Dermatillomanie: de drang om plekjes open te krabben

Dermatillomanie: de drang om plekjes open te krabben Voor veel mensen is het herkenbaar: je hebt een plekje op je huid, waar zich een korstje op gevormd heeft. Doordat de huid aan het 'beteren' is, gaat het jeuken en krab je het plekje weer open. Het geeft vaak een gevoel van opluchting. Het openkrabben van korstjes wordt dermotillomanie genoemd. Soms gebeurt het pulken volkomen onschuldig, soms schuilt er meer achter. Voor veel mensen is het pulken aan korstjes en plekjes zelfs verslavend. Helaas geeft het openkrabben van de huid lelijke littekens en kan het zelfs infecties en ontstekingen veroorzaken.

Wat is dermatillomanie?

Dermatillomanie, ook wel skin picking genoemd, is een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Verder wordt het openkrabben van plekjes vaak gezien in combinatie met een angstoornis of depressie. Deze stoornis uit zich in de drang om korstjes, puistjes of moedervlekken voortdurend open te krabben. Het moet eraf, tot bloedens toe! Verder zijn er mensen die vooral pulken aan velletjes van vingers, nagelriemen of lippen. Ook dit is een vorm van dermatillomanie.

Het openhalen van de plekjes gebeurt niet altijd met de nagels. Sommige mensen gebruiken de tanden of zelfs pincetten of schaartjes om de, in hun ogen, ongewenste korstjes weg te krijgen.

Fases van genezing

Wanneer je een wondje hebt, bestaat de genezing hiervan uit drie verschillende fases. In de eerste fase is het wondje vooral pijnlijk en gezwollen. De meeste mensen hebben dan nog niet de behoefte om de wond weer op te krabben. De tweede fase van het genezingsproces is de regeneratiefase. In deze fase vormt zich een korst op de wond, waaronder de huid zich kan herstellen. In deze fase kunnen veel mensen niet van de wond afblijven. Soms wordt dit extra bemoeilijkt door het feit dat de wond jeukt door het genezingsproces. Als de wond opengekrabd wordt in deze fase, begin je eigenlijk weer bij fase 1. Zo beland je in een vicieuze cirkel tussen fase 1 en 2. De laatste fase van wondgenezing, is het definitieve herstel van de huid. Dit uit zich vaak in de vorm van een litteken.

De oorzaak van dermatillomanie

In veruit de meeste gevallen worden plekjes opengekrabd door mensen die hier een gewoonte van gemaakt hebben. Het is dan ook volkomen onschuldig. Wanneer het korstje of velletje eraf gepulkt is, geeft dit een gevoel van opluchting. Er komt endorfine vrij bij het openkrabben van de plekjes. Dit is een signaalstof naar de hersenen dat een gevoel van geluk en euforie afgeeft. Ter vergelijking, ook bij verliefdheid, knuffelen en seks maakt ons lichaam endorfine aan. De aanmaak van deze stof bij het openkrabben van plekjes leidt ertoe dat het openkrabben van wondjes verslavend is.

Stress

Stress is een grote veroorzaker van het gepulk. Daarnaast kunnen frustraties, angsten en negatieve gedachten een rol. Door te krabben probeert je lichaam de stress los te laten. Je lichaam en geest staan dan ook nauw in verbinding.

Zelfbeschadiging

In sommige gevallen is dermatillomanie een bewuste vorm van zelfbeschadiging. Dit wordt een oppervlakkige of matige vorm van zelfbeschadiging genoemd, omdat er vrijwel geen kans is op een fatale afloop. De redenen van deze vorm van zelfbeschadiging kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan het een emotionele uitlaatklep zijn of een manier om traumatische gebeurtenissen trachten te verwerken.

Gevolgen van dermatillomanie

Littekens

Het gevolg van het veelvuldig openkrabben van de plekjes, is permanente verminking van de huid in de vorm van littekens. Doordat de huid keer op keer beschadigd wordt, zal er meer littekenweefsel worden gevormd dan bij een normale wondgenezing. Dit is natuurlijk erg zonde!

Infecties

Verder is er een grote kans op infecties en ontstekingen van de huid bij mensen die wondjes openkrabben. Onder onze nagels wemelt het van de bacteriën. Door plekjes open te krabben, kunnen de bacteriën in de wondjes terecht komen. Dit kan voor lelijke infecties en ontstekingen zorgen.

Stoppen met krabben

Hoe moeilijk het ook is, het is altijd beter om te stoppen met het openkrabben van plekjes. Door sommige mensen wordt zelfs gezegd dat het stoppen met pulken net zo moeilijk is als stoppen met roken. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Naast de gewoonte van het pulken, kan het gevoel dat het geeft namelijk verslavend werken.

Insmeren

Een goede tip om te stoppen met krabben is om de huid een aantal keer per dag goed in te smeren met een vette crème, bijvoorbeeld vaseline of uierzalf. Op een droge huid vormen zich eerder korstjes, waardoor er meer te krabben valt. Wanneer je je meerdere keren per dag insmeert, wordt de huid vetter. Wanneer je de korstjes dan open wilt krabben, gaat dit minder goed omdat de korsten wat weker zijn.
© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch huidpulken: Dwangmatig pulken aan de huidChronisch huidpulken: Dwangmatig pulken aan de huidChronisch huidpulken is een psychische aandoening waarbij een patiënt dwangmatig en herhaald aan de huid pulkt, krabt, k…
Acne excoriée: dwangmatig pulken en krabben aan het gezichtAcne excoriée: dwangmatig pulken en krabben aan het gezichtAcne excoriée is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk dwangmatig pulken en krabben aan bestaande of in…
Huidpulken of dwangmatig pulken aan huid: huidpulkstoornisHuidpulken of dwangmatig pulken aan huid: huidpulkstoornisDwangmatig pulken aan je huid of huidpulken duidt op een zogeheten huidpulkstoornis. Heb je de sterke drang om steeds on…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…

Bultje op de lip, oorzaak en behandelingBultje op de lip, oorzaak en behandelingOveral op ons lichaam kunnen bultjes ontstaan. Van hele kleine tot zeer grote. Helaas verschijnt er soms ook een bultje…
Kan bot pijn doen?Kan bot pijn doen?Je hoort het wel vaker: ik heb zware botten, daarom ben ik zo zwaar. Fabel! Zware botten bestaan gewoonweg niet. Nog een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dermatillomanie
  • http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/dermatillomanie.html
  • http://www.dokter.nl/forum/dwangstoornis/102830-niet-van-mijn-huid-kunnen-afblijven-obsessief-krabben
  • http://www.huidinfo.nl/dermatillomanie.html
Reactie

Gloria, 24-10-2016
Hoe kun je er ooit vanaf komen als er endorfine bij vrijkomt, waardoor het je een gelukkig gevoel geeft? Reactie infoteur, 21-11-2016
Ook hier gaat de vergelijking weer op van het stoppen met roken. Bij roken wordt ook endorfine aangemaakt, ook van roken kunnen mensen afkicken. Het vereist vooral veel wilskracht, maar het is niet onmogelijk.

Denn (148 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.