Afvallen en hormonen

Afvallen en hormonen Afvallen is simpel: Zorg dat je minder binnen krijgt dan je verbruikt. Dit klinkt inderdaad gemakkelijk, maar waarom lukt het in de praktijk toch zo vaak niet? Je stofwisseling en dus ook je vethuishouding wordt eigenlijk geheel geregeld door hormonen. Hormonen bepalen of vet wordt opgeslagen of verbrand en ze bepalen ook of je hongerig bent of juist vol zit. Voor je serieus begint met afvallen kan het nuttig zijn iets meer te weten van deze hormonen.

De stofwisselingshormonen

Insuline en IGF-1

De naam insuline komt velen waarschijnlijk bekend voor. Het is een hormoon dat gevormd wordt door de alvleesklier(pancreas) en is verantwoordelijk voor de opname van glucose door de cellen in je lichaam. Deze cellen hebben glucose nodig als energievoorziening. Insuline is een 'opbouwend hormoon', dit wil zeggen dat het de aanmaak van vetzuren en vetten, eiwitten en glycogeen stimuleert. Dit zie je vooral terug aan de vetopslag op je onderrug: de welbekende lovehandles. Insuline wordt aangemaakt door je lichaam als je voeding met suikers eet die snel opgenomen kunnen worden door je darmen: koekjes, snoep, chips enzovoort. Als je verspreid over de hele dag af en toe een koekje neemt zijn je insulinespiegels dus eigenlijk constant hoog en zal je lichaam snel geneigd zijn vet op te slaan. Daarnaast kunnen verhoogde insulinespiegels ook een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van Diabetes mellitus type II.
Een concurrerend hormoon van insuline in het lichaam is IGF-1(insuline like growthfactor 1). Dit hormoon zorgt juist voor de afbraak van vet en de opbouw van onder andere zenuwweefsel, spierweefsel en het skelet.

Cortisol en groeihormoon

Cortisol is voornamelijk verantwoordelijk voor het vet op de buik. Het is een hormoon dat gevormd wordt door de bijnier. Dit gebeurt voornamelijk tijdens lichamelijke stress en wordt hierdoor ook wel het 'stress-hormoon' genoemd. Deze stress kan psychisch of fysiologisch zijn. Dus ook bij een intensieve cardio-training stijgen de cortisolspiegels Doordat cortisol ook zorgt voor afbraak van spier en hiermee de glucosespiegels van het bloed verhoogd heeft het een negatief effect op gewichtverliezen.
Groeihormoon daarentegen stimuleert de aanmaak van IGF-1 en heeft weer positieve effecten op vet verbranden.

Hoe ga je hiermee om?

Voeding

Afvallen blijft, ondanks deze kennis, een kwestie van gezond eten. Maar door de effecten van deze hormonen te weten is het ook duidelijker welke voeding je beter kan vermijden(of in ieder geval niet de hele dag door eten) en welke voeding juist handig is.

Voeding om te vermijden
  • Koekjes, snoep, andere voeding met snelle suikers. (Niet alleen om de caloriewaarde maar ook de insulinestimulering)
  • Caffeïne(in koffie en cola) zorgt voor een verhoging van de cortisolspiegels

Voeding die aan te raden is
  • Zwarte thee, vitamine C en verzadigde vetzuren kunnen cortisol naar beneden halen
  • Voeding met azijn kan de suiker- en insulinespiegels doen dalen.

Training

Ook de manier van trainen kan de aanmaak en afbraak van hormonen beïnvloeden. Hierboven heb ik al verteld dat bijvoorbeeld cortisol gevormd wordt door lange cardio-trainingen. Zijn deze dan per definitie slecht om af te vallen? Nee, waarschijnlijk niet. Het is alleen niet nuttig om juist het vet op de buik te verliezen, daarentegen zijn deze trainingen wel handig voor aanmaak van IGF-1.
Een andere manier van trainen om vetverbranding te stimuleren is dichtheidstraining. Hierbij train in korte periodes(bijvoorbeeld 1 minuut) erg intensief en herhaal je dit meerdere keren.

Verdere levensstijl

Om cortisol op peil te houden is het belangrijk een regelmatig slaapritme te hebben. Ook kan een stressvol leven negatief werken op de cortisolspiegels. Eigenlijk komen deze tips uiteindelijk toch neer op het welbekende gezond eten en meer bewegen maar hopelijk is het nu wat duidelijker waarom.
© 2010 - 2020 Espi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Lovehandles wegwerken door middel van voeding en sportenLovehandles wegwerken door middel van voeding en sportenLovehandles, ook wel zwembandjes genoemd. Liefkozende naampjes, voor de vervelende vetrandjes die over de broek heen kom…
Oorzaak en voordelen van een mannenbuikjeOorzaak en voordelen van een mannenbuikjeJe komt net van de middelbare school en stapt het studentenleven in. Dit is een volgende stap in het leven waarin veel j…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…

Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Bij overgewicht kun je afvallen met behulp van een diëtist, maar ook een gewichtsconsulent. Waarom wordt de ene persoon…
De do's en dontís van lijnenDe do's en dontís van lijnenWie wordt er niet direct of indirect mee geconfronteerd Ö lijnen! Mannen, maar meer nog vrouwen zijn zelden tevreden ove…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin-like_growth_factor_1 http://hubpages.com/hub/Best-Way-to-Burn-Belly-Fat-and-Get-Rid-of-Love-Handles http://gezonde-afvaltips.nl/sport/afvallen-hormonen-in-balans-brengen-training/ http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol

Reageer op het artikel "Afvallen en hormonen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Alex, 26-03-2011 17:49 #1
Hallo allemaal, ik woog 82 en weeg nu 67 kg. Dit heb ik te danken aan het boek van amber albarda, eet jezelf mooi slank en gelukkig. en het boek de hormoonfactor van ralph moorman. ook voel ik me fantasthies en energiek. verder heb ik geen honger omdat ik meer mag eten dan met een afvaldieet.

Infoteur: Espi
Gepubliceerd: 20-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!