PMS of Premenstrueel Syndroom

PMS of Premenstrueel Syndroom De meeste mannen vinden het maar onzin en maken het vaak belachelijk. Er zijn zelfs vrouwen die het als onbelangrijk afdoen. Het overgrote deel van de maatschappij neemt het niet eens serieus. Het wordt afgedaan als een excuus voor vrouwen om zich te misdragen. Alsof vrouwen die er last van hebben, daar gelukkig van worden. Een grote meerderheid van de vrouwen heeft er elke maand weer last van en het zet hun leven volledig op zijn kop. PMS, echt geen pretje.

Symptomen

De meest bekende klachten kennen we wel: prikkelbaarheid, neerslachtigheid, agressiviteit en overgevoeligheid. Het blijkt dat er ongeveer nog 150 andere symptomen kunnen zijn, die het de vrouw tijdens die periode heel moeilijk kunnen maken. En niet alleen de vrouwen zelf hebben er last van, maar de mensen waar ze mee leven uiteraard ook. PMS kan er de oorzaak van zijn dat vrouwen volledig door het lint gaan. Serviesgoed wordt door het huis gesmeten er zijn vrouwen aangetroffen die al tierend en razend, naakt over straat liepen. Sommigen bellen de hulplijn omdat ze er een eind aan willen maken. Er is zelfs een geval bekend waarin een vrouw die normaal zachtaardig was ineens iemand doodstak omdat ze toevallig een mes in haar hand had toen er een verkeerde opmerking gemaakt werd, tijdens de PMS. Wordt het geen tijd dat we dit met zijn allen eens serieus gaan nemen? Dat we ons er in ieder geval bewust van worden dat het geen onzin is. Misschien kunnen we de vrouwen die er vreselijk onder lijden zelfs bijstaan in plaats van belachelijk te maken.

Heksen

Negentig procent van de vrouwen die ongesteld worden hebben in meer of mindere mate last van PMS. Klachten die gerelateerd zijn aan PMS die langer aanhouden dan zeven dagen en zo erg zijn dat je niet normaal kan functioneren, worden geen PMS meer genoemd. Dan heb je waarschijnlijk last van PMDD (Premenstrueel Dysphoric Disorder). Naar schatting lijdt dertig procent van de vrouwen die aan PMS lijden ook aan PMDD. PMS is een probleem dat niet onderschat zou moeten worden. Sommige vrouwen hebben vreselijke zwartgallige gedachten en zitten vol met pure zelfhaat. Ook zijn ze dan zeer agressief, zo agressief dat ze het zelf bijna niet kunnen geloven. Iedereen die op hun pad komt, zouden ze het liefst een paar klappen geven en bepaalde dingen die in de weg staan, krijgen zeker een opdonder. Zodra de menstruatie zich aandient zijn de klachten voorbij en zijn ze weer hun gewone zelf. Het lijkt alsof ze in de periode voorafgaand aan hun menstruatie een heel ander persoon zijn, gewelddadig en agressief.

Erkenning

Heel veel vrouwen hebben het terechte gevoel dat PMS niet serieus genomen wordt door de maatschappij. Afwijkend gedrag wordt door de maatschappij immers niet getolereerd. Er zijn dan ook maar zeer weinig werkgevers die PMS als geldige reden voor ziekteverzuim zien. Ook wanneer vrouwen, door PMS, zichzelf op dat moment niet in staat achten om een examen af te leggen wordt dat niet geaccepteerd. Het Britse Royal College of Obstetricians and Gynaecologists stelt zelfs dat er maar weinig artsen zijn die om weten te gaan met een milde vorm van PMS. De meeste artsen denken dat het om een puur fysiologisch proces gaat en dat het daarom normaal is dat vrouwen een zekere mate van PMS hebben. Wat in simpele bewoording wil zeggen, dat je symptomen van een normaal onderdeel van de maandelijkse cyclus niet kunt bestrijden. Men weet er nog zo weinig vanaf dat er ook vrouwen zijn die ten onrechte de diagnose PMS hebben gekregen. In de handboeken staan de volgende symptomen:
  • Gewichtstoename
  • Vochtophoping
  • Gevoelige borsten
  • Hoofdpijn
  • Opgezette enkels en voeten
  • Acne
  • Weinig energie
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid
  • Diarree
  • Eetbuien
  • Spierpijn

Deze symptomen moeten zich voordoen in de aanloop naar de menstruatie en verdwijnen kort nadat de menstruatie is begonnen. Wanneer deze symptomen niet verdwijnen nadat je ongesteld bent geworden, dan heb je waarschijnlijk een ander probleem. Raadpleeg altijd een arts bij twijfel.

Er overheen groeien

Helaas, PMS is niet iets waar je overheen kan groeien. Het is zelfs zo dat de symptomen erger kunnen worden naarmate je ouder wordt. Meestal worden de klachten erger tussen het dertigste en veertigste levensjaar. In de periode die voorafgaat aan de menopauze (de perimenopauze) kunnen de klachten dus op het hoogtepunt zijn en dan krijg je ook nog eens te maken met de problemen van de perimenopauze. Wanneer je kinderen hebt, kunnen de klachten na iedere geboorte erger worden. De hormonen maken tijdens de zwangerschap enorme schommelingen door, na de bevalling krijgen de hormonen weer het een en ander te verduren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ernstige vorm van PMS door het moederschap toeneemt. PMS kan erfelijk zijn, maar ook al aanwezige gezondheidsklachten doen verergeren, klachten als astma, rugpijn, migraine, en reuma. Het is duidelijk dat de lichamelijke klachten van PMS niet levensbedreigend zijn. Toch is het geen pretje om maandelijks met de lichamelijke en mentale klachten om te moeten gaan.

Voedingsstoffen

De meeste vrouwen hebben in de periode voorafgaand aan de menstruatie trek in chocola. Het blijkt zelfs dat tachtig procent van de vrouwen met PMS een onweerstaanbare trek in chocola heeft. Het kan zomaar gebeuren dat er zes repen op een dag opgegeten worden. Chocola heeft echter geen tot weinig voedingsstoffen, maar komt wel vaak in de plaats van normaal voedsel. Daardoor kan het lichaam niet genoeg voedingsstoffen opnemen, maar omdat de vrouw met PMS niet in staat is om gewoon te denken, kan ze daar geen verandering in brengen. Al staan er in de handboeken maar een aantal symptomen, er zijn er veel meer. Ook vettig haar en het gevoel dat je griep gaat krijgen vallen daaronder. Verder kun je ook last hebben van slechte adem, paranoia, pleinvrees, hartkloppingen, gevoeligheid voor licht en geluid, onlesbare dorst en trillen.

Tot slot

Ga bij eventuele klachten naar je huisarts en vraag wat eraan gedaan kan worden. Het kan zijn dat je bepaalde vitaminen tekort komt, maar het kan net zo goed zijn dat de arts hele andere dingen voor je op het oog heeft. Het is in ieder geval altijd raadzaam om bij klachten naar je arts te gaan.

Lees verder

© 2012 - 2025 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Problemen met menstruatieProblemen met menstruatieDe eerste menstruatie vindt meestal plaats tussen de 11 en 16 jaar. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Bij de ee…

Kruiden die de lever en de spijsvertering bevorderenGebrek aan eetlust, zwaar gevoel op de maag, misselijkheid, oprispingen, allemaal symptomen die vervelend zijn en niet d…
Scheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien (strabisme) of scheel kijken is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde fix…
Bronnen en referenties
  • Healthy januari/februari
Reactie

Louise, 29-05-2019
"… maar omdat de vrouw met PMS niet in staat is om gewoon te denken, kan ze daar geen verandering in brengen." Pardon? In welk jaar leven we? 1919 ipv 2019? Reactie infoteur, 01-07-2019
Beste Louise,
In welk jaar we leven is in dit geval totaal niet relevant.
Pms bestaat nu eenmaal en door begrip te kweken en het kenbaar te maken, snapt met dit uuteindelijk beter. Ook vrouwen die er veel last van hebben, begrijpen dan beter waarom ze zich zo anders gedragen.
Pms is geen kwestie van kunnen of intelligentie, maar gewoon van hormonen.

Warme groet,
Alephschrijft
Claudia

Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 11-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.