Verzorging gebit
Als we terug naar de basis gaan is het doel van tanden tweeledig, enerzijds is het het fijn maken van voedsel en anderzijds is het een wapen. Mensen hebben de tweede functie inmiddels achter zich kunnen laten en de voornaamste functie is het fijn maken van de voeding die we tot ons nemen. Dit impliceert ook direct dat het gebit schoon gehouden moet worden om niet allerlei ontstekingen te laten ontstaan, om over de geur nog maar niet te spreken.
Functie
Omdat de voeding die we tot ons nemen niet rechtstreeks de slokdarm in kan, wordt deze “gemalen” in de mond. De vertering van de voeding gaat daarnaast beter als de voeding goed klein gemaakt is.
De mens is een alleseter en dat is zichtbaar aan het gebit, andere vormen zijn de herkauwers (herbivoren) en vleeseters (carnivoren).
De volwassen man of vrouw heeft normaliter 32 tanden en wordt opgebouwd na het wisselen (melkgebit) op jonge leeftijd.
Opbouw
De opbouw is eenvoudig, wat we zien is glazuur, de buitenste laag dus. Daaronder komt het tandbeen wat in puntvormige uitsteeksels de kaak in gaat en de wortel wordt die de tand “vasthoudt”. In het tandbeen zit de tandholte en loopt ook in puntvormige uitlopers richting de kaak. Onderin zitten dan de zenuwen die we voelen als er een gaatje in de tand komt of de tandarts maakt het gaat gereed om te vullen.
Daar waar het glazuur de huid van de kaak raakt zit de tandhals met het tandvlees. Een plaats waar nog wel eens gaatjes willen ontstaan vanwege het gegeven dat de tandplaque daar niet altijd grondig weggehaald wordt.
Verzorging
Om de tanden en kiezen voor het gebit te behouden is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Onder mondhygiëne verstaan we het dagelijks verzorging van de binnenkant van de mond (wanden en tong) en het gebit (minimaal 2 minuten per keer poetsen) bij voorkeur direct na de maaltijden en zeker voor het slapen gaan.
Door goed de tanden en kiezen te poetsen met een tandpasta voorkomen we dat tandbederf en tandvleesontstekingen ontstaan. Tandbederf kan ontstaan als de tandplaque niet direct verwijderd wordt en met direct verwijderen bedoelen we binnen 24 uur.
Maar met poetsen alleen is de mond nog voldoende schoon gemaakt. Om goed tussen de tanden te komen zijn er de houten tandenstokers (neem wel de platte stokers), de ragertjes om tussen de tanden te komen en floss draad die de meeste merken ook in het assortiment hebben. Voor een finishing touch wordt er tegenwoordig steeds vaker mondwater in de mond genomen, gegorgeld en daarna weer uitgespuugd. Naast het tegen gaan van plaque levert het vooral ook een frisse mond op. Het vervangt het flossen of de tandenstokers niet.
Monddouche
Sommige mensen hebben geen baat bij het flossen of de tandenstokers en dan kan een monddouche uitkomst bieden. De monddouche heeft een krachtige pulserende waterstraal (ruim 1200 pulsen per minuut) die tandplaque van de tanden spuit (ook bij de randen rond het tandvlees).
Geen plaque meer?
Wil je zeker weten dat alle plaque van de tanden verdwenen is, dan kan je altijd ter controle tandplaqueverklikkers nemen. Dit zijn tabletten die – zodra je ze in de mond neemt – de mogelijke plaque plekken op de tanden zichtbaar maakt.
Tongschraper
Toch is de tong ook een bron van bacteriën en is het goed de tong ook regelmatig schoon te maken. Dit kan door na het poetsen van de tanden ook de tong met de tandenborstel te bewerken. Maar er zijn ook speciale tongschrapers die gemakkelijk hanteerbaar zijn.
Mondhygiëniste
Als je toch ook nog de professional z’n werk wil laten doen, kan je naast 2x per jaar naar de tandarts ter controle van je gebit ook de mondhygiëniste bezoeken. De basis is nagenoeg hetzelfde als wat je zelf doet, maar deze heeft uiteraard professionele apparatuur om het gebit goed te reinigen.