Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffen

Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffen Iedereen kent de rode bietjes. U kunt ze bij de supermarkt vinden bij de groenten, maar ook kant-en-klaar voor gebruik ingemaakt in potjes. De een vindt ze lekker, de ander niet, maar rode bietjes zitten vol antioxidanten en bevatten voedingsstoffen die bekend staan als kanker werend. Daarnaast kunnen rode bieten ook de kwaliteit van het bloed verbeteren. Rode bietjes verbeteren ook het immuunsysteem, waardoor virussen en bacteriën minder gemakkelijk vat hebben op het lichaam. Er is ook sap van rode bietjes in flessen te koop. Zo langzaamaan zijn de meeste mensen zich wel bewust van de waarde van de rode biet. De rode biet is een van onze eigen "superfoods" die wij niet eens uit het buitenland hoeven te halen.

De volle smaak van rode bietjes

De rode biet heeft voor- en tegenstanders als het om de smaak gaat. De een vindt hem niet te eten en de ander zweert erbij. Men moet er inderdaad van houden, want volgens veel mensen zit er een soort `grondsmaak` aan deze groente, maar aan die smaak is ook veel te verbeteren door de groente te combineren met andere voedingsmiddelen. Vooral omdat de rode biet zo gezond is, loont het de moeite om er wat mee te experimenteren, zodat er een wijze gevonden wordt, waarop alle gezinsleden de groenten lusten en zelfs lekker leren vinden.

Welke bietjes hebben de beste voedingsstoffen

Koop alleen rode bietjes die stevig aanvoelen, niet te groot zijn en er fris uitzien. Vooral in de zomer zijn de rode bietjes vers in de winkel te koop. De gekookte en geschilde rode bietjes die verpakt in de winkel in de schappen liggen, zijn wel gemakkelijk te verwerken, maar toch minder gezond. Deze zijn vaak al “uitgebloed” en daarom ook minder smakelijk. Ook de voedingsstoffen zijn minder van kwaliteit.

Rode bietjes uit een potje

Beter is het om een potje uit het schap te nemen. Deze bietjes worden regelrecht na de oogst verwerkt. Overigens kunt u met het nat uit deze potjes ook een eventueel gerecht dat wat te droog is, wat aanmaken en daardoor de smaak verbeteren. De verse bietjes die u in de boerderijwinkel vindt moeten natuurlijk in de schil nog een uurtje gekookt worden, waarna ze gepeld kunnen worden en op schijfjes of blokjes gesneden worden, voordat ze te gebruiken zijn. Koop alleen bietjes waar het loof en het staartje nog aan zitten.

Rode bietjes zelf telen en in potjes inmaken

Hebt u zelf een moestuin dan kunnen rode bietjes ook zelf geteeld worden. Koop een zakje zaad en zaai ze per korrel uit in grond die u al een paar weken daarvoor al bemest hebt. Als u de grond vlak van tevoren mest, zullen de bietjes tijdens de groei teveel nitraat in zich opnemen, dat later bij het koken omgevormd wordt in nitriet. Nitriet is echter schadelijk voor het lichaam. In combinatie met vitamine C is dat echter tijdens de maaltijd ook wel weer op te lossen.

Speciale tips om bietjes te bewaren

Verse rode bietjes met loof kunt u een paar dagen in de koelkast bewaren. Als het loof verwijderd is, zijn ze korter houdbaar en zullen ze sneller gaan rimpelen. Ook het uiterste puntje (of staartje) mag niet afgesneden worden, want dan droogt de biet uit.

Inmaken

Rode bietjes kunt u inmaken in glazen potjes (liefst van gelijke grootte) met een goed sluitend deksel op dezelfde manier als u fruit inmaakt. Was de rode (zomer)bietjes en kook ze ongeveer 25 minuten. (Winterbietjes moeten ongeveer een uur koken.). Was de potjes en de deksels intussen in heet sodawater en dompel ze even in heet, schoon water.

Hygiënisch werken

Raak de rand van de pot niet meer aan, maar haal de pot met een schone tang of vork uit het water en zet hem omgekeerd op een schone theedoek. Doe dat met alle potjes en deksels. Kook een mengsel van de helft water en de helft azijn. Laat dit afkoelen. Laat daarna de gekookte bietjes even afschrikken in koud water, zodat ze beter te pellen zijn. Pel ze en snij ze in schijfjes of blokjes.

De potjes vullen

Vul de potjes ermee (pas op met de rand), vul ze op met het water/azijnmengsel, maak eventueel de rand schoon met een stuk keukenpapier. Zorg dat er geen luchtbellen in het potje achterblijven. Eventuele luchtbellen kunt u er met een schone, ouderwetse ijzeren breinaald uithalen. U ziet de luchtbellen dan langs de naald naar boven schuiven. Draai het deksel stevig op de pot. Zet de potjes in een pan, waar u een washandje in gelegd hebt (tegen het rammelen tijdens het koken) en vul de pan met water tot een stukje onder de rand van de deksels.

De potjes afkoken

Laat de pan met het water en de potjes aan de kook komen en houdt deze op een kleine pit een half uurtje tegen de kook aan. Laat ze afkoelen. Dat kan gewoon in die pan. Na het afkoelen kunt u zien dat de potjes vacuüm getrokken zijn. Het deksel is dan licht ingetrokken. Zet de datum van inmaak op de potjes. Ze zijn zeker een jaar op een donkere plaats houdbaar.

Rode bietensap is gezond

In de winkel is ook rode bietensap te koop. Het smaakt niet echt lekker, want de grondsmaak is nogal overheersend. Het is echter wel gezond en men went snel aan de smaak. Vindt u het echt niet lekker, combineer het dan met fruitsappen of met wortelsap.

Recepten in overvloed en hier is er al een

Gekookt, in schijfjes of blokjes, met of zonder appel, is de rode biet vooral voor de liefhebbers heel smakelijk. Wie rode bietjes niet lekker vindt kan er een stamppot van maken. Breng daarvoor eerst de aardappels aan de kook, samen met een dikke, gesnipperde ui, een klein gesneden appel, wat peper en zout en een laurierblad. Laat alles een kwartier koken tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit, voeg er wat boter, een scheutje melk en een koffielepeltje mayonaise aan toe. Neem een potje rode bietjes, snij ze fijn en stamp alles door elkaar. Geef er bijvoorbeeld een gebakken spiegelei bij. Op die manier hebt u snel en efficiënt een goede en voedzame maaltijd klaar.

Vitamine C helpt

Zorg wel voor fruit na deze maaltijd, want door de combinatie van vitamine C en de voedingsstoffen in de rode biet, wordt de vitamine C beter in het lichaam opgenomen. Daarnaast heft de vitamine C het eventueel mogelijk aanwezige nitriet in de rode biet op.

Als koude schotel

Voor het diner op warme, zomerse dagen kunt u bovenstaand recept gewoon klaarmaken en met het deksel van de pan schuin in de kelder laten afkoelen. Zorg tevens voor een paar hard gekookte eieren. Haal het gerecht een half uurtje voor het eten te voorschijn. Maak de sla klein, was hem goed en droog hem in de slacentrifuge. Bekleed er de rand van een schotel mee, maar laat het middengedeelte vrij voor het bietenmengsel. Snipper een of twee sjalotjes, een paar augurkjes, een appel en voeg dit aan het bietenmengsel toe.

Op smaak brengen

Breng de koude schotel eventueel nog wat op smaak met wat extra mayonaise. Schep het bietenmengsel op het middelste gedeelte van de schotel met sla. Garneer met ei, peterselie, eventueel aardbeien (zomer) of schijfjes van mandarijntjes (winter) en wat u er nog meer lekker op vindt.

Ook het sap van rode bietjes heeft speciale voedingsstoffen

In de winkel vindt u ook sap van rode bieten in flessen. Dat sap is prima om een kortdurende hoge bloeddruk weer omlaag te brengen naar normaal niveau. Stress zorgt immers vaak voor een hogere bloeddruk, die na het verminderen van de stress weer op het normale niveau zakt. Vijf uur na het drinken van een glas van het sap zal de hoogste top van de hoge bloeddruk verleden tijd zijn. Zakt de bloeddruk echter niet en blijft die te hoog, ga dan naar de dokter, want dan is er iets anders aan de hand.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Eenvoudig en snel een lekker 3 gangen-diner bereidenEenvoudig en snel een lekker 3 gangen-diner bereidenWanneer je vrienden of familie op bezoek krijgt die blijven eten, is het leuk om ze iets lekkers voor te schotelen. Toch…
Rode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten worden ook wel kroten genoemd. De wetenschappelijke naam van rode bieten of kroten is Beta vulgaris. Een rod…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…

Hoe kan ik aankomen?Voor veel mensen is het een raar idee, iemand die wil aankomen in plaats van afvallen. Het is het tegenovergestelde van…
PMS, voedingstips tijdens de menstruatieperiodePMS, voedingstips tijdens de menstruatieperiodePMS is een veelvoorkomend probleem bij negentig procent van de vrouwen die ongesteld worden. Hormoonschommelingen en de…
Reacties

Maria, 18-09-2018
Waar ik als kind van gruwde, eet ik de laatste tijd met smaak: bietjes! Gekookt en biologisch in de winkel!
Een pond kost rond de euro, vacuüm verpakt, dus voor de prijs hoef je het niet te laten!
Bietensap dronk ik al jarenlang met mate, kant en klaar, maar momenteel smaken de hele bietjes beter!
Het valt me op, dat ik van de grondsmaak minder proef en de kleuren vind ik prachtig ook!
Het smaakt heerlijk met een bedje veldsla eronder en in combinatie met vis: gerookte forel, makreel (duurzaam gevangen, dat wel!). Zoals de chefkok hieronder aangeeft, herinner ik me de handelingen vroeger als het werd klaargemaakt. Reactie infoteur, 19-09-2018
Ze zijn inderdaad heel gezond en ook smakelijk. De grondsmaak is tegenwoordig ook minder. Vroeger proefde men die sterker.
Kinderen moeten ze echt leren eten, want vaak vinden ze het in eerste instantie niet lekker. Dat lukt het beste als het een stamppotje is, de bietjes klein gesneden zijn en men er een geschilde appel in mee kookt. De smaak is dan wat zachter. Mijn kleinkinderen lusten het op die manier graag.

Luke, 04-02-2013
De grondsmaak van rode bietensap van zonnatura, valt wel mee hoor, dit
komt om dat ze er melkzuur bij gedaan hebben! Reactie infoteur, 05-02-2013
Klopt, maar het is er toch altijd nog en sommige mensen vinden dat echt niet lekker. Het sap is echter de moeite waard en wie ook het bietensap van zonnatura niet lekker vindt, maar het wel voor de gezondheid wil nemen, kan het nog altijd mengen met vruchtensap.
Bedankt voor uw reactie!

H. Louwes, 26-09-2012
M.H.
Bij het lezen van dit artikel over rode bietjes kom ik tot de conclusie dat hier, volgens mij, toch een stevige onjuistheid in zit. Het betreft het gedeelte over de verse bietjes uit de winkel die volgens U eerst geschild en gesneden moeten worden al vorens ze te koken.
Als gepensioneerd chefkok en leermeester krijg ik toch echt de rillingen om deze wijze van bereiding toe te passen. Eerst koken dan schillen en snijden om de smaak en kleur te behouden en dan nog maar te zwijgen over al die goede voedingsstoffen die bij uw methode verloren gaan.
Hopelijk U hier mee van dienst te zijn geweest.
MvrGr. H.Louwes. Reactie infoteur, 27-09-2012
Beste meneer Louwes,
Ik schrok toen ik uw reactie las, want u hebt gelijk. Tot een jaar of 15 geleden heb ik zelf elk jaar rode bietjes uit mijn vaders tuin ingemaakt en het klopt: ze moeten (nadat de grond eraf gewassen is!) eerst inderdaad gekookt worden en daarna gepeld, om zoveel mogelijk van de smaak en de kleur te behouden. Ik ga het dan ook meteen aanpassen. Vreemd, dat mij dit bij het doorlezen niet zelf opgevallen is.
In elk geval: van harte bedankt!

Met vriendelijke groet,

A.M. Sips-Cornelissens

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.