De geneeskracht van bietjes
Bietjes, ook wel krootjes geheten, zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn. Bietjes zijn heel gezond. Het bietje doet het zeer goed in een rauwkost of salade. Rauwe groenten zijn doorgaans veel gezonder dan gekookte groenten. Van bietjes kun je ook de bladeren eten. Deze worden snijbietjes genoemd. De bladeren zijn te eten als een salade. Je kunt ze ook prima gebruiken om te blenderen en er een groentesap van maken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Bietenvariaties
Kroot is een woord dat in Rotterdam en omgeving wordt gebruikt in plaats van rode bietjes. De biet is een knolgewas. Behalve snijbietjes en de bietenknol kun je ook ontkiemde bietzaadjes eten. Deze worden veel gebruikt als garnering; ze zien er leuk rood uit. Het is gewoon een lekkere en
gezonde groente. Een serveertip is om een in blokjes gesneden bietje samen met rijst te koken. Je krijgt dan roze rijst. Voor kinderen maakt het dat extra bijzonder om rijst te eten.
Rode biet tegen hoge bloeddruk
Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. In een Amerikaans tijdschrift van de American Heart Association is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te
hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap hielp goed tegen hoge bloeddruk en de effecten bleven 24 uur na het drinken meetbaar. Je kunt zelf bietensap maken met behulp van een blender, maar bietensap is vaak ook te koop in de (biologische) winkel.
Vitaminen in rode bietjes
Krootjes zijn een uitstekende bron van
vitaminen. Het meeste zit foliumzuur, ook wel bekend onder de naam vitamine B11, in het bietje. 100 Gram kroten geven maar liefst 27% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan foliumzuur. Vitamine C is in het bietje vertegenwoordigd met 8% van de ADH. Pyridoxine of vitamine B6 is goed voor 5% van de ADH. Voor riboflavine of B2 geldt dat er 4% van de ADH in het bietje zit. Van pantotheenzuur(vitamine B5) zit er 3% van de ADH in.
Mineralen in bietjes
In rode bietjes huizen een aantal gezonde
mineralen. Er zit 14% van de ADH
mangaan in een ons bieten. Voor
ijzer geldt dat er 10% van de ADH in het bietje zit. Koper heeft een percentage van 8% van de ADH.
Kalium is een mineraal dat met 7% van de ADH in rode bieten zit.
Magnesium zit in bietjes en een onsje levert 6% van de ADH op. Voor
natrium geldt dat er 5 % van de ADH in bieten zit. Als laatste zit er
zink in; 3% van de ADH.
Fytonutriënten in bietjes
Er zijn veel meer
fytonutriënten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden telkens nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen qua geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine en vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.
Bietjes tegen kanker
In wetenschappelijk onderzoek is betanine getest op kankercellen. Betanine dat aan een tumor wordt toegevoegd zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Betanine is getest op tumors in de zenuwbaan, prostaat, borst, teelballen, darmen, longen en maag. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werkt maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen.
Bietjes zijn goed voor het bloed
Bietjes zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Atherosclerose of aderverkalking wordt voorkomen met het eten van bietjes. Dat komt omdat de homocysteineniveaus in het bloed door bietjes gereguleerd worden. Choline, een
aminozuur speelt een sleutelrol in het neutraliseren van ongewenste homocysteine. Betaïne is een variatie van choline; het is choline waaraan 3 soorten methylgroepen is gehecht. Daarnaast is betaïne goed als anti-inflammatoir middel. Het voorkomt ontstekingen in allerlei lichaamsdelen. Dat is één van de oorzaken dat het de kans op aderverkalking verkleint.
Oud worden met bietjes
In Rusland wordt veel borscht, de traditionele Russische bietensoep gegeten. Er zijn streken in Rusland waar relatief veel mensen zijn die ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers opperen dat de ruime consumptie van bietjes verantwoordelijk is voor de hoge leeftijd. Hiertoe zijn drie redenen aan te voeren;
- Bietjes bevorderen de fase twee van de detox doordat gifstoffen omgevormd worden tot in water oplosbare stoffen die snel uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.
- Bietjes zorgen voor voor bescherming van het hart,
- Bietjes voorkomen kanker.
Vezels in bietjes
Zoals in veel natuurlijk voedsel zitten er vezels in bietjes. Deze zijn heel gezond want ze zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen het eten beter kan worden opgenomen. Vezels zijn onder te verdelen in meerdere soorten. Vezels uit wortels en knolgewassen zoals bietjes zijn extra bijzonder omdat ze darmkanker kunnen voorkomen.
Bietensoep
Van bietjes kun je een heerlijke soep maken. Bietensoep kun je mengen met een twee wortels om het geheel iets zoeter te maken en een
aardappel voor de stevigheid. Eerst kook je de bieten, wortels en de aardappel ongeveer 25-30 minuten. Ze moeten lekker gaar zijn. Je fruit in de koekenpan een
uitje met
knoflook. Deze doe je erbij vlak voordat je gaat blenderen. Na het blenderen van alle groenten kun je de soep opdienen. Het is lekker om er room bij te serveren. Deze soep smaakt heerlijk in combinatie met biologisch bruin brood.
Bietensap
Bietensap kun je kopen in een fles maar het is ook mogelijk om zelf bietensap te maken. De recepten zijn eenvoudig uit te voeren. Neem een
appel, een wortel en een bietje. Stop het in een blender en druk op de aanknop. Na enkele tientallen seconden heb je een supergezonde bietensmoothie. Om er wat extra smaak aan toe te voegen kun je een stukje verse
gember mee blenderen. Een ander recept is om
komkommer, wortel en bietjes tot een smoothie te blenderen. Eventueel kun je er wat
rozemarijn of
dille aan toevoegen.
Eettips koude bietjes
Schaaf bietjes eens in plakjes met een kaasschaaf. Zo krijg je rauwe bietencarpaccio. Bietjes kun je uitstekend in een salade verwerken. Rauw zit er enigszins een grondsmaak aan. Wanneer je ze kookt verdwijnt dat. Voor de variatie kun je groenten roosteren en vervolgens tot een salade verwerken. Rooster wortels, bietjes,
paprika en
courgette en maak een dressing van
mosterd en
rode pepers. Voeg alles bijeen en je hebt een heerlijke bietensalade.
Eettips warme bietjes
Bietjes zijn ook gewoon lekker als hoofdgroente samen met
aardappels. Je kunt klein gesneden stukjes biet ook roerbakken om een groentemix te maken voor bij de rijst. Groenten waarmee je deze groentemix kunt vullen zijn:
prei, wortel, ui,
witte kool en knoflook. Als je bijna klaar bent met wokken kun je er een handje
boerenkool en taugé doorheen doen. Natuurlijk zijn er genoeg andere groente om mee te variëren. Combineer en maak je je eigen unieke groentemix.
Lees verder