Bultje op de lip, oorzaak en behandeling

Bultje op de lip, oorzaak en behandeling Overal op ons lichaam kunnen bultjes ontstaan. Van hele kleine tot zeer grote. Helaas verschijnt er soms ook een bultje op de lip. Vervelend, wat de lippen zijn zeer gevoelig. Dit komt omdat zich in de lippen veel zenuwuiteinden bevinden. Dit maakt het mogelijk dat we de lippen als tastzintuig kunnen gebruiken. Maar daardoor ook gevoeliger is voor beschadiging. Een bultje op de onderlip of bovenlip kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het om een bijtfibroom gaan, een muggenbult, een koortslip of een andere oorzaak. Behandeling is niet altijd nodig.

Een bultje op de lip

Het komt vaker voor dan je denkt: een bultje op de lip. Heel vaak is het iets onschuldigs en zit het er tijdelijk. Na enkele dagen is het bultje weer verdwenen. Wat het was? Vaak moeilijk te zeggen, omdat er veel verschillende oorzaken voor zijn te vinden. Zolang het bultje vanzelf weer verdwijnt en er geen blijvende klachten aanwezig zijn, is er niets aan de hand. Maar de oorzaak kan ook ernstig zijn of terugkomen. Soms is er dan ook een behandeling nodig. Hieronder zijn de meest voorkomende oorzaken voor een bultje op de lip, of dit nou de bovenlip of onderlip is.

Koortslip

Bij een koortslip ontstaat er een uitslag op de lippen. Op de lip verschijnen blaasjes. De blaasjes springen open en er komt vocht uit. De blaasjes veranderen in wondjes. Bovenop dit wondje vormt zich een geelkleurig korstje. Dit korstje blijft enkele dagen zitten. Daarna valt het eraf. Hieronder is een nieuwe huid te zien. De korstjes doen geen pijn, de blaasjes wel. Bij een koortslip gaat het niet om slechts één bultje of blaasje, maar om meerdere blaasjes. Mensen met een koortslip hebben er vaker last van.

De oorzaak is een virus. Het gaat hier om het herpes simplex virus. Deze bevindt zich in zenuwcellen onder de huid. Niet iedereen die met dit virus besmet raakt, krijgt ook een koortslip. Het virus blijft altijd aanwezig en kan actief worden door bijvoorbeeld een verminderde weerstand, slechte voeding, stress, vermoeidheid, ziekte, beschadiging etc. Jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden van het virus. Daarom moeten mensen met een koortslip nooit een pasgeboren baby zoenen. Het vocht uit de blaasjes zorgt voor besmetting. Maar al vóór er blaasjes ontstaan kan de persoon iemand anders besmetten. Dit komt omdat het virus van onder de huid naar de lip is gegaan, en daar actief is geworden. Ook mensen zonder koortslip maar die wel drager zijn van het virus, kunnen anderen besmetten.

Behandeling bestaat uit een goede weerstand en een gezond leven, zodat het virus minder vaak actief kan worden. Bescherming van de lippen is aan te raden, omdat koude wind en zonlicht een koortslip kan uitlokken. Vaseline of lippenbalsem leent zich hier goed voor. Ook de handen goed wassen is een must, hierdoor wordt het virus niet overgedragen op anderen. Maar jezelf besmetten kan ook: via de lippen naar het oog bijvoorbeeld.

Bijtfibroom

Een bijtfibroom kan aan de zijkant van de tong voorkomen, op de binnenkant van de wang of op de onderlip. Het gaat om een rood bultje dat vaak geen pijn doet. Gemiddeld zijn dit builtjes van 1 tot 3 centimeter doorsnede. Vaak zien we het op de onderlip bij mensen die veel op hun lip bijten, irriterende stoffen zoals alcohol of tabak gebruiken of bij mensen bij wie last hebben van ontstekingen aan de mond of lippen. Slechte verzorging van het gebit kan ook een oorzaak zijn.

Een bijtfibroom is te voorkomen door niet op de onderlip te bijten, geen irriterende stoffen te gebruiken, gezond te leven en de tanden goed te poetsen. Een bijtfibroom kan verwijderd worden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is het een kortdurende behandeling. Het fibroom wordt weggesneden. Soms komt deze weer terug doordat de levensstijl niet wordt aangepast.

Speekselklier cyste

Een speekselklier cyste wordt ook wel mucocele genoemd. Het gaat hier om een bultje op de lip dat zacht aanvoelt, in tegenstelling tot veel andere bultjes. In onze mond bevinden zich verschillende speekselklieren. Deze klieren produceren speeksel. Soms raakt een dergelijk kliertje verstopt. Bijvoorbeeld omdat het slijmvlies van de uitgang beschadigd raakt. Zoals het lostrekken van velletjes, bijten op de lip of een verwonding aan de lip. Er ontstaat dan een bultje. Op de onderlip bedraagt dit bultje 2 millimeter tot wel 1.5 centimeter. Soms schijnt het bultje blauw door.

Behandeling is niet altijd nodig. Het bultje verdwijnt vaak vanzelf weer. Ook kan de arts het bultje open maken, waardoor het overtollige slijm eruit kan. Het bultje zal dan ook snel verdwijnen. Ook kan de arts het bultje (de cyste) verwijderen. Dit gebeurt onder lokale verdoving. De cyste wordt weggesneden, waarna de wond kan genezen.

Muggenbult

Muggen zoeken soms de raarste plekken uit om te bijten. Een mug steekt niet maar bijt en bezit dan ook kleine scherpe tandjes. Vervolgens zuigt de mug het bloed op. Hierbij spuugt de mug een antistollings-middeltje in de beet. Het is juist dat middeltje waarop ons lichaam met een allergische reactie reageert: er ontstaat een jeukende muggenbult. Een muggenbult op de lip is vervelend, omdat dit meer jeukt dan op andere plekken. In de lippen bevinden zich namelijk veel zenuwuiteinden, waardoor de lippen gevoeliger zijn.

Een muggenbeet is niet altijd te voorkomen. Muggen vinden mensen door de lucht die de mens uitademt. Ze volgen deze geur. Het is dus niet de parfum of de zweetlucht die muggen aantrekt, maar de uitgeademde lucht, namelijk de kooldioxide. Vanaf ruim 50 meter afstand ruiken ze de mens al. Om die reden is het niet te voorkomen om muggen op afstand te houden. Geurtjes die de mug moeten afschrikken werken niet altijd voldoende. Krabben of een kruisje in de muggenbult zetten zorgt voor verspreiding van het anti-stollingsmiddel, waardoor de jeuk erger wordt. Ook kan de lip hierdoor beschadigd raken.

Een muggenbult verdwijnt vanzelf weer. Kinderen kunnen er meer en vaker last van hebben. Iets tegen een muggenbeet op de lip smeren is niet verstandig. De kans is groot dat dit middel ingeslikt wordt.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlipBijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlipLast van een bultje op je lip, tong of wang? Mogelijk is dit een bijtfibroom. Bijtfibroom symptomen bestaan uit een rode…
Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaKnobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaHet sleutelbeen (clavicula) is een lang en dun bot dat tussen dat tussen het borstbeen en het schouderblad loopt. Het ve…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Bultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingBultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingEen bultje op de neus kent vele mogelijke oorzaken. Bij een huidkleurig bultje of knobbeltje op de neus gaat het vaak om…

Ziekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingZiekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingHeb je last van een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt? Mogelijk heb je last van de ziekte va…
Dermatillomanie: de drang om plekjes open te krabbenDermatillomanie: de drang om plekjes open te krabbenVoor veel mensen is het herkenbaar: je hebt een plekje op je huid, waar zich een korstje op gevormd heeft. Doordat de hu…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/mucocele.htm
  • http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waarom-krijg-je-een-muggenbult-als-een-mug-je-gestoken-heeft
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.