Onttrekkingsbloeding

Onttrekkingsbloeding Een onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruiken. Er gaat geen eisprong aan vooraf. De onttrekingsbloeding is vaak minder hevig dan een normale menstruatie.

Menstruatie

Bij een gewone vruchtbaarheidscyclus, vind er ook een menstruatie plaats. De cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar kan per vrouw verschillen. Meestal wordt de cyclus berekent vanaf de eerste dag dat de menstruatie plaats vindt. De menstruatie begint wanneer een eicel niet bevrucht is en eicel en opgebouwd baarmoederslijmvlies worden uitgestoten.

Pilgebruik

Bij het gebruik van de anticonceptiepil, vind er ook een menstruatie plaats. Deze menstruatie wordt dan een onttrekkingsbloeding genoemd. De anticonceptiepil bevat hormonen die de eisprong tegengaan. Bovendien zorgen de hormonen ervoor dat er geen dik baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, waardoor een eventueel toch bevruchte eicel weinig kans tot innesteling krijgt. Ook wordt het slijm van de cervix dikker gemaakt, waardoor de zaadcellen moeite hebben om naar binnen te dringen.

De pil is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel en geeft een zekerheid van 99 procent, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt.

Onttrekkingsbloeding

De onttrekkingsbloeding is een nagebootste menstruatie. Deze bloeding vindt plaats in de stopweek. Bij de anticonceptiepil slikt men deze drie weken achter elkaar, vervolgens stopt men één week. In deze week, enkele dagen na het stoppen van de pil, begint de onttrekkingsbloeding.

Soms krijgt men een pil waarvan men gewoon door blijft slikken, iedere dag. Toch zit er stiekem een stopweek in: in zeven opeenvolgende pillen zitten namelijk geen hormonen. Ook bij deze pil zal er een onttrekkingsbloeding plaats vinden.

Bij de prikpil kunnen er tussentijdse bloedingen optreden, ook zal de menstruatie steeds minder worden of zelfs helemaal niet meer. Of de menstruatie wordt juist meer. Het is bij de prikpil dan ook moeilijk te voorspellen hoe de bloedingen zullen verlopen.

Een onttrekkingsbloeding verschilt met een gewone menstruatie, omdat een onttrekkingsbloeding minder hevig is en minder lang duurt. Dit komt omdat er minder baarmoederslijmvlies is aangemaakt en er ook minder hoeft te worden afgebroken. Klachten als buikpijn en hoofdpijn zijn hierdoor ook minder.

Waarom onttrekkingsbloeding

Een onttrekkingsbloeding wordt veroorzaakt door een daling van de hormonen in het lichaam. doordat er gestopt wordt met de pil. Wanneer een vrouw toch zwanger is, zal er geen onttrekkingsbloeding plaats vinden. Zolang er geen bloeding is geweest, is het dan ook raadzaam om even te wachten met een nieuwe strip en eerst een zwangerschapstest te doen.

De onttrekkingsbloeding, en dus ook de stopweek, is er eigenlijk voor gemaakt om zelf te kunnen controleren of je wel of niet zwanger bent. In principe zou de vrouw dus de pil ook gewoon door kunnen slikken. Volgens de fabrikanten van de anticonceptiepil, is de stopweek erin gemaakt omdat vrouwen anders niet aan de pil durfden te beginnen.

Doorbraakbloedingen

Een doorbraakbloeding is niet hetzelfde als een onttrekkingsbloeding. Een doorbraakbloeding is veel lichter, duurt vaak maar één dag en stopt ook weer snel. Een doorbraakbloeding komt tussen de menstruaties in.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…

Huismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenHuismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenWe grijpen in onze moderne huishouding bij kwaaltjes vaak naar middeltjes uit de supermarkt die onbekende stoffen bevatt…
Hoofdluis en netenDie constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn ha…
Reacties

M., 25-04-2012
Zaterdag 14 april had ik 's avonds door de pil heen flink wat bloedverlies en zondag ook maandag werd dit bruin. Toen naar de huisarts en gyn. Ze vertelden mij dat ik nu mijn stopweek moest inlassen. Dit heb ik gedaan. Gisteravond heb ik weer mijn pilletje van de nieuwe strip genomen, maar in de 8 dagen stopweek tijd heb ik geen drup bloed verloren… Is dit normaal? Reactie infoteur, 25-04-2012
Waarom is jou geadviseerd een stopweek in te lassen vanwege bloedverlies? Bloedverlies tussen de menstruaties door is meestal geen reden voor een vervroegde stopweek.

Alexx, 13-12-2011
Het klopt niet dat je wanneer je in je stopweek zit en je je "ontrekkingsbloeding" hebt dat je dan niet zwanger bent. Deze bloeding komt door de stopweek en heeft niks te maken met de zwangerschap. Dus vermoed je dat je zwanger bent en bloed je wel in de stopweek… doe een test of ga naar de huisarts voor een bloedtest! Pas DAN ben je zeker.

Dit is een aanrader voor vrouwen die een pil (in de eerste week) zijn vergeten. of later hebben ingenomen dan normaal! Er beter vroeg bij zijn dan geen opties meer hebben… Reactie infoteur, 20-12-2011
Ook tijdens een zwangerschap kunnen er bloedingen optreden, die sterk lijken op een menstruatie. Het lichaam reageert niet altijd volgens het boekje.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.