De geneeskracht van snijbiet

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Snijbiet in de antieke tijd
- Voedingswaarde snijbiet
- Mineralen in snijbiet
- Fytonutriënten in snijbietjes
- Snijbiet en detox
- Alzheimer en snijbiet
- Diabetes en snijbiet
- Snijbiet goed voor de botten
- Eettips snijbiet
Snijbiet in de antieke tijd
Snijbieten werden zowel door de antieke Grieken als de antieke Romeinen gebruikt als medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde beval snijbiet aan om wonden mee te verbinden. In de antieke Romeinse tijd stond snijbiet bekend als afrodisiac en laxeermiddel. In de Middeleeuwen was deze grootbladige groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met het bloed en de spijsvertering. Een ander middel waarvoor snijbiet werd geadviseerd is het tegengaan van de ademlucht na het eten van knoflook.Voedingswaarde snijbiet
Snijbieten zijn familie van quinoa en spinazie. In snijbietblad zitten bijzonder veel vitaminen. Voor de waarde van de vitaminen is een richtlijn opgesteld die de minimumwaarden aangeven. Deze richtlijn, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) is een algemene standaard die wordt gehanteerd in de Europese Unie en de VS. In 100 gram snijbiet zit maar liefst 692% van de ADH aan vitamine K. Vitamine A zit ook in ruime mate in snijbiet: 204% van de ADH. Voor vitamine C geldt dat er in een ons snijbiet 50% van de ADH zit. Andere vitaminen in snijbiet zijn: vitamine E(12.5%), pyridoxine of B6(7.5%), riboflavine of B2(7%) en foliumzuur of B11(4.5%). De overige vitaminen in snijbiet hebben een percentage van 3% of lager.Mineralen in snijbiet
IJzer is het mineraal dat het meest in snijbiet zit: 22.5% van de ADH. Van koper en magnesium zit beide 20% van de ADH in het snijbietje. Mangaan is met 16% van de ADH ook volop aanwezig in deze bladgroente. Natrium zit met 14% van de ADH erin. Verder zit er kalium(8%ADH), fosfor(6%ADH) en calcium(5%ADH) in het stevige snijbietblad. De overige mineralen kennen percentages van 3% of lager.
Fytonutriënten in snijbietjes
In snijbietblad zitten meer fytonutriënten dan in bietjes. In de bladeren zit weer meer dan in de stelen. Er zitten 13 polyfenolen in waaronder de zeer gezonde kaempferol, isorhamnetin en syringazuur. Kaempferol zit onder andere ook in broccoli, boerenkool en aardbeien. Het zeer gezonde quercetine is een catechol die in snijbieten voorkomt. Verder zitten er gezonde flavonoïden in snijbiet zoals luteïne, beta-caroteen, alfa-caroteen en zeaxanthine. Deze stoffen hebben alle een ontstekingsremmende werking doordat het antioxidanten zijn.Snijbiet en detox
Het hoge aantal fytonutriënten in snijbietjes zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem als geheel maar het heeft nog een meer specifieke werking. Betalaïnen helpen het lichaam om te ontgiften; ze zijn detoxificatiebevorderend. Detoxen gebeurt in twee fasen en de betalaïnen zijn geschikt voor fase 2 van de detoxificatie.Alzheimer en snijbiet
In 100 gram snijbiet zit bijna 700% van de ADH aan vitamine K. Deze vitamine is vooral goed voor de hersenen. Sommige artsen behandelen mensen met Alzheimer met snijbiet zodat de hersenen weer beter gaan functioneren. Vitamine K houdt de schade die aan neuronen in het brein wordt aangericht in de hand. Verder is vitamine K goed voor de osteoporosische activiteit in de botten. Het maakt de botten sterker.Diabetes en snijbiet
Syringazuur in snijbiet zorgt ervoor dat er minder suikers worden omgezet in vetten. Het bloedsuikerniveau blijft daardoor stabieler, wat voordelen heeft voor diabetespatiënten. Daarnaast helpt het hoge vezelgehalte de suikerpatiënt.