De geneeskracht van bietjes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Bietenvariaties
- Rode biet tegen hoge bloeddruk
- Vitaminen in rode bietjes
- Mineralen in bietjes
- Fytonutriënten in bietjes
- Bietjes tegen kanker
- Bietjes zijn goed voor het bloed
- Oud worden met bietjes
- Vezels in bietjes
- Bietensoep
- Bietensap
- Eettips koude bietjes
- Eettips warme bietjes
Bietenvariaties
Kroot is een woord dat in Rotterdam en omgeving wordt gebruikt in plaats van rode bietjes. De biet is een knolgewas. Behalve snijbietjes en de bietenknol kun je ook ontkiemde bietzaadjes eten. Deze worden veel gebruikt als garnering; ze zien er leuk rood uit. Het is gewoon een lekkere en gezonde groente. Een serveertip is om een in blokjes gesneden bietje samen met rijst te koken. Je krijgt dan roze rijst. Voor kinderen maakt het dat extra bijzonder om rijst te eten.Rode biet tegen hoge bloeddruk
Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. In een Amerikaans tijdschrift van de American Heart Association is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap hielp goed tegen hoge bloeddruk en de effecten bleven 24 uur na het drinken meetbaar. Je kunt zelf bietensap maken met behulp van een blender, maar bietensap is vaak ook te koop in de (biologische) winkel.Vitaminen in rode bietjes
Krootjes zijn een uitstekende bron van vitaminen. Het meeste zit foliumzuur, ook wel bekend onder de naam vitamine B11, in het bietje. 100 Gram kroten geven maar liefst 27% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan foliumzuur. Vitamine C is in het bietje vertegenwoordigd met 8% van de ADH. Pyridoxine of vitamine B6 is goed voor 5% van de ADH. Voor riboflavine of B2 geldt dat er 4% van de ADH in het bietje zit. Van pantotheenzuur(vitamine B5) zit er 3% van de ADH in.Mineralen in bietjes
In rode bietjes huizen een aantal gezonde mineralen. Er zit 14% van de ADH mangaan in een ons bieten. Voor ijzer geldt dat er 10% van de ADH in het bietje zit. Koper heeft een percentage van 8% van de ADH. Kalium is een mineraal dat met 7% van de ADH in rode bieten zit. Magnesium zit in bietjes en een onsje levert 6% van de ADH op. Voor natrium geldt dat er 5 % van de ADH in bieten zit. Als laatste zit er zink in; 3% van de ADH.Fytonutriënten in bietjes
Er zijn veel meer fytonutriënten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden telkens nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen qua geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine en vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.Bietjes tegen kanker
In wetenschappelijk onderzoek is betanine getest op kankercellen. Betanine dat aan een tumor wordt toegevoegd zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Betanine is getest op tumors in de zenuwbaan, prostaat, borst, teelballen, darmen, longen en maag. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werkt maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen.Bietjes zijn goed voor het bloed
Bietjes zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Atherosclerose of aderverkalking wordt voorkomen met het eten van bietjes. Dat komt omdat de homocysteineniveaus in het bloed door bietjes gereguleerd worden. Choline, een aminozuur speelt een sleutelrol in het neutraliseren van ongewenste homocysteine. Betaïne is een variatie van choline; het is choline waaraan 3 soorten methylgroepen is gehecht. Daarnaast is betaïne goed als anti-inflammatoir middel. Het voorkomt ontstekingen in allerlei lichaamsdelen. Dat is één van de oorzaken dat het de kans op aderverkalking verkleint.Oud worden met bietjes
In Rusland wordt veel borscht, de traditionele Russische bietensoep gegeten. Er zijn streken in Rusland waar relatief veel mensen zijn die ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers opperen dat de ruime consumptie van bietjes verantwoordelijk is voor de hoge leeftijd. Hiertoe zijn drie redenen aan te voeren;- Bietjes bevorderen de fase twee van de detox doordat gifstoffen omgevormd worden tot in water oplosbare stoffen die snel uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.
- Bietjes zorgen voor voor bescherming van het hart,
- Bietjes voorkomen kanker.