De geneeskracht van bietjes

De geneeskracht van bietjes Bietjes, ook wel krootjes geheten, zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn. Bietjes zijn heel gezond. Het bietje doet het zeer goed in een rauwkost of salade. Rauwe groenten zijn doorgaans veel gezonder dan gekookte groenten. Van bietjes kun je ook de bladeren eten. Deze worden snijbietjes genoemd. De bladeren zijn te eten als een salade. Je kunt ze ook prima gebruiken om te blenderen en er een groentesap van maken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bietenvariaties

Kroot is een woord dat in Rotterdam en omgeving wordt gebruikt in plaats van rode bietjes. De biet is een knolgewas. Behalve snijbietjes en de bietenknol kun je ook ontkiemde bietzaadjes eten. Deze worden veel gebruikt als garnering; ze zien er leuk rood uit. Het is gewoon een lekkere en gezonde groente. Een serveertip is om een in blokjes gesneden bietje samen met rijst te koken. Je krijgt dan roze rijst. Voor kinderen maakt het dat extra bijzonder om rijst te eten.

Rode biet tegen hoge bloeddruk

Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. In een Amerikaans tijdschrift van de American Heart Association is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap hielp goed tegen hoge bloeddruk en de effecten bleven 24 uur na het drinken meetbaar. Je kunt zelf bietensap maken met behulp van een blender, maar bietensap is vaak ook te koop in de (biologische) winkel.

Vitaminen in rode bietjes

Krootjes zijn een uitstekende bron van vitaminen. Het meeste zit foliumzuur, ook wel bekend onder de naam vitamine B11, in het bietje. 100 Gram kroten geven maar liefst 27% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan foliumzuur. Vitamine C is in het bietje vertegenwoordigd met 8% van de ADH. Pyridoxine of vitamine B6 is goed voor 5% van de ADH. Voor riboflavine of B2 geldt dat er 4% van de ADH in het bietje zit. Van pantotheenzuur(vitamine B5) zit er 3% van de ADH in.

Mineralen in bietjes

In rode bietjes huizen een aantal gezonde mineralen. Er zit 14% van de ADH mangaan in een ons bieten. Voor ijzer geldt dat er 10% van de ADH in het bietje zit. Koper heeft een percentage van 8% van de ADH. Kalium is een mineraal dat met 7% van de ADH in rode bieten zit. Magnesium zit in bietjes en een onsje levert 6% van de ADH op. Voor natrium geldt dat er 5 % van de ADH in bieten zit. Als laatste zit er zink in; 3% van de ADH.

Fytonutriënten in bietjes

Er zijn veel meer fytonutriënten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden telkens nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen qua geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine en vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.

Bietjes tegen kanker

In wetenschappelijk onderzoek is betanine getest op kankercellen. Betanine dat aan een tumor wordt toegevoegd zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Betanine is getest op tumors in de zenuwbaan, prostaat, borst, teelballen, darmen, longen en maag. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werkt maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen.

Bietjes zijn goed voor het bloed

Bietjes zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Atherosclerose of aderverkalking wordt voorkomen met het eten van bietjes. Dat komt omdat de homocysteineniveaus in het bloed door bietjes gereguleerd worden. Choline, een aminozuur speelt een sleutelrol in het neutraliseren van ongewenste homocysteine. Betaïne is een variatie van choline; het is choline waaraan 3 soorten methylgroepen is gehecht. Daarnaast is betaïne goed als anti-inflammatoir middel. Het voorkomt ontstekingen in allerlei lichaamsdelen. Dat is één van de oorzaken dat het de kans op aderverkalking verkleint.

Oud worden met bietjes

In Rusland wordt veel borscht, de traditionele Russische bietensoep gegeten. Er zijn streken in Rusland waar relatief veel mensen zijn die ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers opperen dat de ruime consumptie van bietjes verantwoordelijk is voor de hoge leeftijd. Hiertoe zijn drie redenen aan te voeren;
 • Bietjes bevorderen de fase twee van de detox doordat gifstoffen omgevormd worden tot in water oplosbare stoffen die snel uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.
 • Bietjes zorgen voor voor bescherming van het hart,
 • Bietjes voorkomen kanker.

Vezels in bietjes

Zoals in veel natuurlijk voedsel zitten er vezels in bietjes. Deze zijn heel gezond want ze zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen het eten beter kan worden opgenomen. Vezels zijn onder te verdelen in meerdere soorten. Vezels uit wortels en knolgewassen zoals bietjes zijn extra bijzonder omdat ze darmkanker kunnen voorkomen.

Bietensoep

Van bietjes kun je een heerlijke soep maken. Bietensoep kun je mengen met een twee wortels om het geheel iets zoeter te maken en een aardappel voor de stevigheid. Eerst kook je de bieten, wortels en de aardappel ongeveer 25-30 minuten. Ze moeten lekker gaar zijn. Je fruit in de koekenpan een uitje met knoflook. Deze doe je erbij vlak voordat je gaat blenderen. Na het blenderen van alle groenten kun je de soep opdienen. Het is lekker om er room bij te serveren. Deze soep smaakt heerlijk in combinatie met biologisch bruin brood.

Bietensap

Bietensap kun je kopen in een fles maar het is ook mogelijk om zelf bietensap te maken. De recepten zijn eenvoudig uit te voeren. Neem een appel, een wortel en een bietje. Stop het in een blender en druk op de aanknop. Na enkele tientallen seconden heb je een supergezonde bietensmoothie. Om er wat extra smaak aan toe te voegen kun je een stukje verse gember mee blenderen. Een ander recept is om komkommer, wortel en bietjes tot een smoothie te blenderen. Eventueel kun je er wat rozemarijn of dille aan toevoegen.

Eettips koude bietjes

Schaaf bietjes eens in plakjes met een kaasschaaf. Zo krijg je rauwe bietencarpaccio. Bietjes kun je uitstekend in een salade verwerken. Rauw zit er enigszins een grondsmaak aan. Wanneer je ze kookt verdwijnt dat. Voor de variatie kun je groenten roosteren en vervolgens tot een salade verwerken. Rooster wortels, bietjes, paprika en courgette en maak een dressing van mosterd en rode pepers. Voeg alles bijeen en je hebt een heerlijke bietensalade.

Eettips warme bietjes

Bietjes zijn ook gewoon lekker als hoofdgroente samen met aardappels. Je kunt klein gesneden stukjes biet ook roerbakken om een groentemix te maken voor bij de rijst. Groenten waarmee je deze groentemix kunt vullen zijn: prei, wortel, ui, witte kool en knoflook. Als je bijna klaar bent met wokken kun je er een handje boerenkool en taugé doorheen doen. Natuurlijk zijn er genoeg andere groente om mee te variëren. Combineer en maak je je eigen unieke groentemix.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten worden ook wel kroten genoemd. De wetenschappelijke naam van rode bieten of kroten is Beta vulgaris. Een rod…
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenTuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenDe rode biet - in de volksmond ook wel kroot genoemd - behoort tot de wortelgewassen en is niet alleen een lekkere maar…
Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenRode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenIedereen kent de rode bietjes. U kunt ze bij de supermarkt vinden bij de groenten, maar ook kant-en-klaar voor gebruik i…

Alcohol, wat is het en welke gevolgen heeft het?Alcohol, wat is het precies? De meerderheid van de volwassenen drinkt het. Soms drinkt men te veel, wat zijn de gevolgen…
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Desertrose7, Pixabay
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49
 • http://www.nutrition-and-you.com/beets.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Beetroot
 • http://dreaminglife.org/beetroot-juice/
 • Recept geroosterde bietensalade van Leah uit Berlijn
 • Foto soep: wikimedia commons
 • Overige foto´s: Tom008
Reacties

Imran Said Khan, 27-12-2015
Is het waar dat naast de aminozuren ook zinkbestanddelen in rode bieten een positieve effect heeft op de gladde spieren, waaronder ook die van de penis? Waarom komen de verschillende fabrikanten met zovele andere produkten, terwijl het eenvoudig te verhelpen is met rode bieten? :) Reactie infoteur, 11-02-2016
Bietjes worden soms gegeten bij erectiestoornissen. Dat is geen reguliere methode. Bietjes zijn vooral goed voor het bloed en zorgen voor een verbeterde bloedsomloop, dus ook in de penis.

Zink is een mineraal wat belangrijk is voor het sexorgaan van de man. er zit in bietjes wel aardig wat zink. In sesamzaad, pompoenzaad, kikkererwten en linzen zit relatief meer zink dan in bietjes.

Jopi, 27-06-2014
"Van bietjes kun je ook de bladeren eten. Deze worden snijbietjes genoemd."
Dit staat bovenin uw tekst maar klopt niet helemaal. Je kan inderdaad het loof (stelen en bladeren) van de biet eten. Snijbiet is echter een andere plant waar geen knol (biet of kroot) ondergronds groeit. Van snijbiet eet je alleen de stelen en bladeren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Snijbiet
Verder super fijn, alle info op uw site! Reactie infoteur, 29-06-2014
Klopt, over snijbiet heb ik eveneens een artikel geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104859-de-geneeskracht-van-snijbiet.html
Bedankt voor complimenten, hartelijke groet,
Thomas Dijkman

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.