Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenen

Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenen Een regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wordt maar ook niet zwanger bent. Voor veel vrouwen is menstruatie een vloek met al de stemmingswisselingen en krampen waar je in die periode last van hebt. Maar als je menstruatie opeens uitblijft en je bent ook niet in verwachting wil je wel graag weten wat de oorzaak daarvan is. Wat kunnen een aantal mogelijke redenen zijn?

Hormonen niet in balans

Er vindt geen eisprong plaats of de eisprongen zijn onregelmatig wanneer je hormonen niet in balans zijn. Het gaat hier om de hormonen progesteron, oestrogeen en testosteron. Je menstruatie kan worden overgeslagen als je hormonen niet in balans zijn. Andere symptomen die in dit geval kunnen optreden zijn haargroei op je borst of gezicht, vruchtbaarheidsproblemen en moeite om af te vallen. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je hormonen niet in balans zijn.

Veel trainen, ondergewicht of gewichtsverlies

Een van de veel voorkomende redenen van het uitblijven van je menstruatie is het overmatig trainen, bijvoorbeeld als voorbereiding voor een marathon. Ook bij boulimia, anorexia nervosa of als je om een of andere reden veel gewicht verliest kan het zijn dat je niet ongesteld wordt. Je wordt in dit soort stressvolle situaties in feite door je lijf beschermd. De productie van de hormonen die voor de werking van de eierstokken zorgen wordt minder. Daardoor wordt er minder oestrogeen geproduceerd door de eierstokken en als gevolg daarvan komt de cyclus niet op gang.

Veel stress

Als je in een periode veel stress ervaart of als er een spannende gebeurtenis heeft plaatsgevonden in je leven, kan dat de oorzaak zijn dat je maandenlang niet ongesteld wordt. Net als bij teveel training en bij ondergewicht stuurt het gedeelte van je hersenen dat de productie van de hormonen reguleert een signaal naar je lichaam en wordt er minder oestrogeen geproduceerd. Als je dus onlangs iets heftigs hebt meegemaakt of als je een stressvolle tijd meemaakt kan dat de reden zijn dat je menstruatie uitblijft.

Schildklierwerking

Als je schildklier niet goed werkt kan dat effect hebben op je menstruatie. De schildklier is het orgaan dat je stofwisseling regelt. Er worden door de schildklier belangrijke hormonen geproduceerd. Deze hormonen zijn nodig om de hersenactiviteit, hartslag en zuurstofcirculatie vochthuishouding, spijsvertering, zenuwstelsel, lichamelijke groei en ontwikkeling en temperatuur in stand te houden. Een te snelle of te trage schildklierwerking kan invloed hebben op de menstruatie.

Vervroegde overgang

Wanneer je menstruatie voor je veertigste jaar stopt terwijl deze voorheen normaal was kan een vervroegde menopauze of overgang de oorzaak zijn. Andere klachten die ook voorkomen in dit geval zijn overmatig transpireren, opvliegers en vaginale droogheid. Er is nog niet veel bekend over de oorzaken en gevolgen van een vroege overgang.

Bijwerking van de pil

Een van de mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil is het uitblijven van de menstruatie. Dit is onschuldig en voor veel vrouwen is deze bijwerking welkom. Bij mensen die deze bijwerking ervaren kan het na het stoppen met de pil een aantal maanden duren voordat ze weer ongesteld worden. Deze bijwerking komt niet alleen voor bij gebruik van de anticonceptiepil, maar ook bij andere anticonceptiemiddelen zoals de prikpil, hormonale implantaat en spiraaltjes.

Chronische ziektes

Bepaalde chronische ziektes kunnen ook de oorzaak zijn dat je niet ongesteld wordt. Vooral als deze aandoeningen niet worden behandeld of verkeerd zijn gediagnosticeerd. Een voorbeeld van een chronische aandoening die ervoor kan zorgen dat je menstruatie niet van start gaat is glutenintolerantie. Als je al een tijdje niet ongesteld bent geworden is het aan te raden om een compleet onderzoek te laten doen naar mogelijke chronische ziektes.
© 2015 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…
Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…
Nog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tipsNog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tipsVrijwel iedere vrouw maakt weleens mee dat haar menstruatie iets langer op zich laat wachten dan normaal. Toch is het ve…
Waarom word ik niet ongesteld?Waarom word ik niet ongesteld?Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat men niet (of laat) ongesteld wordt. Een onregelmatige cyclus…

Hoe voorkom je als leerkracht stemproblemen?Hoe voorkom je als leerkracht stemproblemen?Wie als leerkracht in het onderwijs werkt weet dat het één van de mooiste beroepen ter wereld is. Kinderen begeleiden, k…
Naakt slapen zonder pyjama: zeven voordelenNaakt slapen zonder pyjama: zeven voordelenNaakt slapen is even wennen. Indien je steeds in een warme zachte pyjama hebt geslapen, dan is de omschakeling naar slap…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/women/tc/missed-or-irregular-periods-topic-overview
  • http://www.womenshealthmag.com/health/late-period
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.