Dermatillomanie: de drang om plekjes open te krabben
Voor veel mensen is het herkenbaar: je hebt een plekje op je huid, waar zich een korstje op gevormd heeft. Doordat de huid aan het 'beteren' is, gaat het jeuken en krab je het plekje weer open. Het geeft vaak een gevoel van opluchting. Het openkrabben van korstjes wordt dermotillomanie genoemd. Soms gebeurt het pulken volkomen onschuldig, soms schuilt er meer achter. Voor veel mensen is het pulken aan korstjes en plekjes zelfs verslavend. Helaas geeft het openkrabben van de huid lelijke littekens en kan het zelfs infecties en ontstekingen veroorzaken.
Wat is dermatillomanie?
Dermatillomanie, ook wel skin picking genoemd, is een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Verder wordt het openkrabben van plekjes vaak gezien in combinatie met een angstoornis of depressie. Deze stoornis uit zich in de drang om korstjes, puistjes of moedervlekken voortdurend open te krabben. Het moet eraf, tot bloedens toe! Verder zijn er mensen die vooral pulken aan velletjes van vingers, nagelriemen of lippen. Ook dit is een vorm van dermatillomanie.
Het openhalen van de plekjes gebeurt niet altijd met de nagels. Sommige mensen gebruiken de tanden of zelfs pincetten of schaartjes om de, in hun ogen, ongewenste korstjes weg te krijgen.
Fases van genezing
Wanneer je een wondje hebt, bestaat de genezing hiervan uit drie verschillende fases. In de eerste fase is het wondje vooral pijnlijk en gezwollen. De meeste mensen hebben dan nog niet de behoefte om de wond weer op te krabben. De tweede fase van het genezingsproces is de regeneratiefase. In deze fase vormt zich een korst op de wond, waaronder de huid zich kan herstellen. In deze fase kunnen veel mensen niet van de wond afblijven. Soms wordt dit extra bemoeilijkt door het feit dat de wond jeukt door het genezingsproces. Als de wond opengekrabd wordt in deze fase, begin je eigenlijk weer bij fase 1. Zo beland je in een vicieuze cirkel tussen fase 1 en 2. De laatste fase van wondgenezing, is het definitieve herstel van de huid. Dit uit zich vaak in de vorm van een litteken.
De oorzaak van dermatillomanie
In veruit de meeste gevallen worden plekjes opengekrabd door mensen die hier een gewoonte van gemaakt hebben. Het is dan ook volkomen onschuldig. Wanneer het korstje of velletje eraf gepulkt is, geeft dit een gevoel van opluchting. Er komt endorfine vrij bij het openkrabben van de plekjes. Dit is een signaalstof naar de hersenen dat een gevoel van geluk en euforie afgeeft. Ter vergelijking, ook bij verliefdheid, knuffelen en seks maakt ons lichaam endorfine aan. De aanmaak van deze stof bij het openkrabben van plekjes leidt ertoe dat het openkrabben van wondjes verslavend is.
Stress
Stress is een grote veroorzaker van het gepulk. Daarnaast kunnen frustraties, angsten en negatieve gedachten een rol. Door te krabben probeert je lichaam de stress los te laten. Je lichaam en geest staan dan ook nauw in verbinding.
Zelfbeschadiging
In sommige gevallen is dermatillomanie een bewuste vorm van zelfbeschadiging. Dit wordt een oppervlakkige of matige vorm van zelfbeschadiging genoemd, omdat er vrijwel geen kans is op een fatale afloop. De redenen van deze vorm van zelfbeschadiging kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan het een emotionele uitlaatklep zijn of een manier om traumatische gebeurtenissen trachten te verwerken.
Gevolgen van dermatillomanie
Littekens
Het gevolg van het veelvuldig openkrabben van de plekjes, is permanente verminking van de huid in de vorm van littekens. Doordat de huid keer op keer beschadigd wordt, zal er meer littekenweefsel worden gevormd dan bij een normale wondgenezing. Dit is natuurlijk erg zonde!
Infecties
Verder is er een grote kans op infecties en ontstekingen van de huid bij mensen die wondjes openkrabben. Onder onze nagels wemelt het van de bacteriën. Door plekjes open te krabben, kunnen de bacteriën in de wondjes terecht komen. Dit kan voor lelijke infecties en ontstekingen zorgen.
Stoppen met krabben
Hoe moeilijk het ook is, het is altijd beter om te stoppen met het openkrabben van plekjes. Door sommige mensen wordt zelfs gezegd dat het stoppen met pulken net zo moeilijk is als stoppen met roken. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Naast de gewoonte van het pulken, kan het gevoel dat het geeft namelijk verslavend werken.
Insmeren
Een goede tip om te stoppen met krabben is om de huid een aantal keer per dag goed in te smeren met een vette crème, bijvoorbeeld vaseline of uierzalf. Op een droge huid vormen zich eerder korstjes, waardoor er meer te krabben valt. Wanneer je je meerdere keren per dag insmeert, wordt de huid vetter. Wanneer je de korstjes dan open wilt krabben, gaat dit minder goed omdat de korsten wat weker zijn.