Vers geperst sap is lekker en zit vol vitamines en mineralen
Vroeger werd thuis meestal alleen sinaasappel- en citroensap geperst en daar had men dan de citruspers voor, maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden sterk uitgebreid. Gelukkig maar, want er is niets voedzamer en vitaminerijker dan vers geperst sap. Dat kan zowel van fruit als van groente of van een combinatie van beiden zijn. Natuurlijk zit er in vers geperst sap ook suiker. Men wordt er niet mager van. Fruit heeft immers ook fruitsuikers in zich. Het ene fruit is zoeter dan het andere, maar die suiker is een heel ander soort suiker dan de toegevoegde witte suiker in de supermarkt en de fructose, waarmee de fabrikanten hun sappen mee aandikken en zoet maken.
Zelf vers sap persen
Om allerlei voedzaam en lekker sap mee te maken is de sapcentrifuge ideaal. U kunt er vruchtensap, maar ook groentesap mee maken of ook gemengd sap. Door een goede combinatie van suikerhoudende vruchten en groenten hoeft er vaak helemaal geen suiker bij, zodat u al het gezonde, maar niet de nadelige toevoegingen van gekocht sap in pakken of flessen hebt.
Boeken met recepten voor lekker, vers geperst sap
Er zijn al hele boeken geschreven met recepten voor een gezonde maaltijd met groente- en vruchtensappen. Daar zijn recepten bij die speciaal toegeschreven zijn op bijvoorbeeld diabetici, patiënten met hoge bloeddruk, vaatproblemen, enzovoort. Niet alles dat in die boeken staat is te geloven, maar in elk geval zijn de zelf geperste sappen meer waardevol dan sappen uit de supermarkt die misschien al een fikse tijd in het pak zitten.
Zoek zelf ook combinaties
Zelf kunt u echter ook allerlei combinaties van vruchten bij elkaar zoeken en daarmee experimenteren om lekkere en voedzame drankjes te maken, zonder al die toevoegingen die in de kant-en-klaar pakken te vinden zijn. Een beetje creativiteit is nooit weg.
Zelf geperst vruchtensap is lekker
Maak in de zomer eens sap van aardbeien, frambozen, een paar peren en appels. Met een dun schijfje citroen op de rand is dat een gezonde traktatie. Schenk eens vers geperst appelsap (gezeefd) in een paar mooie glazen, was een paar trossen rode bessen en doe in elk glas een tros. Het ziet er feestelijk uit. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden te bedenken.
Sap voor zoetekauwen
Als uw gezinsleden het sap te zuur mochten vinden, doe er dan gerust wat honing bij. Zelfs met wat toegevoegde suiker is dit sap meestal nog beter dan het sap uit de flessen en pakken uit de winkel of de supermarkt.
Vermageringsdieet
Er zijn zelfs recepten voor vermageringsdiëten. Een aantal van die sap mengsels zijn niet echt lekker. U kunt zich wel voorstellen dat een combinatie van bleekselderij, spinazie en bieslook, gecombineerd met het sap van een appel nu niet direct lekker is. Het smaakt wat bitter en sterk naar de bleekselderij. Er zijn echter ook combinaties die niet alleen goed te drinken zijn, maar zelfs echt lekker zijn.
Een goed recept met groenten en fruit voor een glas vol vitamines en mineralen
Zo is het volgende groente/fruit recept goed te drinken en zelfs lekker, zolang de hoeveelheden maar op elkaar afgepast zijn. Neem twee appels, een citroen, een peer, een stukje witte kool, een klein schijfje mierikswortel, twee wortels, 5 blaadjes sla, een kleine rode biet, twee tomaten, een kiwi, een stuk koolrabi en een stuk venkel, een stukje broccoli en een stukje gember. Was alles even onder stromend water af.
Schil de kiwi en de citroen
Schil de kiwi, de citroen, de wortels en de rode biet. Snij dan de tomaten, de kiwi, de citroen (zonder pitten), de peer en de appels (zonder het klokhuis) aan stukken en doe ze in de sapcentrifuge. Daarna volgen de hardere stukken wortel, venkel, de geschilde rode biet, gember, mierikswortel, broccoli, witte kool, koolrabi en de sla.
Twee gezonde glaasjes groentesap per persoon
Het sap is voldoende voor vier glazen, die wel binnen een dag opgedronken moeten worden. Twee glazen sap is per persoon voldoende. Het bovenstaande recept is dus goed voor vier personen die elk een glas drinken, of voor twee personen die elk twee glazen verdeeld over de dag opdrinken. Meer is niet nodig.
Meteen na het persen het eerste glas
Drink het eerste glas meteen na het persen. Daar hebt u dan ook het meeste profijt van. Bewaar de eventuele rest van het sap in de koelkast, maar zorg dat het wel dezelfde dag nog opgedronken wordt. De volgende dag is het niet meteen slecht, maar de meeste vitamines zijn er dan wel al uit.
Het nadeel van zelf persen
Het enige nadeel van het zelf persen is de pulp die u na het persen overhoudt. Het is geen klein beetje, maar echt wel veel. Het hangt ervan af hoeveel vocht de vrucht bevat. Van een waterige vrucht, zoals een sinaasappel of kiwi houdt u minder pulp over dan bijvoorbeeld van een appel of een banaan. De grote hoeveelheid pulp is natuurlijk vervelend en moet ook opgeruimd worden, maar de dranken zelf zijn enorm gezond.
In de koelkast bewaren
Overigens kunnen ze best een dag in de koelkast bewaard worden. De vitamines en mineralen blijven er redelijk lang in intact, maar het allerbeste is toch om ze meteen na het persen te drinken. Dan zitten alle voedingsstoffen en vitaminen er nog het meest vers in.
Welke sapcentrifuge kiest u het beste?
Neem een sapcentrifuge die roestvrijstalen onderdelen heeft en ga meteen na of alle onderdelen ook in de vaatwasser schoongemaakt kunnen worden. Ook moet er een ruime bak voor de pulp bij zijn, want als u daar een kleine bak voor hebt, moet deze steeds tussendoor weer schoongemaakt worden en hebt u al snel genoeg van het zelf sap maken. Daarvoor is het vers geperste sap echter veel te lekker.
U weet wat er in zit
Het is net als met vers gebakken brood met de broodmachine: vele malen lekkerder dan het in de supermarkt gekochte spul. Bovendien bevat dit sap ook meer vitamines, wanneer het binnen een dag opgebruikt wordt. Kenwood en Philips hebben goede sapcentrifuges. Het zijn niet de goedkoopste, maar wel degenen waar u het meeste plezier van hebt. Recensies van beiden zijn op internet te vinden.
Lees verder