Nieuw: de persoonlijke medisch adviseur

Nieuw: de persoonlijke medisch adviseur Een nieuwkomer in de medische wereld is de persoonlijke medisch adviseur. Wat kan deze voor je betekenen, hoe werkt het allemaal en hoe zit het met het kostenplaatje? Lees verder... Tal van kwaliteitscriteria en -lijsten helpen je al een handje om de beste zorg te vinden. Maar een zekere wildgroei dreigt, en bovendien hanteren ziekenhuizen, overheid, verzekeraars en media nogal eens hun geheel eigen criteria om de kwaliteit van zorg te bepalen. Melior Medica heeft hiervoor een alternatief bedacht. Namelijk de persoonlijk medisch adviseur, die zich inspant om te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt én daarbij ook de kortst mogelijke wachttijd. Nou kan iedereen zich wel adviseur noemen, en dat doen er ook velen. Maar opvallend aan het initiatief van Melior Medica is, dat deze de persoonlijk medisch adviseur benoemt als een ervaren medisch specialist. Het doel van deze adviseur is natuurlijk het geven van objectief advies. Maar de deskundige is ook vraagbaak voor allerlei medische vragen, en vertrouwenspersoon.

Zorg: vaak goed, maar niet altijd transparant

Al wordt er door bezuinigingen behoorlijk geknabbeld aan vergoedingen en komen de laatste tijd regelmatig gevallen van medische blunders in het nieuws, ons land heeft naar verhouding nog altijd kwalitatief hoogwaardige zorg. Alleen, die beruchte Nederlandse bureaucratie en overmatige aandacht voor details... redenen waarom mensen niet altijd even gemakkelijk de weg in de zorg vinden. “Wie ziek wordt, raakt verzeild in een ondoorzichtige wereld. Een wereld die de meeste mensen niet of nauwelijks kennen”, signaleert Robert van Roermund, directeur van Melior Medica. Hij durft zelfs te stellen: “De zorg is een labyrint. De huidige discussie over de behandeling van kanker onderstreept dit overduidelijk. We zien dat een groeiende groep mensen, in aanvulling op de ondersteuning van de huisarts, behoefte heeft aan exclusieve, persoonlijke begeleiding. Een dokter die extra tijd voor ze heeft en die fungeert als gids in het doolhof. De persoonlijk medisch adviseur voorziet in beide behoeften. Een uiterst ervaren medisch specialist als deskundige, onafhankelijke gids en exclusieve vertrouwenspersoon die via Melior Medica 24 uur per dag bereikbaar is. Voor advies, toelichting én begeleiding. Voor Nederland is het een nieuwe vorm van aanvullende zorg.”

De weg door het doolhof

Laten we er niet omheen draaien. Dat de zorg zo ondoorzichtig geregeld en versnipperd kan zijn dat er behoefte kan bestaan aan een persoonlijk medisch adviseur, is geen goede zaak. Maar zo lang verbeteringen, bijvoorbeeld via het holistische Planetree-zorgconcept, mondjesmaat doorgang vinden, kan een persoonlijk medisch adviseur in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Alleen al omdat de persoonlijk medisch adviseurs van Melior Medica zelf medisch specialist zijn en daardoor niet alleen de nodige ervaring hebben maar ook insiders-kennis, plus een groot netwerk. Zij werken samen met reguliere zorgaanbieders en behandelaars om mensen snel en doeltreffend naar de juiste zorg te begeleiden. “Daarbij kan het gaan om heel uitzonderlijke of spoedeisende problemen”, zegt Van Roermund, “maar ook om beginnende gezondheidsproblemen of kleine klachten. Een solide basis voor de dienstverlening legt de persoonlijk medisch adviseur met een persoonlijk medisch advies voor elke cliënt, met hieruit voortvloeiend een persoonlijk gezondheidsplan of levensstijlprofiel. Dit zijn waardevolle instrumenten om toekomstige gezondheidsproblemen tijdig te signaleren of zelfs te voorkomen én om de behandeling van bestaande klachten optimaal te begeleiden.”

Hoe werkt het?

Zoals gezegd is de taak van de persoonlijk medisch adviseur om, samen met bijvoorbeeld de huisarts en de behandelend arts in het ziekenhuis, de klant te begeleiden naar de beste behandeloplossing. “Dat kan betekenen dat wij onze cliënt wijzen op een specifieke behandelaar of zorginstelling die juist voor dat type aandoening of behandeling uitzonderlijk goed staat aangeschreven”, zegt dr. Fred Croiset van Uchelen, een van de medisch specialisten die als persoonlijk medisch adviseur cliënten van Melior Medica begeleidt. “Het kan óók betekenen dat we op zoek gaan naar de beste second opinion. Of dat we, als onze cliënt daar behoefte aan heeft, samen met de behandelend arts wat dieper ingaan op de achtergrond van een diagnose en bespreken welke behandelmogelijkheden er zijn.”

'Ontzorging'

Naast de begeleiding naar een optimale behandeling, kan een persoonlijk medisch adviseur zoals Melior Medica die bemiddelt, persoonlijke begeleiding in het zorgtraject bieden, praktische ondersteuning bij ziekenhuisbezoek en -opname, en een reisservice waarmee mensen die in het buitenland terecht komen voor een zorgtraject, snel advies en ondersteuning krijgen. Zo'n totaalpakket dat ‘ontzorgt’ zou je iedereen toewensen, zeker degene die de zorgen en stress kent die ziekte meebrengt... Bij dit alles blijft wel staande dat de persoonlijk medisch adviseurs alleen adviseren, begeleiden en coördineren. “De huisarts is en blijft verantwoordelijk voor de eerstelijnszorg en voor doorverwijzing”, verduidelijkt Van Roermund, “net zoals de patiënt zélf de regie houdt en voor een bepaalde behandelaar kiest.” Persoonlijk medisch adviseur Croiset van Uchelen heeft gemerkt dat veel cliënten in dat proces vooral prijs stellen op extra tijd en persoonlijke aandacht. “In die zin kun je onze rol als aanvullend zien op die van de huisarts en van medisch specialisten. We kunnen net die extra aandacht, toelichting en praktische ondersteuning bieden waarvoor in de medische praktijk van alledag de tijd eenvoudigweg ontbreekt.”

Hoe verbeteren we de zorg?

De persoonlijk medisch adviseur van Melior Medica betreft een initiatief van Meduon Holding, dat zich specialiseert in de ontwikkeling van zorggerelateerde producten en diensten. “Iedereen erkent dat de zorg op verschillende terreinen voor verbetering vatbaar is”, zegt Van Roermund. “Onze opvatting is dat je bij het realiseren van verbeteringen niet alleen naar de zorginstellingen zelf moet kijken. Het knelpunt zit vaak juist in de lacunes en de afstemming tussen verschillende zorgverleners. Marktpartijen zullen de komende jaren een steeds belangrijker rol spelen bij het samenbrengen en bemiddelen. Melior Medica past in die trend.”

Het kostenplaatje

Het wachten is op het moment dat zorgverzekeraars en -instellingen het idee van de persoonlijke medisch adviseur oppikken, of de diensten van medische instellingen stroomlijnen, transparanter en 'platter' van structuur maken. Intussen is het inschakelen van een persoonlijk medisch adviseur een privézaak, en daar hangt een prijskaartje aan. Naast het jaarlijks lidmaatschap, dat komt op een bedrag van rond de vijftig euro, is er het uurtarief van de persoonlijk adviseur. Naast de diensten van de persoonlijk medisch adviseur, die bij Melior Medica rond de tweehonderd euro per uur kost, is er de verpleegkundig adviseur met een relatief vriendelijk 'prijskaartje' van - ten tijde van het schrijven van dit artikel vijfenzeventig euro per uur. Daarnaast zijn er nog de mogelijkheden voor korte telefonische consulten en dergelijke. Voor deze tarieven heb je dan wel binnen vierentwintig uur assistentie van een professional.
© 2010 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fasen van schadevergoeding: de onderzoeksfaseFasen van schadevergoeding: de onderzoeksfaseIn de onderzoeksfase staat het bepalen van de medische omstandigheden en arbeids(on)geschiktheid centraal. Men kan hierv…
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Een adviesprocesAls je ergens advies over wilt hebben, of dat nou is over je schoolkeuze, of je wel of niet bij een bepaalde sportvereni…
Hypotheek afsluiten, maar niet bij de bankHypotheek afsluiten, maar niet bij de bankSinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om provisie te verrekenen in het product. De advies- en bemiddelingskos…

Verkoudheid, verkoudenVerkoudheid; Kinderen, 60plussers, pubers en volwassenen iedereen krijgt wel eens te maken met een verkoudheid. Van alle…
Huismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenHuismiddelen kunnen helpen bij ongemakkenWe grijpen in onze moderne huishouding bij kwaaltjes vaak naar middeltjes uit de supermarkt die onbekende stoffen bevatt…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.