Onttrekkingsbloeding

Onttrekkingsbloeding Een onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruiken. Er gaat geen eisprong aan vooraf. De onttrekingsbloeding is vaak minder hevig dan een normale menstruatie.

Menstruatie

Bij een gewone vruchtbaarheidscyclus, vind er ook een menstruatie plaats. De cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar kan per vrouw verschillen. Meestal wordt de cyclus berekent vanaf de eerste dag dat de menstruatie plaats vindt. De menstruatie begint wanneer een eicel niet bevrucht is en eicel en opgebouwd baarmoederslijmvlies worden uitgestoten.

Pilgebruik

Bij het gebruik van de anticonceptiepil, vind er ook een menstruatie plaats. Deze menstruatie wordt dan een onttrekkingsbloeding genoemd. De anticonceptiepil bevat hormonen die de eisprong tegengaan. Bovendien zorgen de hormonen ervoor dat er geen dik baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, waardoor een eventueel toch bevruchte eicel weinig kans tot innesteling krijgt. Ook wordt het slijm van de cervix dikker gemaakt, waardoor de zaadcellen moeite hebben om naar binnen te dringen.

De pil is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel en geeft een zekerheid van 99 procent, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt.

Onttrekkingsbloeding

De onttrekkingsbloeding is een nagebootste menstruatie. Deze bloeding vindt plaats in de stopweek. Bij de anticonceptiepil slikt men deze drie weken achter elkaar, vervolgens stopt men één week. In deze week, enkele dagen na het stoppen van de pil, begint de onttrekkingsbloeding.

Soms krijgt men een pil waarvan men gewoon door blijft slikken, iedere dag. Toch zit er stiekem een stopweek in: in zeven opeenvolgende pillen zitten namelijk geen hormonen. Ook bij deze pil zal er een onttrekkingsbloeding plaats vinden.

Bij de prikpil kunnen er tussentijdse bloedingen optreden, ook zal de menstruatie steeds minder worden of zelfs helemaal niet meer. Of de menstruatie wordt juist meer. Het is bij de prikpil dan ook moeilijk te voorspellen hoe de bloedingen zullen verlopen.

Een onttrekkingsbloeding verschilt met een gewone menstruatie, omdat een onttrekkingsbloeding minder hevig is en minder lang duurt. Dit komt omdat er minder baarmoederslijmvlies is aangemaakt en er ook minder hoeft te worden afgebroken. Klachten als buikpijn en hoofdpijn zijn hierdoor ook minder.

Waarom onttrekkingsbloeding

Een onttrekkingsbloeding wordt veroorzaakt door een daling van de hormonen in het lichaam. doordat er gestopt wordt met de pil. Wanneer een vrouw toch zwanger is, zal er geen onttrekkingsbloeding plaats vinden. Zolang er geen bloeding is geweest, is het dan ook raadzaam om even te wachten met een nieuwe strip en eerst een zwangerschapstest te doen.

De onttrekkingsbloeding, en dus ook de stopweek, is er eigenlijk voor gemaakt om zelf te kunnen controleren of je wel of niet zwanger bent. In principe zou de vrouw dus de pil ook gewoon door kunnen slikken. Volgens de fabrikanten van de anticonceptiepil, is de stopweek erin gemaakt omdat vrouwen anders niet aan de pil durfden te beginnen.

Doorbraakbloedingen

Een doorbraakbloeding is niet hetzelfde als een onttrekkingsbloeding. Een doorbraakbloeding is veel lichter, duurt vaak maar één dag en stopt ook weer snel. Een doorbraakbloeding komt tussen de menstruaties in.
© 2010 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…

Huismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenHuismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenWe grijpen in onze moderne huishouding bij kwaaltjes vaak naar middeltjes uit de supermarkt die onbekende stoffen bevatt…
Hoofdluis en netenDie constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn ha…

Reageer op het artikel "Onttrekkingsbloeding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Julie, 23-02-2017 14:00 #6
Hi, ik ben op 10 februari 2017 gestopt met de minipil (die ik ongeveer 4 jaar heb genomen). Is het normaal dat ik nog steeds geen bloeding heb gehad? Ik heb wel klachten zoals duizeligheid, buikpijn, misselijkheid en lage rugpijn. Vandaag test gedaan maar die is negatief. Groetjs, Julie

Martin, 30-09-2016 12:11 #5
Hallo.
Hoe lang duurt een onttrekkingsbloeding gemiddeld? Bijvoorbaat mijn dank,
Martin

D., 18-04-2016 19:26 #4
Door mijn natuurlijk heftige menstruatie ben ik begonnen met de pil. Ik ben afgelopen vrijdag gestopt en die zaterdag had ik gelijk een bloeding is dit normaal? En als je last hebt van dezelfde buikpijn als bij je natuurlijke menstruatie is dat erg?

Lieke, 26-01-2015 23:15 #3
Uw advies om niet aan een nieuwe pilstrip te beginnen als er in de stopweek geen bloeding heeft plaatsgevonden, is niet juist en vergroot zelfs de kans op een zwangerschap. Als je immers in die week daarvoor seks hebt gehad en niet opnieuw begint met een pilstrip, dan kan er een ovulatie optreden en kun je zwanger raken! Sperma kan wel tot 5 dagen (soms zelfs langer) overleven in de baarmoeder. Je mag de stopweek nooit langer dan 7 dagen maken! Ik geef voor mijn beroep gastlessen over seksualiteit, soa en anticonceptie. Ik raad tegenwoordig ook altijd aan om geen stopweek in te lassen, dat verkleint de kans op fouten en zwangerschap, aangezien de meeste onbedoelde zwangerschappen ontstaan door een te lange stopweek.
Het is dus veel beter om een test te doen en WEL te beginnen met de volgende strip. Uit onderzoeken blijkt dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor de foetus, mocht er onverhoopt toch een zwangerschap zijn ontstaan.

M., 25-04-2012 08:14 #2
Zaterdag 14 april had ik 's avonds door de pil heen flink wat bloedverlies en zondag ook maandag werd dit bruin. Toen naar de huisarts en gyn. Ze vertelden mij dat ik nu mijn stopweek moest inlassen. Dit heb ik gedaan. Gisteravond heb ik weer mijn pilletje van de nieuwe strip genomen, maar in de 8 dagen stopweek tijd heb ik geen drup bloed verloren… Is dit normaal? Reactie infoteur, 25-04-2012
Waarom is jou geadviseerd een stopweek in te lassen vanwege bloedverlies? Bloedverlies tussen de menstruaties door is meestal geen reden voor een vervroegde stopweek.

Alexx, 13-12-2011 22:43 #1
Het klopt niet dat je wanneer je in je stopweek zit en je je "ontrekkingsbloeding" hebt dat je dan niet zwanger bent. Deze bloeding komt door de stopweek en heeft niks te maken met de zwangerschap. Dus vermoed je dat je zwanger bent en bloed je wel in de stopweek… doe een test of ga naar de huisarts voor een bloedtest! Pas DAN ben je zeker.

Dit is een aanrader voor vrouwen die een pil (in de eerste week) zijn vergeten. of later hebben ingenomen dan normaal! Er beter vroeg bij zijn dan geen opties meer hebben… Reactie infoteur, 20-12-2011
Ook tijdens een zwangerschap kunnen er bloedingen optreden, die sterk lijken op een menstruatie. Het lichaam reageert niet altijd volgens het boekje.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!