Alleen de fabrikant geniet van extra toegevoegde vitaminen
Een fabrikant is altijd op zoek naar wat zijn product nog meer winst kan opleveren. Fabrikanten vinden altijd diverse mogelijkheden om met hun producten extra winst te kunnen maken. Er zijn veel drankjes en voedingsmiddelen waar, volgens de informatie op het pak of de fles, extra vitaminen en mineralen aan toegevoegd zijn. Ze worden aangeprezen als zouden ze goed voor de gezondheid zijn, maar dat is niet altijd waar. Behalve dat zijn ze meestal ook duurder dan de levensmiddelen zonder die toevoegingen. Het wordt daarom steeds belangrijker om op de inhoudslabels van de producten te kijken. De toevoegingen zijn immers niet alleen vaak onnodig, maar kunnen soms zelfs een verhoging van het aantal patiënten met allergieën veroorzaken. Niet alle vitamines mogen immers in onbeperkte hoeveelheden gebruikt worden.De fabrikant zorgt voor toegevoegde vitaminen en mineralen en geniet van de verkoop
Producten met toegevoegde vitaminen en mineralen overstromen de consumentenmarkt. De kritische consument wordt er vaak tureluurs van. Boter en brood met toegevoegde omega 3, yoghurt met extra calcium of extra vezels erin, cholesterolverlagende boter, kleine, maar dure zuiveldrankjes met extra bacteriën voor de darm. Het wordt allemaal graag vermeld op de inhoudsinformatie op de verpakkingen. Wat hebben wij nodig en wat niet? Is dat allemaal wel goed voor ons lichaam? De fabrikanten verkopen die producten graag en vertellen ons dat wij die toevoegingen nodig hebben, maar klopt dat wel?Energiedrankjes
Ook sinaasappeldrankjes met toegevoegde vitamine C, energiedrankjes met nog veel meer erin en zelfs aan de kant-en-klaar maaltijden heeft men vaak extra mineralen en vitaminen toegevoegd. Daarnaast gebruiken de fabrikanten steeds minder natuurlijke voedingsstoffen in hun producten.
Geen kant- en klaar voedsel, maar natuurlijke tegenhangers
Zo is het aantal champignons in een pakje champignonsoep bedroevend weinig en het aantal aardbeien in de aardbeienyoghurt eveneens. Het is dan ook beter om van een pakje verse champignons, wat boter, meel, een bouillonblokje en wat peper in vijf minuten tijd een heerlijke, natuurlijke champignonsoep voor 4 personen te maken. Aardbeienyoghurt kunt u eveneens zelf maken van wat verse aardbeien en gewone natuuryoghurt.Toevoegingen niet altijd in natuurlijke vorm
De door de fabrikant toegevoegde vitaminen en mineralen zijn niet altijd van natuurlijke oorsprong, maar worden regelmatig in laboratoria ontwikkeld. Dat is meestal goedkoper dan het gebruik van de natuurlijke stof. Met de smaakstoffen doet men dit al veel langer. De consument proeft er niets van en de smaak is vaak zelfs intensiever dan de smaak van het natuurlijke product. Als men kinderen aan deze smaakstoffen laat wennen, lusten ze later vaak de echte, natuurlijke voedingsstoffen niet meer.Beter water drinken dan bewerkte fruitsappen
Soms lusten kinderen geen water meer, omdat ze van klein af aan steeds fruitsappen en andere drankjes aangegeven kregen. De smaak van klaar water is hen dan niet goed genoeg meer, omdat ze aan zoete drankjes gewend zijn. Dat is natuurlijk niet goed. Kinderen die zo opgevoed worden, worden vaak later ook te dik. De smaak van water kennen ze dan niet meer. Het is moeilijk om kinderen die eenmaal gewend zijn aan het dagelijks drinken van zoete fruitsappen en dergelijke weer terug aan de smaak van water te laten wennen.
Door toegevoegde stoffen kunnen soms allergieën ontstaan
Vaak wordt er gezegd dat allerlei allergieën tegenwoordig zo in opmars zijn, omdat wij te hygiënisch bezig zouden zijn. Mogelijk, maar ook extra toevoegingen aan voedingsmiddelen kunnen allergieën uitlokken. Voorzichtigheid daarmee kan daarom geen kwaad. Kijk dus altijd op de informatie van het pak, de zak of de fles die u wilt kopen.Een glutenallergie komt steeds vaker voor
Zo kan een glutenallergie uitgelokt worden door kant-en-klaar voedingsmiddelen, waaraan de fabrikanten meer gluten toevoegen om het product steviger te maken en meer volume te geven. Dat komt natuurlijk ook beter aan bij de consument. Die bewerking krijgen bijvoorbeeld ook veel van de koude schotels die in de koeling van de supermarkten liggen. Mensen die tot nu toe geen glutenallergie hadden en de hoeveelheid gluten net nog konden verwerken, kunnen die wel krijgen door een overdosis gluten. Zij krijgen er dan een te grote portie van binnen, waartegen hun lichaam dan begint te protesteren.Gevarieerd eten zorgt voor voldoende vitaminen en mineralen
Wie gevarieerd eet, heeft eigenlijk al die toegevoegde vitaminen en mineralen niet nodig. Dagelijks een voldoende portie groenten, fruit, granen en/of aardappelen en zuivel geeft het lichaam alles dat het nodig heeft. Voor gezonde, volwassen mensen is een gevarieerd eetpatroon voldoende om gezond te kunnen blijven.Pas op oudere leeftijd, of met een dieet, is iets extra's nodig
Het wordt pas anders als u boven de veertig bent, een dieet volgt, veganist of vegetariër bent of als u allergisch bent voor bijvoorbeeld gluten of lactose. Zeker als u een dieet moet volgen, kunt u beter even alles opschrijven dat u eet (inclusief de extraatjes tussendoor) en een diëtiste laten bepalen wat er eventueel nog extra ingenomen moet worden.
Wanneer extra vitaminen en mineralen gebruiken
Boven de 40 hebben veel mensen vaak eveneens iets extra’s nodig. Net als alle functies, gaat ook het opnemingsvermogen van de darmen bij de meeste mensen dan wat achteruit. Hoewel er dan gevarieerd gegeten wordt, komt het lichaam dan soms toch wat te kort. U kunt dan echter beter meer vers fruit en verse groenten eten, dan voedingsmiddelen uit de winkel die extra vitamines en mineralen beloven.Dat is niet alleen beter voor uw gezondheid, maar ook beter voor uw beurs, om die extra aangevulde producten te vermijden.Tekorten bij een vermageringsdieet
Ook mensen met een vermageringsdieet, een coeliakie dieet, lactose intolerantie, en dergelijke kunnen vaak iets extra’s gebruiken. Met een coeliakie dieet kan men bijvoorbeeld geen normaal bruin brood eten en krijgt dan ook niet de vitamine B 's binnen, die vooral voor het concentratievermogen belangrijk zijn. Het is verstandig om bij een noodzakelijk dieet toch eens op te schrijven wat men eet en na twee weken met die lijst eens naar een diëtiste te gaan om de voeding te laten beoordelen op eventuele tekorten.