Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffen

De volle smaak van rode bietjes
De rode biet heeft voor- en tegenstanders als het om de smaak gaat. De een vindt hem niet te eten en de ander zweert erbij. Men moet er inderdaad van houden, want volgens veel mensen zit er een soort `grondsmaak` aan deze groente, maar aan die smaak is ook veel te verbeteren door de groente te combineren met andere voedingsmiddelen. Vooral omdat de rode biet zo gezond is, loont het de moeite om er wat mee te experimenteren, zodat er een wijze gevonden wordt, waarop alle gezinsleden de groenten lusten en zelfs lekker leren vinden.Welke bietjes hebben de beste voedingsstoffen
Koop alleen rode bietjes die stevig aanvoelen, niet te groot zijn en er fris uitzien. Vooral in de zomer zijn de rode bietjes vers in de winkel te koop. De gekookte en geschilde rode bietjes die verpakt in de winkel in de schappen liggen, zijn wel gemakkelijk te verwerken, maar toch minder gezond. Deze zijn vaak al “uitgebloed” en daarom ook minder smakelijk. Ook de voedingsstoffen zijn minder van kwaliteit.Rode bietjes uit een potje
Beter is het om een potje uit het schap te nemen. Deze bietjes worden regelrecht na de oogst verwerkt. Overigens kunt u met het nat uit deze potjes ook een eventueel gerecht dat wat te droog is, wat aanmaken en daardoor de smaak verbeteren. De verse bietjes die u in de boerderijwinkel vindt moeten natuurlijk in de schil nog een uurtje gekookt worden, waarna ze gepeld kunnen worden en op schijfjes of blokjes gesneden worden, voordat ze te gebruiken zijn. Koop alleen bietjes waar het loof en het staartje nog aan zitten.
Rode bietjes zelf telen en in potjes inmaken
Hebt u zelf een moestuin dan kunnen rode bietjes ook zelf geteeld worden. Koop een zakje zaad en zaai ze per korrel uit in grond die u al een paar weken daarvoor al bemest hebt. Als u de grond vlak van tevoren mest, zullen de bietjes tijdens de groei teveel nitraat in zich opnemen, dat later bij het koken omgevormd wordt in nitriet. Nitriet is echter schadelijk voor het lichaam. In combinatie met vitamine C is dat echter tijdens de maaltijd ook wel weer op te lossen.Speciale tips om bietjes te bewaren
Verse rode bietjes met loof kunt u een paar dagen in de koelkast bewaren. Als het loof verwijderd is, zijn ze korter houdbaar en zullen ze sneller gaan rimpelen. Ook het uiterste puntje (of staartje) mag niet afgesneden worden, want dan droogt de biet uit.
Inmaken
Rode bietjes kunt u inmaken in glazen potjes (liefst van gelijke grootte) met een goed sluitend deksel op dezelfde manier als u fruit inmaakt. Was de rode (zomer)bietjes en kook ze ongeveer 25 minuten. (Winterbietjes moeten ongeveer een uur koken.). Was de potjes en de deksels intussen in heet sodawater en dompel ze even in heet, schoon water.Hygiënisch werken
Raak de rand van de pot niet meer aan, maar haal de pot met een schone tang of vork uit het water en zet hem omgekeerd op een schone theedoek. Doe dat met alle potjes en deksels. Kook een mengsel van de helft water en de helft azijn. Laat dit afkoelen. Laat daarna de gekookte bietjes even afschrikken in koud water, zodat ze beter te pellen zijn. Pel ze en snij ze in schijfjes of blokjes.
De potjes vullen
Vul de potjes ermee (pas op met de rand), vul ze op met het water/azijnmengsel, maak eventueel de rand schoon met een stuk keukenpapier. Zorg dat er geen luchtbellen in het potje achterblijven. Eventuele luchtbellen kunt u er met een schone, ouderwetse ijzeren breinaald uithalen. U ziet de luchtbellen dan langs de naald naar boven schuiven. Draai het deksel stevig op de pot. Zet de potjes in een pan, waar u een washandje in gelegd hebt (tegen het rammelen tijdens het koken) en vul de pan met water tot een stukje onder de rand van de deksels.De potjes afkoken
Laat de pan met het water en de potjes aan de kook komen en houdt deze op een kleine pit een half uurtje tegen de kook aan. Laat ze afkoelen. Dat kan gewoon in die pan. Na het afkoelen kunt u zien dat de potjes vacuüm getrokken zijn. Het deksel is dan licht ingetrokken. Zet de datum van inmaak op de potjes. Ze zijn zeker een jaar op een donkere plaats houdbaar.
Rode bietensap is gezond
In de winkel is ook rode bietensap te koop. Het smaakt niet echt lekker, want de grondsmaak is nogal overheersend. Het is echter wel gezond en men went snel aan de smaak. Vindt u het echt niet lekker, combineer het dan met fruitsappen of met wortelsap.
Recepten in overvloed en hier is er al een
Gekookt, in schijfjes of blokjes, met of zonder appel, is de rode biet vooral voor de liefhebbers heel smakelijk. Wie rode bietjes niet lekker vindt kan er een stamppot van maken. Breng daarvoor eerst de aardappels aan de kook, samen met een dikke, gesnipperde ui, een klein gesneden appel, wat peper en zout en een laurierblad. Laat alles een kwartier koken tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit, voeg er wat boter, een scheutje melk en een koffielepeltje mayonaise aan toe. Neem een potje rode bietjes, snij ze fijn en stamp alles door elkaar. Geef er bijvoorbeeld een gebakken spiegelei bij. Op die manier hebt u snel en efficiënt een goede en voedzame maaltijd klaar.Vitamine C helpt
Zorg wel voor fruit na deze maaltijd, want door de combinatie van vitamine C en de voedingsstoffen in de rode biet, wordt de vitamine C beter in het lichaam opgenomen. Daarnaast heft de vitamine C het eventueel mogelijk aanwezige nitriet in de rode biet op.
Als koude schotel
Voor het diner op warme, zomerse dagen kunt u bovenstaand recept gewoon klaarmaken en met het deksel van de pan schuin in de kelder laten afkoelen. Zorg tevens voor een paar hard gekookte eieren. Haal het gerecht een half uurtje voor het eten te voorschijn. Maak de sla klein, was hem goed en droog hem in de slacentrifuge. Bekleed er de rand van een schotel mee, maar laat het middengedeelte vrij voor het bietenmengsel. Snipper een of twee sjalotjes, een paar augurkjes, een appel en voeg dit aan het bietenmengsel toe.Op smaak brengen
Breng de koude schotel eventueel nog wat op smaak met wat extra mayonaise. Schep het bietenmengsel op het middelste gedeelte van de schotel met sla. Garneer met ei, peterselie, eventueel aardbeien (zomer) of schijfjes van mandarijntjes (winter) en wat u er nog meer lekker op vindt.