Elektrische luizenkam effectief bij verwijderen hoofdluis

Elektrische luizenkam effectief bij verwijderen hoofdluis Hoofdluis kan onder kinderen een ware plaag zijn. Veel gezinnen hebben er wel eens mee te maken gehad. Helaas komt luis ook voor bij volwassenen. Is eenmaal luis geconstateerd of heb je het sterke vermoeden dat dit de reden achter die vreselijk jeuk aan de hoofdhuid is dan bestaat de behandeling grotendeels uit het gebruik van een speciale luizenshampoo en het uitkammen van het haar met en luizenkam. Je kunt er dan ook voor kiezen om een elektrische luizenkam te gebruiken. Door een lichte elektrische lading af te geven wanneer de tandjes in aanraking komen met een luis worden de beestjes direct gedood.

Elektrische luizenkam bij hoofdluis


Hoofdluis: controle en bestrijding

Wie jonge kinderen heeft wordt er regelmatig mee geconfronteerd: hoofdluis. Op crèches, basisscholen en de naschoolse opvang verspreidt dit probleem zich razendsnel waardoor veel kinderen weleens hoofdluis gehad hebben. De meeste scholen doen er alles aan om het probleem aan te pakken, met name door regelmatig op luizen te controleren. Zogenoemde 'luizenmoeders' speuren het haar en de hoofdhuid van de kinderen af op zoek naar de vervelende beestjes. Wordt hoofdluis geconstateerd dan gaat er vaak een brief mee naar huis met instructies over hoe te handelen. De luizen moeten bestreden worden met speciale luizenshampoo, het haar moet vaak doorgekamd worden met een speciale luizenkam, beddengoed moet regelmatig verschoond worden, knuffels de vriezer in en op school moet de jas in een speciale zak worden gestopt in plaats van gewoon aan de kapstok gehangen om verspreiding te voorkomen. Op deze adviezen zijn meerdere varianten, zo zweren sommige specialisten het gebruik van luizenshampoo af om resistentie te voorkomen en wordt in plaats daarvan dagelijks gebruik van crèmespoeling of plantaardige olie aangeraden.

Buiten kijf staat in ieder geval dat luizen bestreden moeten worden wanneer ze zijn geconstateerd. Hoofdluis is niet gevaarlijk maar wel heel vervelend. De luizen leven van bloed dat ze halen uit de hoofdhuid. Het krioelen van de luizen zorgt voor een vervelende jeuk. Wanneer je met anderen in contact komt kun je dit vervelende probleem bovendien overdragen en er zo ook iemand anders mee opzadelen. Hoofdluis is niet alleen een probleem onder kinderen maar kan bij iedereen voorkomen. Een omhelzing, tegen elkaar aan zitten in de bus of het maken van een selfie kan zorgen voor de verspreiding van de vervelende beestjes.

Al jeuk bij het idee!

Het is een bekend fenomeen: je hoort of leest iets over luizen en spontaan krijg je jeuk op je hoofd. Heeft net een klasgenoot, gezinslid of collega je verteld dat bij hem of haar hoofdluis is geconstateerd dan is de vrees dat je er ook last van hebt ook nog eens reëel. Het verdient dan de aanbeveling om jezelf op hoofdluis te (laten) controleren. Je haar even goed doorkammen met een luizenkam is hiervoor een goede methode. Het is dan ook handig om altijd een luizenkam in huis te hebben voor het geval dat. Een luizenkam is een zeer fijnmazige kam waarachter de beestjes gemakkelijk blijven hangen bij het doorkammen. Op de witte kammen zijn de luizen zelf goed te zien terwijl de zwarte kammen juist de neten goed zichtbaar maken.

Gebruik van een elektrische luizenkam

Heb je hoofdluis en ga je om die reden aan de gang met een luizenkam dan kun je ook overwegen om te kiezen voor een elektrische luizenkam. Wanneer een luis in aanraking komt met de kam dan krijgt deze een schokje waardoor hij direct dood gaat. Dit is een zeer effectieve manier om van je hoofdluis af te komen. De elektrische luizenkammen werken meestal op één batterij en geven slechts een kleine elektrische lading af op het moment dat de tandjes van de kam in aanraking komen met een luis. De afgifte van de lading is niet pijnlijk maar voelt meer als een lichte trilling. Wel is het belangrijk om ermee weg te blijven van de oren want contact hiermee kan wel gevoelig zijn. Ook is het belangrijk de kam alleen te gebruiken bij droog haar. Gebruik je hem bij nat haar dan kunnen de schokjes mogelijk wel pijnlijk zijn.

Met een elektrische luizenkam bestrijd je alleen de luizen en niet de neten. Net zoals bij een gewone luizenkam blijven deze niet achter de tandjes van de kam hangen omdat ze hier te klein voor zijn. Het is daarom belangrijk om de kam circa 14 dagen te blijven gebruiken zodat je ook al uitgekomen luizeneitjes meeneemt bij het kammen. De kam is makkelijk reinigbaar waardoor je deze met het hele gezin kunt gebruiken.

Verkrijgbaarheid

De elektrische luizenkam is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen. De Robi Comb Pro is in Nederland veel verkocht. Het is door het Medical Entomology Centre University van Cambridge University getest en daarbij effectief en veilig bevonden. Voor dit model betaal je circa 32 euro (voor het laatst gecheckt in 2020).
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luizen zijn te vernietigen met elektrische luizenkamLuizen zijn te vernietigen met elektrische luizenkamIn het najaar als de scholen weer open gaan dan kan er binnen één bepaalde klas of school sprake zijn van een echte luiz…
Elektrische luizenkam doodt hoofdluizen en eitjes direct!Elektrische luizenkam doodt hoofdluizen en eitjes direct!Hoofdluizen en hun eitjes kunnen direct en milieuvriendelijk gedood worden met een elektrische luizenkam van Medisana. V…
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Hoofdluis en neten behandelen en daarna voorkomenHoofdluis en neten behandelen en daarna voorkomenAls je vaak op je hoofd moet krabben, kan dat betekenen dat je last hebt van hoofdluis. En wanneer je hoofdluis hebt gec…

Waarom hebben mensen niet allemaal dezelfde huidskleur?Waarom hebben mensen niet allemaal dezelfde huidskleur?Waarom zijn er zoveel tinten huidskleur in de wereld? Als de mens vanuit Afrika de wereld heeft bevolkt, waarom hebben w…
Afvallen en een betere conditie door te gaan hardlopenAfvallen en een betere conditie door te gaan hardlopenAls je wilt afvallen, is een combinatie van gezond(er) en/of minder eten, en meer bewegen erg belangrijk. Een goede, leu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis
  • http://www.hoofdluiscampagne.nl/elektrische-luizenkam/
  • http://robicomb.com.au/robi-comb-pro.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.