Vuiltje in het oog, wat nu?

Vuiltje in het oog, wat nu? Iedereen heft wel eens een zogenaamd ‘vuiltje in het oog.’ Het is een algemene uitdrukking voor een of ander vuiltje of stofje wat plotseling in het oog waait of valt, en wat een tranend rood oog tot gevolg heeft. Vaak is het ook een vervelend gevoel. Als u een vuiltje in uw oog hebt, kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Harde vuiltjes kunnen het oog beschadigen. Vuiltje in het oog, waar moet u op letten en hoe verwijdert u een vuiltje uit het oog? Vuiltjes in het oog komen het meeste voor tijdens klussen of werkzaamheden. Kinderen kunnen tijdens spelen ook gemakkelijk een vuiltje in het oog krijgen. Het gaat dan meestal om zand of stof. Als het gewoon om wat onschuldig zand of stof gaat, traant het er vaak al meteen weer uit. Het vuiltje drijft dan op toenemend traanvocht naar de ooghoek en laat zich dan gemakkelijk uit het oog verwijderen. Dit is echter niet altijd even gemakkelijk. Soms vliegt er een klein vliegje in het oog, wat een bijtende pijn nalaat. Het oog gaat heftig tranen en op een bepaald moment zit het vliegje in uw ooghoek waar het nog steeds kan irriteren, maar dan kan het snel verwijderd worden.

Hoe verwijdert u een vuiltje uit het oog?

Het oog spoelen met lauw water is vaak voldoende om gewoon vuil uit het oog te spoelen
Zand en andere eenvoudige stofjes, kunnen verwijderd worden door voorzichtig (met schone vingers) en een schoon gaasje het vuil te verwijderen. Niet wrijven of duwen op het oog. Ook kan het soms helpen om de wimpers van het bovenste ooglid tussen duim en wijsvinger te nemen en het bovenste ooglid even over het onderste ooglid heen te halen. Daardoor veegt u het ooglid als het ware schoon en het oog gaat iets meer tranen, waardoor het vuil eruit kan spoelen. Lukt het niet om het vuil te verwijderen, neem dan contact op met een arts.

Iets in het oog, wanneer moet u contact opnemen met een arts?

Sommige ‘vuiltjes’ zijn gevaarlijk voor het oog, zoals hout splintertjes, staal splintertjes, beton korreltjes, glas splintertjes, of andere harde deeltjes. ‘Stofjes’ die vast blijven zitten, moeten door een huisarts of soms zelfs door een oogarts verwijderd worden. Soms is het beter om meteen contact op te nemen met een arts, bijvoorbeeld:
 • Als u minder goed kunt zien met het oog
 • Als het vuil niet uit het oog wil (blijf dan niet zelf wrijven of proberen)
 • Als er bloed in het oog te zien is
 • Als elke beweging van het ooglid pijn doet
 • Als het vuil op het hoornvlies zit
 • Als u met metaal gewerkt heeft of als het vuil mogelijk betongruis of iets anders hards/scherps is
 • Als er een verschil is in de afmeting van de pupillen van het oog (die behoren namelijk allebei even groot te zijn)
 • Als u met chemicaliën gewerkt heeft (dan altijd het oog allereerst goed spoelen)
 • Als u een vonk in het oog heeft gekregen bij slijpen of andere werkzaamheden waarbij vonken kunnen rond spatten
 • Als u dacht het vuiltje verwijderd te hebben maar het oog gaat (meer) pijn doen en/of blijft tranen, en/of wordt roder en/of het oog wordt dik
 • Als u het niet vertrouwd

Als klachten na 24 uur niet over zijn gegaan, moet u ook altijd een arts raadplegen, zelfs als het voelt alsof er alleen maar iets kleins in het oog zit.

Vuiltje verwijderen bij de dokter

Vuil wat vast blijft zitten in het oog moet door een arts verwijderd worden. Een arts zal het oog eerst goed onderzoeken. Vaak zitten een vuiltje vast op het zeer gevoelige hoornvlies. Het kan iets anders zijn dan een vuiltje, bijvoorbeeld een splintertje of een korreltje gruis. Mogelijk wordt het oog verdoofd met druppeltjes lidocaïne. Vervolgens kan het nodig zijn het ooglid om te klappen, waar u niet veel van zal voelen. Daarna kan de arts het meestal verwijderen. U krijgt daarna een antibacteriële oogzalf mee. Vervolgens wordt het oog op korte termijn door de arts gecontroleerd om te zien of alles goed gaat.

Hete of bijtende vloeistof in het oog gekregen?

Neem meteen zo spoedig mogelijk contact op met een arts of de eerste hulp.
Het oog moet meteen en als eerste gespoeld worden als u hete of bijtende vloeistof in het oog gekregen heeft. Het oog spoelt u het beste 'schoon' door op de grond te gaan liggen terwijl er water uit een gieter over het oog stroomt.

 • Als u iets in het oog heeft gekregen wat heet was, spoel dan ongeveer tien minuten met lauw water het oog.
 • Als u een bijtende stof in het oog heeft gekregen, spoel het oog dan ongeveer een half uur met lauw water.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Stofje in het oog: wat kun je het beste doen?Stofje in het oog: wat kun je het beste doen?Als je een klein vuiltje in het oog hebt, lijkt het wel alsof er een rotsblok in zit. Het oog kan rood en geïrriteerd ra…
Plotselinge heftige pijn in één oogPlotselinge heftige pijn in één oogPlotseling heftige pijn in één oog wijst meestal op een ernstige oogziekte, en moet dan ook met spoed gezien worden door…
Ooglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: pijn aan het oog, rood oog, ontsteking. Een ooglidrandontsteking kan het gevolg zijn van een infec…

De hik, wat kun je er tegen doen?De hik, wat kun je er tegen doen?De hik wordt de hik genoemd omdat het geluid wat je maakt als je de hik hebt, klinkt als ‘hik’. Daarom wordt het in veel…
Verzorging gebitVerzorging gebitAls we terug naar de basis gaan is het doel van tanden tweeledig, enerzijds is het het fijn maken van voedsel en anderzi…
Reacties

Victor, 21-09-2014
Hoi, ik was laatst aan het fietsen en toen kreeg ik een vuiltje in mijn oog, ik dacht dat het niets was dus ik probeerde het maar gwn weg te knipperen. Maar toen ik thuis was en in de spiegel keek zag ik dam op het ooglid een zwart korreltje zat. Ik kon het er zat vanaf halen door te vrijven en wanneer ik mijn ooglid dicht doe doet het pijn. Ik voel hem dan letterlijk zitten.
Hoop dat jullie een oplossing vinden.
Victor Reactie infoteur, 21-09-2014
Hi, je weet niet wat er in je oog zit, en aangezien het er niet meteen uitging, moet je zeker niet meer wrijven, maar zo spoedig mogelijk naar een dokter om het oog te laten bekijken.

Vuil kan in je oog vast gaan zitten, innestelen onder het ooglid, dan komt hete r niet meer uit en kan je de oogbol en vliezen steeds verder beschadigen. Het kan ook iets scherps zijn wat in je oog zit, en wat in je oog vastzit. Bel vandaag nog even met de waarnemende huisarts en leg uit sinds wanneer dit al in je oog zit. Wrijf niet meer in je oog. Laat het nu aan deskundigen over. Je oog is een kwetsbaar gebied.

Amber&vincent, 29-03-2011
Zeer nuttig artikel.
Nu heb ik alleen vaak van die hele lange draadjes die ik uit me ooghoek haal, dit kleeft ook aan elkaar als je het tussen duim en wijsvinger neemt. Zijn dit ook gewoon vuiltjes? Mijn vriend heeft er ook last van, die heeft er voornamelijk last van gekregen nadat hij velgenreiniger in zijn ogen heeft gekregen (hij werkte in een auto was straat). Hij is toen bij een oog arts geweest, en daar bleek dat er allemaal kleine scheurtjes in zijn oogbol zaten. Na dit incident heeft hij dus erg veel last van vuiltjes in zijn ogen. Dit jeukt en irriteert zo erg bij hem (soms doet het zelfs gewoon pijn zegt hij), wat als gevolg heeft dat hij nu dus zowat 24/7 in zijn ogen zit te "pulken". Hij is hiermee naar de huisarts geweest, en die heeft hem oogdruppels voor hooikoorts allergie meegegeven. Van de oogarts had hij na het incident ook oogdruppels gekregen. De eerste die hij kreeg werkte niet echt, na 5 minuten jeukte het alweer. De tweede die hij toen kreeg, hielp wel een beetje, maar brandde heel erg…

Hebben jullie misschien tips voor ons, zodat hij uit zijn ogen kan blijven? Het begint nu onderhand op een tic te lijken.

Hoop dat jullie iets voor ons kunnen betekenen!

MVG, Amber en Vincent Reactie infoteur, 29-03-2011
Zo te lezen zijn zijn ogen nog steeds niet afdoende behandeld. Teruggaan naar de huisarts is het beste. De huisarts kan uitleggen wat het nu eigenlijk wel is volgens hem/haar. Als de klachten voor de huisarts niet goed te behandelen blijken, lijkt het zinvol om om een verwijzing naar de oogarts te vragen.

Omdat je er zelf ook last van hebt, kan het ook om een bacterie of virus gaan. Vertel dus ook aan de huisarts dat je er zelf ook last van hebt. Door het vele pulken in de ogen, brengt je vriend trouwens ook steeds opnieuw, nieuwe bacterien en viezigheid in zijn ogen. Hij moet altijd met schone handen zijn ogen schoonmaken, bijvoorbeeld met een watje gedrenkt in lauw water. (uitgeknepen), en dan alleen naar de ooghoeken toe wrijven, zonder IN het oog te wrijven. Ook belangrijk om hier niet mee door te lopen. Gewoon laten uitzoeken bij de dokter en tot die tijd niet te veel aan de ogen wrijven en pulken.

Wilco Snijders, 16-11-2009
Bedankt voor deze tips!
Het vuiltje was in notime uit mijn oog!
Bedankt Reactie infoteur, 16-11-2009
Fijn te horen:)

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.