jeuk en dat kan heel aangenaam zijn.

Calamine lotion

Calamine lotion of schudsel kan verzachtend werken. Calamine droogt en verkoelt de huid en stilt jeuk, bijvoorbeeld bij insectenbeten, galbulten en waterpokken. Gebruik het niet op een beschadigde huid, aangezien calamine irritatie bij open wondjes kan geven. Let goed op voor je kleding, want calamine-schudsel kan vlekken geven in kleding en beddengoed.

Antihistamine (tablet)

De meeste vrij verkrijgbare allergiemedicijnen, werken onder meer door het uitschakelen van de histamine-respons van je lichaam. Dat is de reden waarom deze middelen antihistaminica worden genoemd. Omdat het deze histamine-reactie is die de het bultje en de jeuk veroorzaakt, kunnen deze geneesmiddelen in belangrijke mate verlichting bieden bij een muggenbult. Vooral als je te maken hebt met meerdere muggenbulten en calamine-schudsel onvoldoende soelaas biedt, dan kan een oraal antihistaminicum (een pilletje) uitkomst bieden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout vermengd met een beetje water, net genoeg om een ​​pasta te vormen, kun je toepassen op een jeukende muggenbult. Dit verlicht de klachten, waardoor je minder de neiging hebt om te krabben en de muggenbult goed kan herstellen.

Colloïdaal havermoutbad

Havermout heeft actieve eigenschappen die insectenbeten en allergische reacties kalmeren. Colloïdaal Havermout bevat beta-glucan wat rustgevende, herstellende en beschermende eigenschappen heeft. Je kunt colloïdaal havermout toevoegen aan een bad of het plaatselijk toepassen. Maak een pasta door wat water toe te voegen aan colloïdale havermout en daarna aanbrengen in het getroffen gebied. Was het na 15 minuten af met handwarm water. Je kunt ook honing toevoegen aan je pasta voor een beter herstel. Daarna op de behandelde plek een vochtinbrengende crème aanbrengen.

Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Knoflook

Knoflook is wereldwijd bekend om zijn bijzondere en heilzame eigenschappen. Sommige crèmes gebruiken knoflookextract vanwege de wondgenezende en antibacteriële eigenschappen. Breng knoflook echter nooit direct aan op je huid. Rauwe knoflook kan huidirritatie en ontsteking veroorzaken. Verdun geperste knoflook met kokosolie en breng dat aan op de muggenbult en de omringende huid. Na enkele minute afspoelen met lauw water.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggen: Verschillende fabels en feitenMuggen: Verschillende fabels en feitenEr doen veel verhalen de ronde over muggen. Zo zouden ze dol zijn op zoet bloed, helpen citroenkaarsen om muggen op afst…
Bultje op de lip, oorzaak en behandelingBultje op de lip, oorzaak en behandelingOveral op ons lichaam kunnen bultjes ontstaan. Van hele kleine tot zeer grote. Helaas verschijnt er soms ook een bultje…
Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?Muggen steken graag op plaatsen waar de huid dun is. Dan kunnen ze het snelst bij het bloed. Daarom kan een mug ook ontd…
Muggenbeet, wat te doen?Muggenbeet, wat te doen?In de zomer hebben weer veel mensen last van muggenbeten en de daardoor ontstane muggenbulten. Ze jeuken en zien er niet…

Parkinsonisme: Ziekte van Parkinson en bijkomende symptomenParkinsonisme: Ziekte van Parkinson en bijkomende symptomenParkinsonisme is een aandoening waarbij een patiënt symptomen en hersenafwijkingen heeft die vaak geassocieerd zijn met…
Vochtinbrengende middelen: Functie, vormen, soorten en keuzeVochtinbrengende middelen: Functie, vormen, soorten en keuzeAlle vochtinbrengende middelen bieden een tijdelijke barrière die het stratum corneum (hoornlaag) of de bovenste huidlaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mikadago, Pixabay
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mosquito-bites/symptoms-causes/syc-20375310
  • https://www.menshealth.com/trending-news/g19526636/stop-mosquito-bites-from-itching/
  • https://www.livescience.com/62601-why-mosquito-bites-itch.html
  • https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-pictures/18-home-cures-for-mosquito-bite-itch.aspx
  • https://cottagelife.com/outdoors/9-surprising-facts-about-mosquito-bites/
  • https://www.sciencealert.com/here-s-the-best-way-to-stop-a-mosquito-bite-from-itching
  • Afbeelding bron 1: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
  • Afbeelding bron 3: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.