De do's en dont’s van lijnen

De do's en dont’s van lijnen Wie wordt er niet direct of indirect mee geconfronteerd … lijnen! Mannen, maar meer nog vrouwen zijn zelden tevreden over hun lichaam en dan blijkt dat lijnen de enige remedie is. Dat is natuurlijk niet zo, maar is het gemakkelijkste om te bedenken en om direct in te zetten. Maar ook meteen het moeilijkste om vol te houden en zeker niet altijd de juiste oplossing over een lichaam waar je niet tevreden over bent.

Relativeren

Voordat je naar de lightproducten grijpt, de chips de deur uit gooit en de koolhydraten uit je eetpatroon schrapt, is het goed te bedenken of het terecht is dat je niet tevreden bent over je lichaam én wat dat dan betreft. Een onderdeel van je lichaam wat je te dik vindt, is meestal niet op te lossen met lijnen. Maar daar zijn bijvoorbeeld plaatselijke oefeningen weer beter voor.

Wat anderen als prima ervaren kan jij als lelijk ervaren. Het is dus heel persoonlijk wat een mooi of niet mooi lichaam voor je is. Daarbij is minder mooi niet meteen een reden om je eetpatroon om te gooien. Voordat je aan wat dan ook begint, is bedenken hoe je er werkelijk met je lichaam voorstaat, erg belangrijk. Betrek er desnoods iemand bij waar je veel vertrouwen in hebt. Iemand die niet met je meepraat en kan relativeren.

Waarom bewegen en waarom minder of anders eten?

Bewegen

Bewegen is altijd goed, dat weten we omdat we de conditie kunnen meten als we enkele trappen moeten bestijgen. Kom je als een oud hijgend paart aan, dan is je conditie over het algemeen slecht. Maar bewegen is voor veel meer zaken goed dan alleen je conditie.

Denk aan de bloedcirculatie, je hart moet immers harder werken en er moet meer zuurstof naar alle ‘uiteinden’ van je lichaam. Je bloed vervoert dit en dus moet er hard gewerkt worden… je kachel wordt als het ware opgestookt.

Bewegen is ook goed voor de soepelheid van je spieren en botten. Dagelijks een rijtje oefeningen afwerken kan je stramheid bij het opstaan zo doen verdwijnen. Je hebt er vervolgens de hele dag plezier van. Maak ook een slapper wordende buik, kan je met de juiste buikspieroefeningen weer een stuk strakker krijgen.

Voor de mensen die zich te dik vinden, is bewegen ook een manier van afvallen. Maar daar moet je het niet alleen van hebben en moet niet gepaard gaan met meer eten, wat op zich bij meer bewegen wel logisch is, want anders is het afslankende effect weer weg. Echter, als je je calorieën in de gaten houdt en niet stiekem meer gaat eten, dan kan je na een half uur vetcellen gaan verbranden. Je lichaam zal altijd eerst aan de koolhydraten beginnen en pas daarna aan vet beginnen.

Volhouden is een ander aspect, want een keer in de week stevig doorlopen is niet de beweging die je lichaam nodig heeft. Dagelijks minimaal een half uur matig intensief en daarnaast enkele keer per week (minimaal 3) bijvoorbeeld een sport beoefenen als hardlopen, zwemmen, fietsen. Maar een teamsport als voetbal of basketbal is ook prima.

Let wel bewegen is goed voor je lichaam, maar niet zaligmakend als je alleen op deze wijze af wilt vallen. Je eetpatroon is ook belangrijk in dit traject.

Eten

Eten is belangrijk, het is de benzine in de motor van je auto. Goede voeding is dus net zo belangrijk voor je lichaam als goede benzine is voor je auto. Zo kan de auto best wel rijden als je een keer met minder spul tankt en een patatje geeft de stoffen om je lichaam aan de gang te houden. Maar als je het vaker doet….

Hoewel het vaak uitgesproken wordt is gezonde voeding absoluut niet minder lekker. Maar ga altijd van zo min mogelijk geprepareerd voedsel uit. Veel geprepareerd voedsel bevat in ieder geval teveel zout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kant-en-klaar maaltijden. Let daarnaast ook op verpakkingen met de E-nummers. Hoe minder E-nummers hoe beter het is.

Daarbij is ook bekend dat fruit en groenten nagenoeg onbeperkt gegeten kunnen worden. Het bevat weinig calorieën en alleen gezonde suikers. Maar natuurlijk heb je je vetten ook nodig. Zal de een een lekker stukje zalm bij de verse groenten nemen, zo zal de vegetariër zijn vetten bijvoorbeeld uit noten halen. Het gaat dus om de balans in wat je eet.
Noten zijn prima, maar neem ongezouten noten. Een stukje chocolade bij de koffie of thee is prima, neem dan puur met minimaal 72% cacao. En zo zijn er tal van zaken waar je op kunt letten en toch niet alleen op een wortel hoeft te knagen. Zoek de balans in je voeding en als je eens iets neemt wat niet aan het ideale plaatje voldoet, compenseer dit dan.

Ga van de stelregel uit dat per dag de vrouw met een normale beweging zo’n 2000 calorieën mag hebben en de man zo’n 2500 calorieën. Beperk bij gemiddelde beweging je koolhydraten uit brood, pasta, aardappelen etc. en voeg geen zout toe aan je eten. In al ons eten zit voldoende zout verwerkt wat we op dagbasis nodig hebben.

Beperk alcohol tot een minimum. Een glaasje rode wijn is prima, maar alcohol heeft de neiging op de buik en de heupen te gaan zitten. Wat vervolgens ook de meest vervelende plaats is om dit er weer af te krijgen.

Tot slot

Ga vervolgens niet alleen uit van wat de weegschaal zegt. Als je dagelijkse beweging goed is, evenals je voedingspatroon en de weegschaal geeft nog steeds wat meer kilo’s aan dan je wenst, raak dan niet in paniek. Je eetpatroon moet geen dieet zijn, want de kans van terugval is dan veel groter dan wanneer je anders over eten gaat denken, nl als voedingsstof voor de motor van je lichaam. Geniet van hetgeen je doet, je beweging, je eten, het glaasje wijn, maar maak er geen doel op zich van.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…

Afvallen en hormonenAfvallen en hormonenAfvallen is simpel: Zorg dat je minder binnen krijgt dan je verbruikt. Dit klinkt inderdaad gemakkelijk, maar waarom luk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.