Hoe gezond is “gezond eten”?
We zijn er continu mee bezig en het is inmiddels een miljoenenbusiness geworden, de eetgoeroe’s die het allemaal beter weten. We mogen bepaalde zaken niet om niet te veel calorieën binnen te krijgen en andere zaken moeten we juist nemen. De boeken, televisieprogramma’s en live evenementen door het land is booming business. Maar je kunt ook luisteren naar je lichaam en vooral niet geprepareerde producten eten. Hoe ver kom je dan?
Waarom zijn we er zo mee bezig?
Dat zou je jezelf af kunnen vragen, want met het grootste gemak slachten mensen elkaar af omwille van een religie, maar dat moeten we dan wel gezond doen of zo? Grote tegenstellingen die de wereld draaiende houden, want is de een bezig met overleven de ander wordt ziek van zijn/haar vetrolletje.
De keerzijde van welvaart
Echter, wat we zelf veroorzaakt hebben, moeten we ook zelf weer oplossing. Althans zo lijkt het credo. We hebben zelf de vette hap, chips en al het geprepareerde eten bedacht en we hebben zelf roken en alcohol bedacht, maar ook de auto en het veel geld verdienen. Kortom, de keerzijde van de westerse maatschappij wordt door al dat geld ingevuld met onder meer “gemakkelijk” eten, alcohol en weinig fysieke beweging.
Terug naar de basis
Echter, om een probleem op te lossen, moet je altijd terug gaan naar de basis. De basis van dit probleem is waarom we eten en drinken niet meer zien als een brandstof en smeerolie voor ons lichaam. Daarmee niet gezegd dat het niet lekker kan zijn, want genieten kan altijd. Maar voeding en drank wordt vaak gebruikt om te compenseren. Compensatie voor al die frustraties en pijn die we in de loop der jaren oplopen en daar komt nog bij dat het zo gemakkelijk verkrijgbaar is. Maar vroeg of laat krijg je daar toch echt de rekening voor gepresenteerd. Terug naar de basis dus.
De basis in eten
Als we toch terug gaan naar de basis is het ook goed om te bekijken wat ons lichaam feitelijk nodig heeft. We kennen allemaal de schijf van vijf, met alle dagelijks aanbevolen hoeveelheden. Dat het slechts een richtlijn is en ieder mens net even anders is en het dus niet een-op-een gekopieerd kan worden op ieder mens, is evident. Echter, menig diëtist zal je netjes de schijf van vijf voorhouden en zeggen dat je daarnaar moet leven. Tja, dat kunnen mensen zelf nog wel bedenken. Eigenlijk zouden de mensen bij de diëtist maatwerk en intensievere begeleiding geleverd moeten krijgen en helaas gebeurt dat te weinig.
Terug naar de basis is voelen waar je lichaam behoefte aan heeft en dan niet afgezet naar deze tijd, maar terug naar wat ons lichaam echt nodig heeft. We hebben honderden jaren geleefd van de landbouw met groenten, noten, vruchten en pas de latere generaties is het eetpatroon anders geworden en slechts de laatste twee generaties zitten volledig in het huidige hoogbewerkte industrieel eten.
Luister naar je lichaam
Iedereen is anders en dat impliceert ook meteen dat niet iedereen om twaalf uur moet lunchen en om zes uur het avondeten moet eten. Maar we hebben het zo ingepast, omdat dit in het dagelijkse patroon het beste werkt (lees ook: gemakkelijk en praktisch). Toch kan het geen kwaad om wat meer naar het lichaam te luisteren. Wanneer vraagt je lichaam echt om eten en waar vraagt het dan om? Het ene moment zal het wat hartiger zijn en de andere keer wat zoeter. Tel de antwoorden van een hongergevoel, wat voor honger en wat vitamines aan het lichaam levert op en mix dit, iedere keer weer. Dat je zorgt dat je alle vitamines verdeeld over de dag binnen krijgt is evident, maar het is niet gehouden aan drie voedingen op gezette tijden.
Neem nu het bekende tussendoortje, de repen die zo gemakkelijk zijn en zo in de tas gestoken kunnen worden, zijn volledig geprepareerd en er zit niets natuurlijks meer aan. Net zo gemakkelijk en veel gezonder is wat fruit in je tas te steken. Hoewel fruit ook niet echt goedkoop is, is het – behalve veel gezonder - nog altijd goedkoper dan de geprepareerde fruitrepen.
Voedingssupplementen
Hoewel de meningen over wel of niet schadelijk bij overdaad uiteenlopen, kunnen we altijd voedingssupplementen toevoegen aan ons voedingspatroon. Strikt genoegen heb je ze niet nodig als je altijd gezond eet, maar het lastige is wel dat we lang niet altijd weten of we wel alle vitamines binnen krijgen. Daar komt nog bij dat je zodra het gebrek aan vitamines zich heeft laten zien, je pas kunt handelen. Maar als je altijd gezond eet en een normale beweging hebt, zou je zonder vitaminepreparaten toe moeten kunnen.
Tot slot
Is gezond altijd wel zo gezond… niet dus, zeker niet als je van de verpakkingen uit moet gaan. Ga terug naar de basis, luister naar je lichaam en accepteer waar je lichaam om vraagt (in gezonde producten). Ga je toch een enkele keer je boekje te buiten, geniet er dan ook echt van. Dat maakt je normale patroon zoveel gemakkelijker om in te functioneren.