Onttrekkingsbloeding
Een onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruiken. Er gaat geen eisprong aan vooraf. De onttrekingsbloeding is vaak minder hevig dan een normale menstruatie.
Menstruatie
Bij een gewone vruchtbaarheidscyclus, vind er ook een menstruatie plaats. De cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar kan per vrouw verschillen. Meestal wordt de cyclus berekent vanaf de eerste dag dat de menstruatie plaats vindt. De menstruatie begint wanneer een eicel niet bevrucht is en eicel en opgebouwd baarmoederslijmvlies worden uitgestoten.
Pilgebruik
Bij het gebruik van de anticonceptiepil, vind er ook een menstruatie plaats. Deze menstruatie wordt dan een onttrekkingsbloeding genoemd. De anticonceptiepil bevat hormonen die de eisprong tegengaan. Bovendien zorgen de hormonen ervoor dat er geen dik baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, waardoor een eventueel toch bevruchte eicel weinig kans tot innesteling krijgt. Ook wordt het slijm van de cervix dikker gemaakt, waardoor de zaadcellen moeite hebben om naar binnen te dringen.
De pil is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel en geeft een zekerheid van 99 procent, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt.
Onttrekkingsbloeding
De onttrekkingsbloeding is een nagebootste menstruatie. Deze bloeding vindt plaats in de stopweek. Bij de anticonceptiepil slikt men deze drie weken achter elkaar, vervolgens stopt men één week. In deze week, enkele dagen na het stoppen van de pil, begint de onttrekkingsbloeding.
Soms krijgt men een pil waarvan men gewoon door blijft slikken, iedere dag. Toch zit er stiekem een stopweek in: in zeven opeenvolgende pillen zitten namelijk geen hormonen. Ook bij deze pil zal er een onttrekkingsbloeding plaats vinden.
Bij de prikpil kunnen er tussentijdse bloedingen optreden, ook zal de menstruatie steeds minder worden of zelfs helemaal niet meer. Of de menstruatie wordt juist meer. Het is bij de prikpil dan ook moeilijk te voorspellen hoe de bloedingen zullen verlopen.
Een onttrekkingsbloeding verschilt met een gewone menstruatie, omdat een onttrekkingsbloeding minder hevig is en minder lang duurt. Dit komt omdat er minder baarmoederslijmvlies is aangemaakt en er ook minder hoeft te worden afgebroken. Klachten als buikpijn en hoofdpijn zijn hierdoor ook minder.
Waarom onttrekkingsbloeding
Een onttrekkingsbloeding wordt veroorzaakt door een daling van de hormonen in het lichaam. doordat er gestopt wordt met de pil. Wanneer een vrouw toch zwanger is, zal er geen onttrekkingsbloeding plaats vinden. Zolang er geen bloeding is geweest, is het dan ook raadzaam om even te wachten met een nieuwe strip en eerst een zwangerschapstest te doen.
De onttrekkingsbloeding, en dus ook de stopweek, is er eigenlijk voor gemaakt om zelf te kunnen controleren of je wel of niet zwanger bent. In principe zou de vrouw dus de pil ook gewoon door kunnen slikken. Volgens de fabrikanten van de anticonceptiepil, is de stopweek erin gemaakt omdat vrouwen anders niet aan de pil durfden te beginnen.
Doorbraakbloedingen
Een doorbraakbloeding is niet hetzelfde als een onttrekkingsbloeding. Een doorbraakbloeding is veel lichter, duurt vaak maar één dag en stopt ook weer snel. Een doorbraakbloeding komt tussen de menstruaties in.