De geneeskracht van snijbiet
Er zijn verschillende soorten snijbiet. In biologische winkels kun je in het goede seizoen, medio september, snijbiet kopen wat in feite het loof van bieten is. Het loof heeft net als de knol rode kleuren in zich. Daarnaast is er groene snijbiet wat in het Duits mangold wordt genoemd. Deze soort is iets anders. Hiervan kun je alleen het loof eten en niet de knol. Mangold kun je het hele jaar afknippen als het in een moestuin staat. De plant maakt telkens nieuwe bladeren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Snijbiet in de antieke tijd
Snijbieten werden zowel door
de antieke Grieken als
de antieke Romeinen gebruikt als medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde beval snijbiet aan om wonden mee te verbinden. In de antieke Romeinse tijd stond snijbiet bekend als afrodisiac en laxeermiddel. In de Middeleeuwen was deze grootbladige groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met het bloed en de spijsvertering. Een ander middel waarvoor snijbiet werd geadviseerd is het tegengaan van de ademlucht na het eten van
knoflook.
Voedingswaarde snijbiet
Snijbieten zijn familie van quinoa en
spinazie. In snijbietblad zitten bijzonder veel
vitaminen. Voor de waarde van de vitaminen is een richtlijn opgesteld die de minimumwaarden aangeven. Deze richtlijn, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) is een algemene standaard die wordt gehanteerd in de Europese Unie en de VS. In 100 gram snijbiet zit maar liefst 692% van de ADH aan vitamine K. Vitamine A zit ook in ruime mate in snijbiet: 204% van de ADH. Voor vitamine C geldt dat er in een ons snijbiet 50% van de ADH zit. Andere vitaminen in snijbiet zijn: vitamine E(12.5%), pyridoxine of B6(7.5%), riboflavine of B2(7%) en foliumzuur of B11(4.5%). De overige vitaminen in snijbiet hebben een percentage van 3% of lager.
Mineralen in snijbiet
IJzer is het
mineraal dat het meest in snijbiet zit: 22.5% van de ADH. Van koper en
magnesium zit beide 20% van de ADH in het snijbietje.
Mangaan is met 16% van de ADH ook volop aanwezig in deze bladgroente.
Natrium zit met 14% van de ADH erin. Verder zit er
kalium(8%ADH),
fosfor(6%ADH) en calcium(5%ADH) in het stevige snijbietblad. De overige mineralen kennen percentages van 3% of lager.
Fytonutriënten in snijbietjes
In snijbietblad zitten meer
fytonutriënten dan in
bietjes. In de bladeren zit weer meer dan in de stelen. Er zitten 13
polyfenolen in waaronder de zeer gezonde kaempferol, isorhamnetin en syringazuur. Kaempferol zit onder andere ook in
broccoli,
boerenkool en
aardbeien. Het zeer gezonde
quercetine is een catechol die in snijbieten voorkomt. Verder zitten er gezonde flavonoïden in snijbiet zoals luteïne, beta-caroteen, alfa-caroteen en zeaxanthine. Deze stoffen hebben alle een ontstekingsremmende werking doordat het
antioxidanten zijn.
Snijbiet en detox
Het hoge aantal fytonutriënten in snijbietjes zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem als geheel maar het heeft nog een meer specifieke werking. Betalaïnen helpen het lichaam om te ontgiften; ze zijn detoxificatiebevorderend. Detoxen gebeurt in twee fasen en de betalaïnen zijn geschikt voor fase 2 van de detoxificatie.
Alzheimer en snijbiet
In 100 gram snijbiet zit bijna 700% van de ADH aan vitamine K. Deze vitamine is vooral goed voor de hersenen. Sommige artsen behandelen mensen met Alzheimer met snijbiet zodat de hersenen weer beter gaan functioneren. Vitamine K houdt de schade die aan neuronen in het brein wordt aangericht in de hand. Verder is vitamine K goed voor de osteoporosische activiteit in de botten. Het maakt de botten sterker.
Diabetes en snijbiet
Syringazuur in snijbiet zorgt ervoor dat er minder suikers worden omgezet in vetten. Het bloedsuikerniveau blijft daardoor stabieler, wat voordelen heeft voor diabetespatiënten. Daarnaast helpt het hoge vezelgehalte de suikerpatiënt.
Snijbiet goed voor de botten
Vitamine K, calcium en magnesium zijn alledrie stoffen die de botgroei bevorderen. Calcium uit melk stimuleert de botgroei niet omdat er een overkill aan calcium in het bloed terecht komt door melk te drinken waarna het lichaam reageert door zoveel mogelijk calcium uit het lichaam af te voeren. Snijbieten leveren vitamine K en magnesium, wat samen met calcium voor een gezonde stofwisseling in de botten vormt. De botten worden sterker door het eten van plantaardig calcium wat gepaard gaat met de inname van andere benodigde stoffen voor botgroei. Dat spreekt zich ook uit in de statistieken voor het voorkomen van een ziekte per land. In landen waar ze geen of weinig melk drinken zijn er minder gevallen van osteoporose en minder botbreuken. Daaruit blijkt dat mensen die minder of geen melk drinken steviger botten hebben dan fervente melkdrinkers zoals de Nederlanders en de Duitsers.
Eettips snijbiet
Jonge snijbiet kun je rauw eten als slablad. Was ze onder stromend water want sommige fytonutriënten zijn in water oplosbaar en wanneer je ze in een bak water zou wassen, gaan deze gezonde stoffen verloren. Grote snijbietbladeren zijn meestal wat stug en kun je rauw eten maar het is lekkerder om deze kort te koken. Je kunt ze in stukjes snijden en door een
aardappelpuree mengen samen met gebakken
uitjes,
knoflook, peper en zout.
Lees verder