Zijn cornflakes gezond?

Zijn cornflakes gezond? Cornflakes zijn in Nederland bekend van het merk Kellogg’s. Het zijn gebrande maisvlokken die veelal worden gegeten bij het ontbijt, dit vaak met melk. Er bestaan verschillende soorten cornflakes. Als smaakje is er bijvoorbeeld chocolade beschikbaar. Wat is het verschil tussen de naturel en de chocolade soort? Is er daarnaast een groot verschil met de classic ontbijtgranen van Brinta? De hamvraag is dan ook: zijn cornflakes gezond?

Wat zijn cornflakes?

Cornflakes, of eigenlijk maïsvlokken, is een product dat valt onder de ontbijtgranen. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. ‘Corn’ is het Engelse woord voor maïs.

Zijn cornflakes gezond?

100 gram Naturel Cornflakes Kellogg’s Chocolade Cornflakes Kellogg’s Brinta Classic
Energie378 kcal389 kcal347 kcal
Vet0,9 g3 g1,9 g
- waarvan verzadigd0,2 g1,50,4 g
Koolhydraten84 g84 g64 g
- waarvan suikers8 g39 g4,6 g
Eiwit7 g5 g14 g
Voedingsvezel3 g3 g10 g
Zout1,12 g1 g0,52 g
Vitamine D8,4 mcg4,2 mcg
Vitamine B10,91 mg0,91 mg0,43 mg
Vitamine B21,2 mg1,2 mg
Vitamine B313 mg13 mg
Vitamine B61,2 mg1,2 mg
Vitamine B9166 mcg166 mcg63 mg
Vitamine B122,1 mcg2,1 mcg

Als je een pak cornflakes koopt staat aan de voorkant bovenaan 'Vitamine D en Vitamine B'. Kellogg’s geeft dus aan dat cornflakes over deze vitaminen beschikken. Dit klinkt goed, maar hoeveel van deze vitaminen zitten er eigenlijk in cornflakes?

Vitaminen in cornflakes

Vitamine D

Vitamine D is met 8,4 mcg goed vertegenwoordigd in cornflakes. Helemaal omdat je er iedere dag 10 mcg van nodig hebt. 100 gram cornflakes zorgt dus al voor 84% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarnaast helpt het de mineralen calcium en fosfor om beter te worden opgenomen door het lichaam. Bovendien helpt het voor een goede werking van de spieren.

Vitamine B1

100 gram cornflakes bevat 0,91 mg vitamine B1. Hiervan heb je dagelijks 1,1 mg nodig, dus cornflakes bieden al 83% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine B1 is nodig voor het verbranden van de koolhydraten uit het voedsel. Het speelt bovendien een rol in het zenuwstelsel.

Vitamine B2

Als volwassen man heb je dagelijks 1,5 mg vitamine B2 nodig en als vrouw 1,1 mg. 100 gram cornflakes zorgt bij mannen dus al voor 80% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Voor vrouwen is dit 109%. Teveel vitamine B2 is overigens niet schadelijk. Vitamine B2 speelt onder andere een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Vitamine B3

Mannen hebben genoeg aan 17 mg per dag en bij vrouwen ligt dit met 13 mg nog wat lager. 100 gram cornflakes bevat 13 mg vitamine B3. Mannen krijgen dus met 100 gram cornflakes al 76% van hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen, voor vrouwen is dit al 100%. Vitamine B3 draagt bij aan de werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B6

Volwassenen hebben per dag 1,5 mg vitamine B6 nodig. Cornflakes hebben met 1,2 mg per 100 gram hier al 80% van. Vitamine B6 is belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand.

Vitamine B9

Vitamine B9 is belangrijk bij de stofwisseling, voor deze vitamine is er geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vastgesteld.

Vitamine B12

Per dag wordt er aanbevolen om 2,8 mcg vitamine B12 te nemen. 100 gram cornflakes bevat hier al 2,1 mcg van, dus 75% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Deze vitamine draagt bij aan de energievoorziening en zorgt voor een goed werkend zenuwstelsel.

Voedingsvezel

Met 3 gram voedingsvezel mag cornflakes zich een product met een bron aan vezel noemen. Hiervoor moet namelijk ten minste 3 gram voedingsvezel in het product zitten. Een ander ontbijtgranen product is Brinta. In Brinta zit 10 gram voedingsvezel. Voedingsvezel is goed voor de spijsvertering. Een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat 90% van de Nederlanders te weinig voedingsvezel binnenkrijgt. Mannen moeten namelijk 40 gram voedingsvezel per dag binnenkrijgen en vrouwen 30 gram. Cornflakes hebben met 3 gram vezels per 100 gram dus niet erg veel vezels.

Suikers in cornflakes

Naturel cornflakes beschikken over 8 gram suikers per 100 gram. Dit is in vergelijking met Brinta iets minder dan het dubbele. In de chocolade versie van cornflakes zitten met 39 gram per 100 gram een enorme hoeveelheid aan suikers.

Eiwit

Het eiwitgehalte is met 7 gram per 100 gram zeker niet slecht, maar in vergelijking met Brinta is het veel lager. De chocolade variant beschikt maar over 5 gram. Eiwit is een bouwstof voor het lichaam en zorgt ervoor dat de spieren sterk en soepel blijven.

Zout

In de naturel cornflakes zitten met 1,12 gram per 100 gram toch een redelijke hoeveelheid zout. Helemaal als er wordt aangeraden om maximaal 6 gram per dag te nemen. Let op: maximaal, minder is altijd gezonder. 100 gram cornflakes bevat dus al 18,7% van de maximale hoeveelheid. Bij Brinta ligt dit met 9% een stuk lager.

Conclusie

Het wordt in ieder geval afgeraden om de cornflakes met een smaakje, zoals chocolade te consumeren. De naturel cornflakes hebben gezonde eigenschappen zoals vitamine D en vitamine B maar ook ongezonde eigenschappen zoals een hoop suikers en zout. Daarnaast bevat het veel minder voedingsvezel dan Brinta.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smoothies tegen slapeloosheidSmoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Gezond eten betekent niet altijd afvallen!Gezond eten betekent niet altijd afvallen!Er wordt veel gedacht dat het gezonder gaan eten ook bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Gezonder eten is vanzelfsp…
Kip, lekker voor de lunch en het dinerKip, lekker voor de lunch en het dinerKip is er al jaren en valt bijna niet uit de keuken weg te denken en kip is gezond, dus past het ook prima in de gezonde…
Leuke weetjes - SeksLeuke weetjes - SeksWist je dat dikkere mannen een kortere penis hebben? Of dat cornflakes oorspronkelijk bedoeld waren om het masturberen b…

Eerlijk of heerlijk etiketteren?Eerlijk of heerlijk etiketteren?Eerlijk etiketteren lijkt gemakkelijk, maar fabrikanten maken het soms erg ingewikkeld en ‘durven’ soms niet eerlijk te…
Het geheim van strak in de bikini door groene smoothiesHet geheim van strak in de bikini door groene smoothiesGroene smoothies zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Veel mensen maken deze groene drankjes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
  • http://www.brinta.nl/producten
  • http://www.ah.nl/producten/product/wi162826/kellogg-s-cornflakes
  • http://www.vitamine-info.nl/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.