Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?

Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen? Muggen steken graag op plaatsen waar de huid dun is. Dan kunnen ze het snelst bij het bloed. Daarom kan een mug ook ontdekken dat je oogleden gemakkelijk aan te prikken zijn, de huid van de oogleden is namelijk dun. Muggenbult op je oog? De volgende dag sta je op met een dik, gezwollen oog. Ook kan een grote zak met oedeem rondom je oog zitten. Het oog kan zelfs blauw worden. Een dik oog door een muggensteek kan pijnlijk zijn en het ziet er lelijk uit. Wat kan je doen tegen een muggenbeet op je oog en hoe kan je muggensteken voorkomen? Als je een muggenbeet op je oog hebt, schrik je als je in de spiegel kijkt. Je ziet er uit alsof je een klap op je oog gekregen hebt. Een muggenbult kan op je oog een behoorlijk effect hebben. Je oog kan:
 • opgezwollen zijn.
 • een beetje scheef hangen van het vocht in je ooglid.
 • rood zijn.
 • pijn doen.
 • blauw worden.

Dik pijnlijk oog

Als een mug op je oog gestoken heeft kan dit behoorlijk pijnlijk zijn. Je lichaam reageert met het aanmaken van vocht rondom de muggenbult. Het kan zelfs zo zijn dat je je oog de eerste paar uur niet eens open kunt krijgen. Je ooglid kan rood zijn of zelfs blauw. Na een paar uur wordt het oog vaak al wat minder dik en de volgende dag is het in de meeste gevallen, ongeveer gehalveerd. Zo'n opgezet oog is niet alleen vervelend vanwege de ongemakken, maar je schaamt je er meestal ook voor. Je zal maar net een feestje hebben, of als je naar je werk moet of naar school: daar loop je dan met zo'n dik oog rond. Als je er erg veel last van hebt zet dan een dagje zonnebril op en indien nodig, leg je het aan je mentor of werkgever uit. Probeer muggenbulten te voorkomen door muggen te bestrijden.

Is het wel een muggenbult?

Om zeker te zijn dat het om een muggenbult gaat moet je zeker weten dat je geen vuiltje in je oog gekregen hebt. Als je niet zeker weet of je een dik oog hebt door een muggenbult of door een vuiltje in het oog, neem dan contact op met de huisarts. Ook moet je het oog niet recent gestoten of anderszins bezeerd hebben. Bij twijfel over de oorzaak van een opgezet oog, neem je dus contact op met een arts.

Om de zwelling te verminderen

Om de zwelling van een muggenbult op het oog te minderen wordt wel aangeraden het oog met een koel lapje (uitwendig) te koelen. Bijvoorbeeld met steriel gaas in koud water gedrenkt. Als het oog heel erg dik is kan een nat verband helpen, met behulp van een grote prop watten met water op het oog. Voorkom teveel druk op het oog. Het kan de zwelling iets doen afnemen maar veracht er geen wonderen van.

Antihistaminica

Als er mogelijk sprake is van een allergische reactie op de muggenbeet kan de dokter je antihistaminica voorschrijven. Dit zal meestal alleen gebeuren als je dokter overtuigd is dat je allergisch reageert op muggensteken.

Hoe werken antihistaminica?

Histamine is een stof die geproduceerd door de histiocyten (dit zijn cellen die zich in de onderhuidse laag bevinden). Histiocyten (kunnen) reageren op prikkels in de huid. Overmatige reacties van de zogenaamde allergenen (bijvoorbeeld een muggen- of bijensteek) kunnen een allergische reactie uitlokken.

Muggenbulten voorkomen beter dan genezen

Ook muggenbulten kan je het beste voorkomen in plaats van de gevolgen ervan te moeten genezen. Muggenbulten kan je voorkomen door ervoor te zorgen dat muggen niet bij je in de buurt kunnen komen. Je kunt huismiddeltjes gebruiken, een klamboe, raam- en deur-horren en middelen waardoor muggen doodgaan of uit je buurt blijven. Muggen houden van transpiratiegeur, ook blijken de op de geur van zweetvoeten af te komen. Ook wordt wel beweerd dat muggen op de geur van de (uitgeblazen) adem van een zoogdier afkomen. Bepaalde geuren vinden ze echter juist erg vies, zoals een sterke citroengeur en ook van pepermuntgeur wordt dit wel beweerd.

Huismiddeltjes tegen muggenbeten

Er zijn verschillende huismiddeltjes die genoemd worden om muggenbulten te bestrijden. Probleem is wel dat je oog een kwetsbaar gebied is en je dus het beste eerst even met de dokter kunt overleggen voordat je met prikkelende stoffen in dat gebied aan de gang gaat. Het gaat om uitwendig gebruik op muggenbulten in het algemeen:
 • klein beetje ammoniak met water verdunnen en dan op een doekje druppelen en de muggenbult daarmee deppen (ammoniak is gevaarlijk als je het in je oog krijgt dus overleg eerst met je dokter).
 • klein beetje azijn op een schoon doekje druppelen en de muggenbult daarmee deppen (azijn brandt als het in je oog komt dus gebruik weinig, alleen verdund, en kortdurend).
 • Nestosyl Zalf helpt tegen jeuk, zwelling en pijn op de huid. Breng het aan op het ooglid, waar de muggenbult zit. Niet in het oog. Het voorkomt ontstekingen van de huid, kan de zwelling doen afnemen en de jeuk gaat weg of wordt minder.

Muggensteken voorkomen algemeen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor het oplopen van muggenbulten. Hoewel muggen echte vampiers zijn die je 's nachts besluipen, kan je er toch veel tegen doen om te voorkomen dat je hun feestmaal wordt. De huismiddeltjes zijn mogelijk niet wetenschappelijk onderzocht. Ze worden door mensen, die tips geven tegen deze klacht, wel vaak genoemd. Om muggenbulten te voorkomen worden de volgende zaken zoal aangeraden:
 • Vitimine B1 slikken. Muggen zouden dan beduidend minder interesse in je tonen.
 • de ouderwetse klamboe is nog altijd een heel goede manier om het merendeel van muggen van je weg te houden.
 • knoflook eten, want dat zou de mug niet lekker vinden.
 • voor het slapen gaan eerst alle ramen en deuren sluiten en met de krant of vliegenmepper op muggenjacht.
 • Marmite eten, een toastje per dag zou voldoende zijn.
 • citroenplant in de kamer zetten.
 • je insmeren met geurtjes zoals een sterke citroengeur.

Dingen die zeker helpen om muggensteken te voorkomen

 • gebruik een klamboe.
 • gebruik een zogenaamde muggenlamp.
 • plaats horren in open ramen, als je 's nachts het liefst met open ramen slaapt.
 • DEET. Dit is een middel waardoor muggen uit je buurt blijven.
 • antimuggenspray: dit is een insecticide, en hoewel het goed werkt is het als middel erg rigoureus. Als je dit toch wilt gebruiken lees dan heel goed de gebruiksaanwijzing en hou je aan alle voorschriften. Het blijft gif.
 • elektrische vliegenmepper: deze vliegenmepper loopt op batterijen en is ook handig om muggen mee te doden.

Waar hebben muggen een hekel aan?

Muggen blijven liever uit de buurt van bepaalde geuren en omstandigheden. Zodra er buiten wind opsteekt kom je ze al snel niet meer tegen. Ze verschuilen zich dan. Ook bij koud weer zie je geen muggen. Muggen hebben ook een hekel aan tocht en aan bepaalde geuren, zoals:
 • citroengeur.
 • uiengeur.

Tocht verdrijft muggen?

Muggen hebben een hekel aan tocht en wind. Op de tocht gaan zitten is echter voor jezelf ook niet goed. Een ventilator op je gericht zal echter goed helpen om muggen van je weg te houden.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

 • als je twijfel of je oog dik is door een muggensteek of door iets anders.
 • als de zwelling van een muggenbult toeneemt in plaats van afneemt.
 • als je andere klachten hebt zoals benauwdheid, misselijkheid en/of koorts.
 • als je recent een vuiltje in het oog gekregen hebt.
 • als de zwelling en pijn niet binnen twee dagen afneemt.
 • als je het niet vertrouwt.

Jeuk

Van een muggenbult op het oog ben je in principe niet ziek. Het is alleen vervelend. Na de pijn komt er ook wat jeuk bij. Krab zo min mogelijk aan het oog.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggenbeet, wat te doen?Muggenbeet, wat te doen?In de zomer hebben weer veel mensen last van muggenbeten en de daardoor ontstane muggenbulten. Ze jeuken en zien er niet…
Muggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bultMuggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bultEen muggenbult kan zeer irritant zijn en vervelende jeukklachten veroorzaken. Een muggenbult nodigt vaak uit om te krabb…
Muggen: Verschillende fabels en feitenMuggen: Verschillende fabels en feitenEr doen veel verhalen de ronde over muggen. Zo zouden ze dol zijn op zoet bloed, helpen citroenkaarsen om muggen op afst…

Uitdrogingsverschijnselen: baby, kind, volwassenen & ouderenUitdrogingsverschijnselen: baby, kind, volwassenen & ouderenUitdrogingsverschijnselen zijn onder meer hoofdpijn, droge mond, opvallende dorst, droge ogen, minder plassen, gewichtsv…
De geneeskracht van geactiveerde kool of charcoalCharcoal is een Engelse naam van een product dat in het Nederlands geactiveerde kool heet. Ondanks zijn bekende Nederlan…
Bronnen en referenties
 • http://forum.viva.nl/forum/Gezondheid/muggenbult_op_ooglid/list_messages/163884
 • http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=gezondheid&label=Muggen
 • http://www.hoewatwaarom.nl/dier-en-natuur/hoe-bepalen-muggen-wie-ze-steken.html
 • https://www.salusi.nl/wat-helpt-tegen-muggen/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.