PMS de hormoonschommelingen

PMS de hormoonschommelingen Helaas wordt PMS nog steeds niet altijd serieus genomen. Zelfs artsen weten vaak niet wat ze ermee moeten. Naast alle lichamelijke klachten die zich kunnen voordoen, zijn er ook een aantal klachten die emotioneel en psychologisch van aard zijn. In ieder geval wordt het tijd dat PMS serieus genomen wordt en dat de vrouwen die er elke maand weer last van hebben, worden geholpen. Al was het maar door middel van begrip.

Emotie en psyche

De lichamelijke symptomen zijn vaak erg vervelend en kunnen zich uiten door middel van pijnlijke borsten tot hartkloppingen en diaree. Twee dagen op je bed liggen met hoofdpijn is ook geen pretje, maar het weegt allemaal niet op tegen de emotionele en psychische klachten. Tijdens de PMS verloopt de werking van de hersenen van de vrouw op een heel andere manier en in een heel ander ritme dan wanneer ze niet in de PMS zit. Uit onderzoek, door middel van hersenscans, blijkt dat er een verhoogde activiteit bestaat in het deel van de hersenen dat de emoties regelt tijdens de PMS. De hersenen van vrouwen die premenstruele klachten hebben zoals depressie, prikkelbaarheid en overgevoeligheid werken gewoon niet goed tijdens deze periode. Er lopen heel wat vrouwen rond met een brein dat tijdelijk niet naar behoren functioneert. Het blijkt dat er werkelijk heel wat vrouwen zijn die hun huis kort en klein slaan, het vaatwerk kapot gooien en de gordijnen van de rails trekken. Er zijn gevallen bekend van vrouwen die, schreeuwend en scheldend, naakt over straat renden en er is zelfs een geval bekend van een vrouw die haar baby onder water duwde tijdens het baden.

Gek of tijdelijk gestoord?

Het is erg gemakkelijk om te zeggen dat deze vrouwen gek zijn of psychisch gestoord, maar dat klopt niet, want de rest van de maand zijn deze vrouwen net zo normaal als iedereen. Of het nu de chemie in de hersenen is of niet, het is een groot probleem voor heel veel vrouwen. PMS kan zelfs levensbedreigend zijn, de helft van de onderzochte vrouwen meldde weleens aan zelfmoord te hebben gedacht. De lichamelijke klachten zoals jeuk, pijnlijke borsten en extreme vermoeidheid zijn erg vervelend, maar de psychische klachten zijn vaak veel erger. Regelmatig zijn er vrouwen die extreem achterdochtig zijn en denken dat iedereen ze haat en dat ze maar beter een einde aan hun leven kunnen maken. Toch zijn dit soort tijdelijke psychische klachten niet alleen aan vrouwen voorbehouden. Het blijkt dat ook mannen last hebben van hormonale stemmingen. Wetenschappers hebben dit syndroom het ‘prikkelbare man syndroom’ genoemd. Daarbij horen klachten als prikkelbaarheid, angsten en depressie. De oorzaak is waarschijnlijk een te lage testosteronspiegel. Het blijkt dat ook mannen cyclische veranderingen ondergaan waardoor zij knorrig worden, met concentratieproblemen te kampen krijgen en waarbij allerlei pijntjes zich voordoen.

Juridische aspecten

Als we nagaan dat PMS op vrouwen zo’n enorme impact heeft, vooral psychisch, dan zou je verwachtten dat er ook juridische aspecten aan vast zouden zitten. In Nederland zijn er echter nog geen gevallen gemeld van vrouwen die zich voor de rechtbank beriepen op verminderde toerekeningsvatbaarheid door PMS. In Engeland waren er in de laatste twintig jaar wel een aantal gevallen waarbij dit verweer van de vrouwen geaccepteerd werd. Er wordt gewaarschuwd tegen het accepteren van het excuus van PMS voor misdaden en overtredingen. De meeste werkgevers vinden een excuus als PMS niet gelden als excuus voor ziekteverzuim.

Agressie

Uit een onderzoek, waaraan vierhonderd vrouwen hebben meegedaan, blijkt dat acht van de tien vrouwen zich agressief of gewelddadig voelen in de premenstruele periode, sommige zelfs twee weken lang. Bij bijna alle vrouwen verdween de zin in seks volledig. Een aantal vrouwen kunnen hun partner nauwelijks bij zich in buurt verdragen tijdens de PMS. Het beeld dat zij van hem hebben is totaal veranderd in die periode. Wanneer we aannemen dat negentig procent van de vrouwen last hebben van PMS, dan kunnen we rustig aannemen dat een groot aantal gezinnen elke maand weer grote problemen kunnen hebben. Uit een onderzoek onder duizend mannen bleek dat tweederde irrationeel gedrag, verhitte discussies, scheldpartijen en heel veel tranen van hun partner te verduren kregen tijdens de premenstruele periode. Het blijkt dat 13 procent van de mannen tussen de 15 en 24 jaar weleens lichamelijk zijn aangevallen door hun partners. In een aantal gevallen was dat voor de mannen een teken dat ze beter in de auto of in de garage konden gaan slapen.

Alle vrouwen over een kam

Natuurlijk hoef je na het lezen van deze informatie niet meteen elke vrouw te wantrouwen. De meeste vrouwen, ook die met PMS, zullen je niet ineens op straat of waar dan ook aanvallen. Je moet het ook niet zien als een stelletje hysterica. Wat we met het delen van deze informatie voor ogen hebben, is een beetje meer begrip voor vrouwen met PMS. Er zijn uiteraard ook genoeg vrouwen die zonder problemen ongesteld worden. Zelfs al hebben ze er wel last van, dan hoeft het nog steeds niet alleen maar droefheid en depressie te zijn. In sommige gevallen kan PMS zelfs een voordeel zijn. In een positieve benadering van PMS wordt gesteld dat men niet prikkelbaar is, maar een verhoogd bewustzijn heeft. Er zijn ook vrouwen die tijdens de PMS juist creatiever zijn.

Tot slot

Hieruit blijkt dat problemen met PMS vaker voorkomt dan men denkt. Veel mensen vinden dit een geval van vuile was die je niet buiten hangt. Of men heeft geen enkel idee waarom deze problemen elke maand de kop op steken. Herken je deze problemen, praat erover met je partner. Uiteraard is het niet handig om met elkaar te praten wanneer je in een PMS periode zit. Wanneer de rust is weergekeerd, praat dan met elkaar en probeer hulp te zoeken. Ga naar je huisarts en kijk wat deze voor je kan betekenen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menstruatie (ongesteldheid): feiten en fabelsMenstruatie (ongesteldheid): feiten en fabelsAls je net bent begonnen met menstrueren kun je wel wat informatie gebruiken. Daarnaast zijn rondom menstruatie (ongeste…
Kan ik zwanger zijn?Kan ik zwanger zijn?Seks zonder condoom, de pil vergeten hebben, een gescheurd condoom en de eerste keer seks. Kan je daar zwanger van worde…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…

Kruiden die de lever en de spijsvertering bevorderenGebrek aan eetlust, zwaar gevoel op de maag, misselijkheid, oprispingen, allemaal symptomen die vervelend zijn en niet d…
Scheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien (strabisme) of scheel kijken is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde fix…
Bronnen en referenties
  • Healthy januari/februari
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.