Waarom word ik niet ongesteld?

Waarom word ik niet ongesteld? Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat men niet (of laat) ongesteld wordt. Een onregelmatige cyclus (of het uitblijven hiervan) heeft meestal te maken met de hormoonhuishouding. Hormonen sturen verschillende functies van het lichaam aan die direct of indirect invloed kunnen hebben op de menstruatiecyclus. Er zijn meerdere aandoeningen die in verband kunnen staan met het uitblijven van de menstruatie. De meest voorkomende aandoeningen zijn onder andere coeliakie, PCOS en schildklieraandoeningen.

Ongesteldheid


De natuurlijke balans

Wanneer iemand te laat ongesteld wordt is diegene "overtijd". Zwangerschap is één van de bekendste redenen waarom men niet menstrueert. Naast zwangerschap kunnen er nog diverse andere redenen zijn dat men niet ongesteld wordt. Er is dan namelijk iets met het lichaam aan de hand waardoor het balans veranderd is. De hormonen zijn hierbij verantwoordelijk voor het natuurlijk verloop van de ongesteldheidscyclus. Het is in enkele gevallen mogelijk om deze balans zelf te beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld door het slikken van bepaalde pillen of door voldoende rust te nemen.

Het doorslikken van de pil

Wanneer men de pil "doorslikt" betekent het dat er geen stopweek wordt ingelast. Als gevolg hiervan menstrueert men in deze periode niet. Men kan er bewust voor kiezen om geen stopweek in te lassen. Echter kan dit óók per ongeluk zijn gebeurd. De reden dat men hierdoor niet ongesteld wordt, is omdat er hormonen in het anticonceptiemiddel aanwezig zijn. Het bevat namelijk twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen (progesteron). Hierbij is oestrogeen verantwoordelijk voor de menstruatiecyclus. Het heeft namelijk de eigenschap om de menstruatie te onderdrukken. Progestageen is echter slechts gericht op het voorkomen van de zwangerschap. Pas na de eisprong wordt er door het lichaam op een natuurlijke manier progesteron geproduceerd. De pil zorgt ervoor dat dit hormoon te allen tijde in het lichaam aanwezig is.

De overgang

De overgang is een natuurlijk proces dat in gang wordt gezet op een latere leeftijd. De overgang ontstaat meestal tussen de 45 en 55ste levensjaar. Het begint met een onregelmatige menstruatie. Hierbij kan de menstruatie langer of korter duren dan normaal. Tevens kunnen de menstruatieklachten anders zijn dan voorheen. Personen die in de overgang zitten kunnen hierbij last krijgen van onder andere opvliegers, een overmatige hoeveelheid zweet en bloedarmoede. Op een gegeven moment verdwijnt de menstruatiecyclus.

Hoe erg kan stress de menstruatie beïnvloeden?

Wanneer men last heeft van stress is er een verhoogde hoeveelheid stresshormonen in het bloed aanwezig. Door stress kan er "secundaire amenorroe" ontstaan. Wanneer men hier last van heeft, is diegene minstens vier maanden niet ongesteld geweest. Stress heeft een directe invloed op de hypothalamus. De hypothalamus is een specifiek gedeelte van de hersenen dat onder andere betrokken is bij de voortplanting. Hiernaast regelt de hypothalamus het slaap-waakritme, hartslag en lichaamstemperatuur.

De schildklier

De schildklier is verantwoordelijk voor de productie van een aantal hormonen. Deze hormonen zijn "thyroxine", "tri-joodthyronine" en "calcitonine". Zij zijn verantwoordelijk voor allerlei lichamelijke functies. De hormonen bepalen namelijk onder andere de hartslag, hersenactiviteit, spijsvertering en lichaamstemperatuur. Hierdoor kan de menstruatie beïnvloed worden. Zowel een trage als een te snel werkende schildklier kan hier effect op hebben.

PCOS

PCOS staat voor "polycysteus ovarium syndroom". Dit is een aandoening waarbij er vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Deze blaasjes met vocht zijn ontstaan vanwege een verkeerde balans van de hormonen. De eiblaasjes worden ook wel follikels genoemd. De menstruatie kan wegblijven omdat personen die te maken hebben met PCOS voor een langere periode geen eisprong krijgen. Naast het uitblijven van de menstruatie, is de aandoening te herkennen aan een verhoogde hoeveelheid aan mannelijke hormonen. Tevens kan men met behulp van een echo onderzoeken of er een hoop eiblaasjes aanwezig zijn. De exacte oorzaak van PCOS is onbekend, echter weet men dat het soms erfelijk kan zijn. Hiernaast kan overgewicht een rol spelen bij het ontstaan van PCOS.

Overgewicht en ondergewicht

Overgewicht kan op zichzelf óók een rol spelen. Hierdoor kan namelijk de hormoonhuishouding uit balans raken. Tevens kan de menstruatie ook door ondergewicht tegengehouden worden. Omdat een zwangerschap een hoge hoeveelheid energie kost, "beslist" het lichaam dat het niet handig is om in deze periode zwanger te kunnen raken. Het probleem is op een natuurlijke manier op te lossen door gezond en voldoende voedsel te eten.

Coeliakie

Coeliakie is een aandoening waarbij de patiënt last heeft van een glutenintolerantie. Dit zorgt ervoor dat diegene overgevoelig is voor gluten. Hierdoor heeft de dunne darm meer moeite om voedingsstoffen op te nemen. Deze aandoening kan er tevens voor zorgen dat diegene niet meer op een regelmatige manier menstrueert. Wanneer de aandoening op de juiste behandeld wordt kan de menstruatie echter weer op de juiste manier terugkomen.

Het gebruik van medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Antidepressiva pillen kunnen bijvoorbeeld hormonen bevatten die de hormoonbalans in uw lichaam beïnvloedt. Hiernaast bestaan er medicijnen die uw hormonen direct of indirect beïnvloeden. Een diagnose van de huisarts kan hierbij helpen om eventueel een alternatief te vinden.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet ongesteld, niet zwanger Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Stopweek: Vragen en antwoorden omtrent de stopweekStopweek: Vragen en antwoorden omtrent de stopweekWanneer je de anticonceptiepil gebruikt is de kans groot dat je ook een stopweek inlast. In de stopweek slik je een tijd…
Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…
OnttrekkingsbloedingOnttrekkingsbloedingEen onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruike…

Soorten hulpverleners in de psychiatrieSoorten hulpverleners in de psychiatrieEr zijn tal van beroepsgroepen werkzaam in de psychiatrie en dit kan soms best verwarrend overkomen voor mensen. Behalve…
Extra vitamine B6 aanbevolen hoeveelheid en overdosisExtra vitamine B6 aanbevolen hoeveelheid en overdosisVitamine B6 (pyridoxine) oefent met name invloed uit op de eiwitstofwisseling, maar is ook noodzakelijk voor de aanmaak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Verdy P, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.womenshealthmag.nl/Health/7-redenen-waarom-je-niet-meer-ongesteld-bent-geworden
 • http://m.thuisarts.nl/overgang/ik-ben-in-overgang?mobile
 • http://www.gezondheidsplein.nl/specials/anticonceptie/hormonen-in-anticonceptiemiddelen/wat-is-de-werking-van-hormonen-in-anticonceptiemiddelen/item56890
 • http://acupunctuurgids.nl/artikelen/menstruatiecyclus_en_verminderde_vruchtbaarheid.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Amenorroe
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildklierhormonen
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/pcos/item41739
 • http://www.optimalegezondheid.com/alles-coeliakie/
 • http://www.24baby.nl/zwanger-worden/hoe-zwanger-worden/overtijd-maar-niet-zwanger/
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.