Hoe kan ik aankomen?

Voor veel mensen is het een raar idee, iemand die wil aankomen in plaats van afvallen. Het is het tegenovergestelde van een van de grootste problemen die mensen persoonlijk hebben, overgewicht. Over overgewicht staan duizenden al dan niet miljoenen artikelen op internet, maar over aankomen hoor je vrijwel niets. Vandaar dit artikel met daarin een aantal tips hoe je aan kunt komen.

Hoe kan ik op een effectieve wijze aankomen?

Aankomen is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt, veel mensen kunnen zich er niet in verplaatsen dat iemand wil aankomen in plaats van afvallen. Afvallen is een onderwerp dat dagelijks aan de orde komt, er zijn ontelbaar veel boeken, duizenden fora, personal trainers en het komt regelmatig op tv. Kortom, iemand die wil afvallen beschikt over een schatkist aan informatie en tips. Voor iemand die aan wil komen is dat niet zo, daar hoor je vrijwel nooit iemand over praten. Maar toch zijn er veel mensen die ondergewicht hebben en graag aan willen komen. Vandaar dit artikel met een aantal tips om aan te komen.

Wat moet je doen?

Ten eerste is het van belang om te weten hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en hoeveel je er daadwerkelijk binnen krijgt. Dit kun je berekenen via de site die vermeld staat bij de bronnen. Nu weet je hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. Als je erachter wilt komen of je ondergewicht hebt kun je je Body Mass Index(BMI) berekenen. In de bronvermelding staat een link naar een site waar je je BMI kunt berekenen. Stel de pijlen af op jouw lengte en gewicht en kijk wat voor getal, jouw BMI, in het midden komt te staan. Rechts staat een legenda om te kijken wat jouw BMI betekent. Als je BMI te laag is betekent dat dat je te licht bent, je zult dus aan moeten komen.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

De volgende stap is om te berekenen hoeveel calorieën je dagelijks binnen krijgt. Het is handig om een lijstje bij te houden met daarop aangegeven wat je hebt gegeten en ik welke hoeveelheden. Aan het eind van elke dag kun je berekenen hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. In de bronvermelding staat een site waarop je makkelijk alle calorieën kunt vinden. Nadat je de balans hebt opgemaakt kun je zien of je voldoende calorieën binnen krijgt. Als dit niet zo is dien je je eetgedrag aan te passen. Hieronder een aantal tips hoe je dit kunt doen:
  • Zorg ervoor dat je energierijk voedsel binnen krijgt, denk bijvoorbeeld aan pasta's, bruin brood of vlees.
  • Negeer je honger niet, pak iets te eten zodra je voelt dat je honger hebt, al is het maar een snack. Een stuk fruit tussendoor kan ook nooit kwaad.
  • Eet meer dan je gewend bent, zorg ervoor dat je elke dag 3 maaltijden hebt en minimaal 2 snacks. Pak iets meer eten op je bord dan normaal. Let er wel op dat je niet te vet gaat eten!

Andere manieren om aan te komen

Naast je eetgedrag kun je ook nog een aantal andere dingen doen om aan te komen:
  • Beweeg genoeg, zorg ervoor dat je de calorieën die je binnenkrijgt ook verbrandt, anders wordt het omgezet in vet en dat is ongezond. Let er echter op dat je niet meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt!
  • Ga fitnessen, spiermassa is zwaarder dan vet. Als je gaat fitnessen wordt het vet omgezet in spiermassa, dit betekent meer gezond gewicht.
  • Bij het fitnessen kun je ook nog gebruik maken van weight gainers, dit zijn shakes waardoor je sneller aan kunt komen. Er zijn veel verschillende soorten shakes met allerlei doeleinden. Het is verstandig om naar een erkende winkel te gaan, zij zullen je goed advies geven over wat het beste werkt voor jou. Let er wel op dat deze producten vaak vrij prijzig zijn!

Geef niet op!

Het is van belang om te weten dat je niet direct resultaat zult zien. Zorg er dus voor dat je niet meteen na een week stopt, zet het een aantal weken door en je zult vanzelf resultaat zien. Wees streng voor jezelf, als je je niet aan de hierboven vernoemde stappen houdt zul je alsnog niet aankomen. Het is van belang om elke dag voldoende te eten en voldoende te bewegen. Probeer om elke dag even te fitnessen, al is het maar een half uurtje, dat kan al wonderen doen. Als het aankomen lukt dien je het goed onder controle te houden, let erop dat je niet teveel aankomt. Als je zwaarder wordt is het slim om tussentijds je BMI te berekenen om te zien of je op een gezond gewicht zit en of je meer aan mag komen.

Hopelijk heb ik middels dit artikel meer inzicht kunnen verschaffen over hoe je aan kunt komen.
Succes!
© 2012 - 2024 Juuls, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschap is een veel besproken thema onder de zwangere vrouwen. De ene vrouw komt slec…
Gevolgen van ondergewichtGevolgen van ondergewichtOvergewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, w…
Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tipsGewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tipsDat er mensen zijn die gewicht willen aankomen kan op het eerste zicht een beetje raar lijken. Als we van een dieet spre…
Weight gainer, de manier om (spier)massa aan te komenWeight gainer, de manier om (spier)massa aan te komenEen Weight gainer is een voedingssupplement en het helpt met het aankomen van (spier)massa. Mensen die moeite hebben met…

Hoe gezond is “gezond eten”?Hoe gezond is “gezond eten”?We zijn er continu mee bezig en het is inmiddels een miljoenenbusiness geworden, de eetgoeroe’s die het allemaal beter w…
Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenRode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenIedereen kent de rode bietjes. U kunt ze bij de supermarkt vinden bij de groenten, maar ook kant-en-klaar voor gebruik i…
Bronnen en referenties
  • http://www.menshealth.nl/Artikel/Bereken-je-caloriebehoefte.htm
  • http://www.gezondheidsnet.nl/bmi
  • www.calorielijst.nl
Juuls (16 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.