Hoofdluis en neten

Die constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn haar? Dit zouden hoofdluizen of de eitjes ervan kunnen zijn. Ontdek in dit artikel wat hoofdluizen zijn en hoe u het kunt behandelen.

Wat is hoofdluis?

Het zijn hele kleine insecten zonder vleugels die op uw hoofdhuid een hevige jeuk kunnen veroorzaken. Het komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de vijf en elf jaar. Als u naar het geslacht kijkt, dat het meer krijgt, zijn het toch de meisjes die vaker met hoofdluis in aanraking komen.

De doorschijnende beestjes zijn zeer gemakkelijk over te dragen door elkaars muts op te doen of elkaar kam te gebruiken. U krijgt dus geen hoofdluis omdat bijvoorbeeld uw haar niet schoon is, het heeft dus niks met hygiëne te maken. Hoe leven de luizen op uw hoofdhuid? Ze zuigen bloed uit de hoofdhuid. Ook leggen ze eieren deze eieren worden ook wel neten genoemd. Deze neten zjin kleine witte spikkels die zich aan het haar vastklampen. De luizen en neten komen uit uw haar als u het haar behandeld met een luizenkam of uw haar wast.

Wat kunt u eraan doen?

Heeft u het vermoeden dat uw kind hoofdluis heeft? Controleer dan het haar op neten die dicht bij de hoofdhuid zitten. Het beste kunt u een luizenkam aanschaffen en het haar van uw zoon of dochter hiermee kammen. Als u het haar kamt houdt er dan een wit blaatje onder zodat u kunt zien wat er uit het haar valt. Als u volwassen luizen en neten aantreft in het haar kunt u het beste het hele gezin controleren, de bedden verschonen en de school waarschuwen.

Er bestaat een luisdodend middeltje (een soort lotion), deze kunt u kopen bij een apotheek of een drogist. De lotion die het meest gebruikt wordt is Malathion lotion. Een nadeel van dit middel is dat het erg stinkt. Let heel goed op bij dit middel dat chloor de lotion inactiveert. Er mag dus op de dag van insmeren geen contact worden gemaakt met chloorhoudende middelen. Het kan voorkomen dat u het haar met een andere lotion moet gaan behandelen of langer moet behandelen dan normaal, dit komt dan omdat de hoofdluis resistent kan worden voor de lotion. Het is verstandig de arts te informeren als uw kind jonger is dan twee jaar, een allergie heeft of astma heeft. U kunt voorkomen dat uw kind het nogmaals krijgt door uw kind erop te attenderen dat het beter geen mutsen of kammen van andere kinderen kan gebruiken.

U kunt de lotion in het haar smeren van uw kind, vervolgens een beetje crèmespoeling erbij (om het kammen te vergemakkelijken) en vervolgens vanaf de hoofdhuid goed alle haren kammen. Als u klaar bent is het verstandig om alles goed heet af te wassen, zo worden alle kleine luizen gedood.

Wat als de luizen telkens terug komen?

Waarom de luizen niet verdwijnen kan een gevolg zijn van bepaalde factoren.
  • U bent mogelijk niet nauwkeurig genoeg te werk gegaan
  • Is al het beddengoed verschoond?
  • Zijn de gedragen kleren goed gewassen? Hieronder vallen ook: Capuchons, mutsen, sjaals, petten.
  • Heeft er een nieuwe besmetting plaatsgevonden door andere mensen bijvoorbeeld in de klas, of bij de naschoolse activiteiten? Hierbij is het aan te raden om contact op te nemen met de leerkracht.
  • Zoals al eerder beschreven staat in dit artikel kan de hoofdluis resistent zijn voor het luisdodende middel. Dit komt heel vaak voor, als dit zo is dan is de enige oplossing om uw kind regelmatig te kammen met een luizenkam.
© 2010 - 2024 Sanlaseur91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische luizenkam effectief bij verwijderen hoofdluisElektrische luizenkam effectief bij verwijderen hoofdluisHoofdluis kan onder kinderen een ware plaag zijn. Veel gezinnen hebben er wel eens mee te maken gehad. Helaas komt luis…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Luizen en neten bestrijdenLuizen zijn zeer kleine insecten die leven op het hoofd van een mens. Ze eten bloed en laten met hun speeksel een irrita…

OnttrekkingsbloedingOnttrekkingsbloedingEen onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruike…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Sanlaseur91 (8 artikelen)
Laatste update: 30-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.