Huismiddelen kunnen helpen bij ongemakken

Huismiddelen kunnen helpen bij ongemakken We grijpen in onze moderne huishouding bij kwaaltjes vaak naar middeltjes uit de supermarkt die onbekende stoffen bevatten, terwijl we in onze eigen keuken natuurlijke geneesmiddelen voorhanden hebben. Zo zijn vruchten als appel en banaan erg goed om kleine kwaaltjes te bestrijden. Honing is ook een natuurlijk middel wat al door onze voorouders werd gebruikt. Het is niet zo moeilijk om de juiste artikelen te nemen als we een beetje meer kennis eigen maken inzake de huismiddeltjes bij kleine ongemakken.

Hoe zijn huismiddelen ontstaan

Vroeger woonde men vaak afgelegen en werden er veel huismiddelen ter genezing van kleine kwalen uit kruiden vervaardigd. Deze kruiden hebben we nu niet meer allemaal in huis maar bepaalde producten zijn wel voorradig. De recepten hiervan werden van ouders op kinderen doorgegeven en zijn nog steeds goed bruikbaar. Honing, azijn, citroen, appel, olijfolie en een paar kruiden hebben we altijd wel in huis. Als we vroeger verkouden waren of keelpijn hadden dan namen we een glas heet water met honing en citroen en dat werd zo heet mogelijk opgedronken. Volwassenen deden er zelfs een scheut cognac in. Dit is een voorbeeld van een eenvoudig middel zoals er velen te noemen zijn. Natuurlijk dient men altijd een arts te bezoeken als klachten aanhouden maar een eerste hulp op basis van onderstaande huismiddeltjes kan geprobeerd worden en misschien kan dan zelfs het recept van de arts vermeden worden.

Blaasontsteking is een van de nare ongemakken

Bij blaasontsteking is het vooral belangrijk om veel te drinken. Kamillethee is een goed middel maar ook cranberrysap geeft een goed resultaat.

Brandend maagzuur oplossen door het eten van een banaan

Het eten van een rijpe banaan helpt om brandend maagzuur te voorkomen. Ook het drinken een kop pepermuntthee kan verlichting geven. Veel mensen drinken 's avonds een glas melk en nemen dit samen met een banaan om goed te slapen zonder klachten.

Diarree

Een oud huismiddel is een geraspte appel die men even laat staan tot hij een beetje bruin is. Daarna pas eten. Rijstewater kan men maken door rijst ongeveer een uur te laten koken met ruim water. Daarna het water drinken en de rijst wat later eten. Droge beschuit eten helpt ook.

Hoofdpijn

Hoofdpijn valt vaak goed te bestrijden met warme kompressen van appelazijn. Ook kan masseren met olie met marjolein flinke verlichting geven. Het eten van amandelen kan heilzaam werken. Alsmede koffie met een paar druppels citroensap. Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door verstopte bijholten dan werken stoombaden op basis van olie met lavendel, pepermunt of eucalyptus.

Kiespijn

Bij kiespijn helpt kruidnagelolie of een kruidnagel op de pijnlijke kies. In Duitsland gebruiken de tandartsen verdoving op basis van kruidnagel. Een mondspoeling van azijn en zout kan verlichting geven.

Slapeloosheid

Probeer een wandeling te maken voor het slapen gaan. Eet een mandarijn, die slaap opwekkend is. Kamillethee werkt ook rustgevend, alsmede een warm voetenbad. Een goed geventileerde slaapkamer is noodzakelijk om lekker te kunnen slapen. Ook een aangename temperatuur is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Regelmatig luchten en wassen van het beddengoed is een eerste vereiste.

Verstopping

Ouderwetse pruimen of pruimenmoes helpen prima om verstopping te voorkomen. Maar ook vijgen of rauwe abrikozen met wat yoghurt doen wonderen. Een kiwi eten op de nuchtere maag werkt ook uitstekend. Heb je een opgeblazen gevoel dan wat basilicumthee drinken.

Overgangsklachten

In Aziatische landen hebben vrouwen over het algemeen minder overgangsklachten. Dit zou komen omdat men veel meer sojaproducten eet. Daarom is het van belang om wat extra sojaproducten te gebruiken zoals tofu en tempeh. Saliethee is opwekkend en goed tegen opvliegers. Ginsengthee is vooral rijk aan vitamine B en dit werkt gunstig.

Vermoeide ogen

Rozenblaadjes kun je tien minuten in een glas kokend water laten trekken. Iets afkoelen en drenken in een paar wattenschijfjes. Deze op de oogleden leggen.

Zonnebrand

Wie te lang in de zon heeft gelegen kan lichte verschijnselen van verbranding krijgen met een droge huid. Het helpt dan om karnemelk op de verbrande plekken te smeren en veel te drinken. Ook kan yoghurt verzachtend werken.

Muggen verdrijven

Citroen is een bekend middel om muggen te verdrijven. Maar veel mensen weten niet dat ook lavendel een goed middel is om muggen te verdrijven. Doe wat lavendelolie op armen en benen en de muggen zullen weg blijven. Lavendel kan men drogen en dan in kleine zakjes doen. Wanneer we dit tussen de lakens leggen krijgen we een heerlijke geur en hebben we minder last van muggen.

Bloeddruk verlagen

Veel mensen hebben last van hoge bloeddruk. Soms is het niet noodzakelijk om medicijnen te gebruiken maar is het voldoende om kruiden te gebruiken zoals gember. Dagelijks verse gember schillen en hiervan thee maken kan de bloeddruk verlagen. Overleg wel met je arts want als de bloeddruk al gedurende langere tijd te hoog is zal men mogelijk toch moeten starten met medicijnen.

Algemeen

Schijfjes komkommer geven aan een vermoeide huid rust. Bleekselderij en selderie werken vochtafdrijvend en zijn zo een middel ter voorkoming van hoge bloeddruk. Eten van veel knoflook werkt beschermend tegen diverse allergische reacties. Kurkuma wordt aanbevolen als middel om ontstekingen te remmen.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…
Esomeprazol: middel tegen maagklachtenEsomeprazol: middel tegen maagklachtenBrandend maagzuur, slokdarmklachten, misselijkheid en opgeblazen gevoel zijn vervelende maagklachten. Het geeft een bran…

Nieuw: de persoonlijke medisch adviseurNieuw: de persoonlijke medisch adviseurEen nieuwkomer in de medische wereld is de persoonlijke medisch adviseur. Wat kan deze voor je betekenen, hoe werkt het…
OnttrekkingsbloedingOnttrekkingsbloedingEen onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruike…
Bronnen en referenties
  • Handboek voor huismiddeltjes van Liz Bestic
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 13-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.