Is Cruesli gezond?
Is de krokante muesli genaamd Cruesli van Quaker eigenlijk wel zo gezond? De krokante muesli staat bij veel mensen bekend als gezond. Het beschikt voor een deel over goede eigenschappen, maar daarnaast ook over erg slechte eigenschappen. Wat zijn deze goede en slechte eigenschappen en overtreffen de goede eigenschappen de slechte?
Wat is Cruesli?
Cruesli is geen product, maar een merknaam dat Quaker aan zijn krokante muesliproducten geeft. Het is tegenwoordig echter zo ingeburgerd dat men muesli en Cruesli als hetzelfde ziet, ook als ze niet van Quaker zijn. Volgens Quaker staat Cruesli voor een knapperige volkoren meergranen mix van krokante geroosterde haver, tarwe en gepofte granen. Cruesli is een bron van vezels en er wordt zonnebloemolie gebruikt om de granen in de oven te roosteren. Hierdoor beschikken de meeste Cruesli producten over tenminste 30% minder verzadigd vet dan andere krokante muesli ’s.
Als het bovenstaande klinkt erg gezond, maar is Cruesli eigenlijk wel zo gezond?
Minder vet, betekent meer van iets anders
Als producten worden gepromoot met bijvoorbeeld minder vet, dan zit er vaak meer van een andere stof in die niet erg gezond is. Zo ook bij Cruesli. Bij Cruesli is deze stof suiker. Als voorbeeld wordt er gekeken naar Cruesli rozijn.
100 gram | Cruesli rozijn |
Energie (kcal) | 445 |
Vet (g) | 15 |
- Waarvan verzadigd (g) | 1,5 |
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd (g) | 11 |
- Waarvan meervoudig onverzadigd (g) | 2,5 |
Koolhydraten (g) | 66 |
- Waarvan suikers | 25 |
Voedingsvezel | 6,5 |
Eiwitten | 7 |
Je ziet dat 25 gram van 100 gram Cruesli rozijn bestaat uit suikers. Van nature bevat Cruesli ongeveer 7% aan suikers, de natuurlijke suikers. Echter heeft Quaker dit aantal aangevuld met toegevoegde suikers t/m 25%. Deze toegevoegde suikers zijn erg slecht voor de gezondheid.
Wat is dan precies het verschil tussen toegevoegde en natuurlijke suikers?
Natuurlijke suikers bevatten van zichzelf mineralen, vitaminen en vezels. Hierdoor kan het lichaam deze suikers goed verwerken. Bij toegevoegde suikers zijn al deze gezonde stoffen verwijderd. Hierdoor komen de toegevoegde suikers niet langzaam het lichaam binnen, maar snel. De zogenaamde suikerkick. Het gevolg hiervan is een suikerdip. Toegevoegde suikers hebben dus invloed op je energieniveau. Het lichaam moet de benodigde vitaminen, mineralen en vezels uit het eigen lichaam halen om de toegevoegde suikers te kunnen verwerken. Hierdoor kun je een vitaminen tekort krijgen.
Daarnaast maken toegevoegde suikers dik, omdat het verwerkingsproces vaak iets te snel gaat voor het lichaam. Wat tot gevolg heeft dat een deel van de suikers omgezet worden in vet.
Wat is er wel gezond aan Cruesli?
De voedingsvezel in Cruesli is een gezonde stof waar we tussen de 30 en 40 gram per dag van binnen moeten krijgen.
Een aantal van de gezondheidseffecten van voedingsvezel zijn de volgende.
Goed voor de darm
Voedingsvezel is goed voor de darm en voorkomt daarmee darmproblemen. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen obstipatie, aambeien of uitstulpingen van de dikke darmwand.
Behouden van juiste gewicht
Voedingsvezel zorgt ervoor dat je op gewicht blijft. Dit omdat ze nauwelijks calorieën leveren, maar voedingsvezel zorgt er wel voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Hierdoor is de kans dat je meer eet kleiner.
Andere voedingsstoffen
Eiwit
Naast voedingsvezel bevat Cruesli eiwit, wat een voedingsstof is die het lichaam nodig heeft voor onder andere het herstel van het spierweefsel.
Vet
Het meeste vet uit Cruesli bestaat uit enkel en meervoudig onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten. Een klein deel (1,5 gram van 100 gram) bestaat uit verzadigde vetten. Hier moet je niet teveel van nemen omdat ze voor hart en vaatziekten kunnen zorgen.
Conclusie
De nadelen van de te grootte hoeveelheid suikers wegen zwaarder dan de goede voedingsstoffen van Cruesli. Tegenwoordig krijgt men teveel suikers binnen omdat de voedingsindustrie in erg veel producten suikers toevoegt. Cruesli is daar een goed voorbeeld van. Toegevoegde suikers versterken de smaak en werken verslavend waardoor je het product sneller weer koopt. Om die reden kan Cruesli het beste vermeden of gematigd worden.
Lees verder