PMS, voedingstips tijdens de menstruatieperiode

PMS, voedingstips tijdens de menstruatieperiode PMS is een veelvoorkomend probleem bij negentig procent van de vrouwen die ongesteld worden. Hormoonschommelingen en de daaruit voortkomende stemmingwisselingen worden vaak niet serieus genomen. Zelfs artsen weten nog steeds niet goed raad met dit syndroom. Uit onderzoek is gebleken dat er bepaalde voedingsstoffen zijn die helpen de symptomen van PMS te verminderen. Ook zijn er bepaalde tips die daarbij kunnen helpen. Vrouwen met PMS die overgewicht hebben en zouden moeten afvallen, zijn zeer gebaat bij een speciaal dieet tijdens de menstruatieperiode.

Voedingstips om PMS te bestrijden

Het nemen van meerdere maaltijden per dag helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het op peil houden van je bloedsuikerspiegel helpt je om minder last te krijgen van de geïrriteerdheid die door hormonen wordt veroorzaakt. Sla geen maaltijden over en neem tussen de drie hoofdmaaltijden een gezond tussendoortje. Langer dan drie uur tussen het eten van een tussendoortje of een maaltijd is niet raadzaam. Een goede balans tussen natuurlijke koolhydraten en een goede hoeveelheid eiwitten schijnt voor veel vrouwen goed te werken.

Water

Veel vrouwen voelen zich voor en tijdens de menstruatieperiode opgeblazen en menen dat water drinken dat opgeblazen gevoel verergeren. Niets is minder waar. Water drinken is juist het antwoord tegen een opgeblazen gevoel. Wanneer je te weinig water drinkt, gaat je lichaam daarop reageren door vocht op te slaan, waardoor je nog erger opgeblazen raakt. Het drinken van minstens acht glazen water per dag is aan te bevelen.

Vooral niet doen

Net als er voedingsstoffen zijn die je helpen je PMS te verminderen, zijn er uiteraard ook voedingmiddelen die de symptomen verergeren.

Frisdrank

Het koolzuur in frisdranken zorgt ervoor dat je maag uit gaat puilen wat je een opgeblazen gevoel geeft. Buiten dat zit er in frisdrank veel te veel snelle suikers die weer niet goed zijn voor je bloedsuikerspiegel. Drink dus gewoon water.

Kauwgom

Ook door het kauwen van kauwgom vererger je het opgeblazen gevoel, doordat je veel overbodige lucht binnenkrijgt. Dus maar liever geen kauwgom eten.

Koolhydraten in de middag

Het is beter om na twee uur ’s middags geen koolhydraten meer te eten, zelfs geen goede, natuurlijke koolhydraten. Aangezien zetmeelachtige voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Zeker ’s avonds liever geen koolhydraten meer eten zoals brood of pasta, want dat kan ervoor zorgen dat je ’s morgens pafferig opstaat.

Zout

Het kleinste beetje zout kan er al voor zorgen dat je opgeblazen raakt en om gevoelige borsten te krijgen. Vermijdt daarom het eten van teveel zout. Je kunt je maaltijden erg gemakkelijk met andere kruiden lekker maken en na een poosje mis je het zout echt niet meer. Smaakmakers met weinig of geen zout, zoutarme sojasaus, zeezout of kelp zijn goede vervangers. Knoflook en andere kruiden zoals dille, oregano, rozemarijn en tijm maken je maaltijden ook lekkerder.

Cafeïne

Door de inname van cafeïne kan de gevoeligheid van je borsten verergeren, maar ook je angsten, je stemmingswisselingen en je geïrriteerdheid kunnen hierdoor worden verergerd. Cafeïne beroofd je lichaam van zijn vitamines B, die juist zo belangrijk zijn voor de balans van je hormoonspiegels. Door onderzoek is uitgewezen dat veel koffie drinken de PMS-conditie verergerd. Het is niet de bedoeling dat je nu ineens stopt met koffie drinken, want dan kun je te maken krijgen met afkickverschijnselen. Bouw je koffie inname langzaam af. Probeer meteen je andere bronnen van cafeïne aan te pakken. Drink groene thee in plaats van zwarte en stop langzaamaan ook met het drinken van cola. Cola is slecht door de cafeïne en ook door het koolzuur dat je een opgeblazen gevoel geeft.

Geraffineerde suiker

De opname van magnesium wordt tegengehouden door het eten van witte suiker. Daardoor ontstaan er grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, maar je kunt je ook moe gaan voelen en je lichaam wordt ontdaan van zijn vitamines B. Troosteten dat vol zit met suiker is het slechtste troosteten dat je jezelf maar kunt geven. Troost is er namelijk alleen op het moment dat je de zoete smaak proeft, meteen erna wordt de troost omgezet in allerlei vervelende bijwerkingen die suiker op je lichaam heeft. Suiker geeft je energie, maar teveel suiker ontneemt je die energie ook weer net zo snel. Door de inname van teveel suiker kunnen dingen veel erger lijken dan ze zijn, speciaal omdat je er zo moe van wordt.

Alcohol

Het beste is om tijdens je menstruatieperiode de alcohol maar helemaal te laten voor wat het is. Maar mocht je toch zeer graag een drankje drinken, beperk je dan tot één glas per dag. Alcohol kan je stemming bederven en je geïrriteerd maken.

Eieren

Wanneer je ongesteld bent is het beter om alleen de eiwitten van het ei te eten. Het vetgehalte in de dooier kan de absorptie van magnesium in de war maken.

Wat te doen bij een ontregelde spijsvertering tijdens de menstruatieperiode?

PMS kan worden verergerd door een slechte spijsvertering, daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je spijsvertering goed verloopt. Hiervoor enkele tips.

  1. Gevarieerd voedsel is belangrijk, eet dus veel verschillende ‘volledige’ voedingsmiddelen. Voedsel uit blik, diepvries of ander bewerkt voedsel kun je beter vermijden.
  2. Eet zoveel mogelijk vers bereid voedsel.
  3. Door de zwaarste maaltijd tussen de middag te eten heeft je lichaam de tijd om het voedsel te verbranden. Hoe later op de dag, hoe lichter je maaltijd.
  4. Kauwen is heel belangrijk. Hoe beter je je voedsel kauwt hoe makkelijker het verteerd kan worden.
  5. Zorg tijdens het bereiden van de maaltijd voor een ontspannen sfeer in je keuken. De vredige en ontspannen sfeer draagt bij aan gezonde energie in je voedsel.
  6. Eet op een regelmatig tijdstip. Eet, als het mogelijk is, elke dag op dezelfde tijden.
  7. Het eten van warm of heet voedsel bevorderd de spijsvertering.
  8. Koude dranken verminderen het verteringsvermogen van je maag. Zelfs als je gewoon water drinkt, kun je dit het beste warm maken en op smaak brengen met wat vers geperst citroensap.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en hormonenAfvallen en hormonenAfvallen is simpel: Zorg dat je minder binnen krijgt dan je verbruikt. Dit klinkt inderdaad gemakkelijk, maar waarom luk…
Slapend afvallenAls je wilt afvallen dan kost dit extra energie. Afvallen gaat niet vanzelf. Een gezond eetpatroon is altijd een goede b…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door…

Rode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenRode bietjes, vol antioxidanten en speciale voedingsstoffenIedereen kent de rode bietjes. U kunt ze bij de supermarkt vinden bij de groenten, maar ook kant-en-klaar voor gebruik i…
Vers geperst sap is lekker en zit vol vitamines en mineralenVers geperst sap is lekker en zit vol vitamines en mineralenVroeger werd thuis meestal alleen sinaasappel- en citroensap geperst en daar had men dan de citruspers voor, maar tegenw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • Het 17-dagen dieet Dr. Mike Moreno
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.